Jak správně změnit nejnižší privilegovaný port?

hknmtt

• 262
    • Zobrazit profil
Jak správně změnit nejnižší privilegovaný port?
« kdy: 03. 04. 2025, 19:55:13 »
Pre vyuzitie portu 0-1023 je nutne byt privilegovany pouzivatel, pripadne sa to da obist roznymi sposobmi. Z tych co som nasiel mi prisiel
Kód: [Vybrat]
sysctl -w net.ipv4.ip_unprivileged_port_start=123 ako najvhodnejsi, pretoze napriklad pouzitie CAP_NET_BIND_SERVICE je aplikovane iba na konkretnu binarku a ked sa zmeni(aktualizacia), tak to treba nanovo nastavit. Je mozne aj pouzitie lokalnej proxiny beziacej pod rootom, alebo firewall redirect. Ako som pisal, ziadna z alternativ mi nevyhohovala. Bohuzial, zda sa ze ani moj zvoleny postup neprezije restart. Je nejak mozne to nastavit natvrdo?

Re:Jak správně změnit nejnižší privilegovaný port?
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2025, 20:08:34 »
Dobrý a trvanlivý postup je popsán v článku Web server Nginx bez práv roota s pomocí systemd. Pokud jde o službu, stačí upravit její unit file a použít volbu AmbientCapabilities, díky které je možné službě trvale přidat zmíněnou kapabilitu CAP_NET_BIND_SERVICE.

hknmtt

• 262
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2025, 21:28:48 »
To znie ako najvhodnejsie riesenie.

vcunat

• 149
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 04. 2025, 21:53:56 »
Ano.  Dá se to ještě vylepšit (u mnohých typů serverů) tak, že daná binárka tu capabilitu dropne hned po začátku poslechu na startu.  Ale to musí být tak napsaná a nepřijde mi to jako zásadní si tu schopnost ponechat.