Pokud říkáte "windows", navíc na pět let dopředu web a video, tak pak už "pro důchodce" je irelevantní přívlastek. Pro důchodce nebo pro nedůchodce, ta věc má být především použitelná. Taky s ohledem na sebe - až tu věc budete supportovat po telefonu nebo třeba přes TeamViewer. Takže s výhledem dopředu radši už 16 GB RAM než 8 GB, nebo přinejmenším dohlédnout na to, aby ta RAMka byla v SODIMM slotech, aby šla povýšit. Někdo tu zmiňoval ProBook 450 series (já bych dodal případně i 455=AMD) - to je správně. Bohužel G8, která zrovna zmizela z trhu, měla podsvícenou klávesnici, G9 už ji nemá (asi aby se kupoval Elitebook). Míň než 512 GB disk bych nedával.
Pokud by zadání znělo, noťas pro nesvéprávného uživatele, aby si nemohl domrvit systém nekvalifikovanou instalací 3.14čovin, malwaru, doplňků do browseru a dalších libůstek, doporučuji Linux dle Vaší volby. Osobně se nestydím instalovat Debian oldstable, případně i stable, pokud mě dotlačí konkrétní důvody (technický pokrok) a nenarazím na nějaký nedořešený problém. Desktop XFCE. Nebo Ubuntu LTS. Ušetříte si v dlouhém výhledu telefonáty, protože ta věc bude fungovat pořád stejně a co tam nefunguje, to tam prostě nefunguje :-) Zatím se dá vcelku vyžít i se 4 GB RAM. Netflix jsem v Linuxu nikdy neřešil.
Užovka, která mentálně nezvládá, připojit si mobil kabelem k PC a stáhnout fotky, případně si je nějak třídit, neřku-li zálohovat, toto mentálně nezvládne stejně dobře pod Windows jako pod Linuxem. Akorát pod tím Linuxem vždycky bude fungovat Thunderbird a hrst běžných browserů (Firefox, Chromium, ostrý Chrome) a to povětšinou líp, než různé browsery integrované v televizních přijímačích.
Nedávno mi odešel jeden důchodce, asi v 85 letech, který dokud se udržel v sedě, tak se sám staral o svůj noťas s Win10, který si sám koupil, v důchoďáku jel na internet přes svůj mobil s daty, používal internet banking, na ploše a na disku měl vzorný pořádek. Toto vše přes obtížně zvladatelný třes v rukou. Ten člověk byl celý život povoláním koloťuk, u dráhy.
Mám kolem sebe taky pár příkladů lidí dlouho před důchodem, někteří s VŠ titulem, kteří jsou jako uživatelé PC mnohem méně svéprávní...