Jestliže nedošlo na ručně psané SQL anebo stored procedure na serveru, dosud jsi neměl tu čest s velkým reálným projektem, stane se to vždy, je to jistota jako že ráno vyjde Slunce. Dál se k tomu nevyjadřuji.
Segment webovych aplikaci je narocny na optimalizaci a to predevsim databaze na backendu (nejen SQL a DDL, ale i DB stroje). A nejak si nedovedu predstavit praci s ORM bez znalosti SQL. Kazdy, kdo chce pouzivat ORM, by mel SQL znat alespon na takove urovni, aby vedel, co mu to ORM generuje za dotazy. Co pises, je nicim nepodlozene tvrzeni, ktera je v rozporu s tim, co jsem napsal v jednom z nimulych prispevku: "Backendy pro Webove aplikace navrhuji a implementuji...". Navrh a optimalizace DB schematu je soucasti me prace. S ORM jsem se uspesne preklenul pres to, abych psal kazde sql pouzite v aplikaci. Dost spatne se refaktoruje aplikace, ktera ma v sobe x100 zadratovanych SQL prikazu a nektere z nich je treba utvaret dynamicky v zavislosti na datech. Vhodne pouziti ORM tento problem eliminuje a dovoluje se soustredit na reseny problem. Zpusob psani aplikaci na strane DB je, podle meho narozu, zastaraly a nepruzny. SQL a PL/SQL na to nejsou vhodne nastroje, ackoliv bylo dostatek snahy aby byly. Presne timto zpusobem psani aplikaci jsem zacal nekdy cca pred 15 lety a dosel jsem k tomu, ze vyuzivam sluzeb ORM. ORM je nastroj a jako takovy se musi pouzivat spravne, jinank je to ke skode. Toto je hlavni problem proc na nej lidi nadavaji - neznalost a nevhodne pouziti.
Chce to trochu nadhledu a mene do ostatnich kopat.