PDF se z Acrobat Readeru nevytiskne

PDF se z Acrobat Readeru nevytiskne
« kdy: 13. 08. 2025, 21:56:20 »
Prosím o radu. Z ničeho nic se mi objevil zvláštní problém (zhruba od března 2025), faktury od jednoho dodavatele se v z Adobe Acrobat Readeru nevytisknou. Vytvoří se v tiskové frontě úloha, tváří se jako vytištěná, ale nic se nevytiskne. Jakákoliv jiná faktura nebo dokument se vytiskne bez problémů. Když použiju jinou aplikaci, třeba PDF24, tak se vytiskne. Může mít PDF soubor nějaké atributy, které Adobe Acrobar Reader vyhodnotí tak, že se nemá daná věc tisknout, nebo že se má tvářit jako bílá/průhledná? Provedl jsem aktualizaci, ale nic se nezměnilo. Netušíte, co by to mohlo být? Díky.

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
Re:PDF se z Acrobat Readeru nevytiskne
« Odpověď #1 kdy: 13. 08. 2025, 23:15:48 »
Zkus tisknout na virtualni tiskarnu (do PDF), pripadne sharni soubor - viz vlevo ikonka mejlu. Mam par starsich verzi acrobatu na ucetnim kompu a pripadne to prehnat pres qpdf.

Jsem dnes resil jiny problem - schema od desky v PDF... firefox to zobrazi ve svem prohlizeci PDF, ale kpdf z TDE se ptalo na heslo - ale dyt zadne tam nebylo. Jsem zkusil to qpdf bez hesla jako: qpdf --decrypt soubor.pdf -o vystup.pdf  ... a vyresilo se to nejakou zahadou.

« Odpověď #2 kdy: 14. 08. 2025, 07:51:29 »
Prosím o radu. .... Provedl jsem aktualizaci, ale nic se nezměnilo. Netušíte, co by to mohlo být? Díky.

Měl jsem nedávno(1/2 roku zpět) podobný problém. Nikoliv stejný ale podobný. Problémem nebyl AdobeReader ale virtuální tiskárna která tvořila dané PDF. Z toho plyne, že problém nemusí být u tebe ale zdrojem může být generování PDF u toho zdroje odkud přichází dané vygenerované PDF(tvz. ta faktura).

V mém případě byli součástí pdfka mnoho "neviditelných objektů" které generovala virtuální tiskárna a AdobeReader je vnimal jako chyby(erorrs) a to mu znemožnovalo s daným PDF pracovat.

« Odpověď #3 kdy: 14. 08. 2025, 11:40:46 »
Citace
V mém případě byli součástí pdfka mnoho "neviditelných objektů" které generovala virtuální tiskárna a AdobeReader je vnimal jako chyby(erorrs) a to mu znemožnovalo s daným PDF pracovat.

No to si právě myslím, protože jakékoliv jiné PDF vytisknu bez problémů, stejně tak proběhne tisk tohoto "vadného" PDF, tj. vytvoří se úloha v tiskové frontě, ale nic se nevytiskne, dokonce ani prázdný papír z tiskárny nevyjede, ale to přičítám tiskárně, která se neobtěžuje tisknout prázdný papír.

« Odpověď #4 kdy: 14. 08. 2025, 13:13:54 »
.. která se neobtěžuje tisknout prázdný papír.

Jako taky si myslím, že máš ten samý problém, pouze v tvém a mém případě projevoval odlišně. Já na to řešení přišel úplně náhodou, zkusil jsem otevřít problémové pdfko, myslím že v PDFgear(škoda že neumí implementovat elektronický podpis) a ten mě ty errory v nějaké okně vypsal a umožnil mě je smazat error(objekt) jeden po druhém( měl jsem jich tam např. v 1PDF cca 70+) takže to trvalo dost dlouho( i několik minut) a pak jsem to přeuložil a poté s tím AdobeReader neměl problém.

Nicméně protože někdy generuji i desítky PDF za den a kdybych musel manuálně opravovat takto každé pdf, tak to zabere i hodinu a to fakt NE Takže jsem musel vyměnit software který generoval pdfka. Evidentně asi Adobe změnil verzi standardu a ty starší generátory ve starších softwarech, které generovali pdfka ve starém standardu prostě novému AdobeReaderu dělali problém.

« Odpověď #5 kdy: 15. 08. 2025, 13:35:06 »
Imho je chyba v PDF souboru, je nějak zvláštně vygenerované, typicky to dělá hobby aplikace ze které leze ta faktura a občas i nějaký skener v hobby tiskárnách (Brother, Canon apod.).
Čas od času se s tím ve firemním prostředí setkáme při fakturách od garážovek.

Můžeš to řešit na straně zdroje (to bude těžký aby 3rd party dodavatel aplikace si opravil sračku když z jeho pohledu to funguje; nebo aby BFU koupil jinej skener/tiskárnu) nebo prostě to PDF otevřít v jiné aplikaci (např. prohlížeč) a vytisknout do PDF (pomocí Microsoft Print to PDF, PDF Creator apod.) a pak s tím novým souborem pracovat.

« Odpověď #6 kdy: 15. 08. 2025, 17:57:07 »
Občas mi tiskárna místo PDF vytiskne jen nějakou PostScript chybu, setkám se s tím třeba jednou měsíčně. Ve Windows to jde vyřešit použitím UFRII ovladače (Canon protokol/formát tisku), na Linuxu a macOS, kde se používá PostScript ovladač, to řeším Foxit Readerem, kde je v print dialogu zaškrtávátko "Print as image".

Problém je totiž v tom, že u některých tiskáren se to PDF prostě ve své surové podobě posílá do tiskárny a ta si ho nějak vykreslí a vytiskne sama. Pokud je v tom PDF nějaká chyba, tak to tiskárna odmítne vytisknout nebo se zachová nějak jinak nestandardně.
« Poslední změna: 15. 08. 2025, 17:59:53 od Vantomas »

« Odpověď #7 kdy: 16. 08. 2025, 19:14:24 »
Imho je chyba v PDF souboru, je nějak zvláštně vygenerované, typicky to dělá hobby aplikace ze které leze ta faktura a občas i nějaký skener v hobby tiskárnách (Brother, Canon apod.).
Čas od času se s tím ve firemním prostředí setkáme při fakturách od garážovek.

Tento dodavatel používá ekonomický systém HELIOS Red, to bych jako špatný software neviděl, ovšem je otázkou, zda tisk faktur do PDF řeší přímo tento software systémově, nebo si PDF tiskárnu nějak řeší zákazník po vlastní linii. Teď, když o tom problému vím, tak fakturu tisknu jinou aplikací (PDF24), ale musím na to myslet.

Brumla

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16. 08. 2025, 23:46:41 »
Neproběhla nějaká aktualizace toho Heliosu předtím, než problém začal? Jak byly soubory velké předtím a jak jsou velké teď? Stejný problém jsem jednou zažil. Zahraniční dodavatel opravil aktualizaci, která to způsobovala a hotovo. Jestli to ovšem uvnitř přeprogramovali, vyměnili knihovny za nové nebo starší, to už nevím. Zkusil jsi to pdf tisknout ne na jinou tiskárnu (PDF24), ale na stejnou tiskárnu, ale z jiného pdf prohlížeče? Z webového prohlížeče?

« Odpověď #9 kdy: 17. 08. 2025, 07:02:08 »
Zkusil jsi to pdf tisknout ne na jinou tiskárnu (PDF24), ale na stejnou tiskárnu, ale z jiného pdf prohlížeče? Z webového prohlížeče?
PDF24 jsem použil k tisku té faktury na stejnou tiskárnu a PDF24 fakturu vytiskl. Problém je tedy jen u Acrobat Readeru, který podle všeho vygeneruje prázdnou tiskovou úlohu.

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 08. 2025, 10:31:24 »
A muzeme se podivat na to PDF, zda je tedy legit, nebo jaky profil to ma vybrany vs jaky elementy to pouziva?

V tomto pripade je nejjendodussi ale kontaktovat podporu Adobe a nahlasit jim bug.. kdyz to vypada na problem v nem.

« Odpověď #11 kdy: 17. 08. 2025, 10:55:50 »
a z tlaciarne vylezie prazdna stranka, ci sa len tvari, ze vytlacil, ale tlaciaren neurobi nic?
pripadne sa opytal toho, kto ti posiela tie faktury, ci u nich funguje tlac bez problemov. Aby sme vedeli, ci je problem v samotnom generovani, alebo len problem tlace priamo u teba (tlaciaren, ovladace, verzia adobe reader)...
« Poslední změna: 17. 08. 2025, 10:59:04 od MalyTomi »

Brumla

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17. 08. 2025, 22:54:32 »
Zkusil jsi to pdf tisknout ne na jinou tiskárnu (PDF24), ale na stejnou tiskárnu, ale z jiného pdf prohlížeče? Z webového prohlížeče?
PDF24 jsem použil k tisku té faktury na stejnou tiskárnu a PDF24 fakturu vytiskl. Problém je tedy jen u Acrobat Readeru, který podle všeho vygeneruje prázdnou tiskovou úlohu.
Hele, to je taková divná chyba, restartovals počítač? Restart mně vyřešil vždycky půlku takových chyb. Ne vypnout a zapnout, restartovat. Je v tom rozdíl. A pokud to po restartu furt nepůjde, tak by mně zajímal tisk z edge, chromu a starší nebo novější verze adobe acrobatu. Tohle je základ vyzkoušet + to co psali ostatní. Bez toho nemá smysl pokračovat ti něco doporučovat. Napiš výsledky.

« Odpověď #13 kdy: 18. 08. 2025, 08:45:51 »
Hele, to je taková divná chyba, restartovals počítač? Restart mně vyřešil vždycky půlku takových chyb. Ne vypnout a zapnout, restartovat. Je v tom rozdíl.

Jojo, od osmiček nahoru, pokud je zapnut rychlý start (Control Panel, Hardware & Sound, Power Options, Choose what the power buttons do, Chabge settings that are currently unavailable, ZRUŠIT fajfku u Turn on fast startup), se při "vypnutí" ukončí jen aplikace a systém jako takový se uspí, takže k jeho restartu ve skutečnosti nedojde.

Brumla

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 18. 08. 2025, 12:17:01 »
Hele, to je taková divná chyba, restartovals počítač? Restart mně vyřešil vždycky půlku takových chyb. Ne vypnout a zapnout, restartovat. Je v tom rozdíl.

Jojo, od osmiček nahoru, pokud je zapnut rychlý start (Control Panel, Hardware & Sound, Power Options, Choose what the power buttons do, Chabge settings that are currently unavailable, ZRUŠIT fajfku u Turn on fast startup), se při "vypnutí" ukončí jen aplikace a systém jako takový se uspí, takže k jeho restartu ve skutečnosti nedojde.
Jj, vím, znám, proto mu to píšu. Občas to nastavení nejde změnit (korporátní group policy), tak prostě restart.