Že já se vždycky chytím ...
To, co jsi napsal, to je ovšem naprostá tragédie uvažování!
Že je hodně lidí. Souhlas. Že potřebujeme vědu a výzkum. Souhlas. Že by bylo dobré prodloužit lidský život (dodávám i snížit lidské utrpení, viz lékaři). Souhlas. Atp.
Ale bez nějakého etického rámce to naprosto nepůjde! A o tom to je. Osobně tvrdím, že nejlepší je na to křesťanství, je to tisíciletími vyzkoušený koncept. Spor může být o to, jestli je to právě křesťanství (za mne jednoznačně ANO). A v jaké formě (za mne v protestantské a možná ještě objevíme další mohutný impuls). Také může být spor o to zda věda se prudce rozvíjí navzdory či právě v důsledku křesťanství (za mne opět jednoznačně to druhé). A o tom všem řádně diskutujme.
Zločinec přece vůbec není, ten kdo připomíná, že etika a zákon jsou potřebné! Zločinec je ten, kdo chce žít bez etiky a zákona vůbec!
A co do bludů. Já Tě mohu vykázat do fantasmagorií ohledně kyborga s DNA s rychlostí světa do zadele. Jaký je co do představ rozdíl mezi uvedenou fantazijní představou a vírou mnohých ve správnost Bible? Žádný! Obojí jsou to z hlediska diskuze a uvažování možné představy, k oběma lze argumentovat, uvádět důkazy, možnosti atd. Jedno je hloupé, druhé rozumné, a obě strany to vidí jinak a i každý osobitě. Ale to už bychom opakovali celou diskuzi znovu ...
Ale bez nějakého etického rámce to naprosto nepůjde! ;
Zločinec je ten, kdo chce žít bez etiky a zákona vůbec!Problém bych viděl v tom, že zločinec zůstane zločincem i když se bude stokrát denně modlit. Konec konců mnoho zel bylo pácháno ve jménu náboženství, už se tu o tom mluvilo. Když je třeba, tak si to přiohneme dle potřeby.
IMHO na lidi platí metoda cukru a biče s tím, že to musí být pozemský cukr a bič.
Pokud je někdo dobrý, žádné etické normy nepotřebuje. Nebo jako vážně musíte mít nad sebou hrozbu pekla, abyste se chovali slušně?
Už jsem to tu možná psal, člověk je tlačen do dobra (evolučně, ale dobře, nechme teď evoluci stranou). Každý za život tak nějak pozná, že asi neni úplně dobré pořád se se všemi prát, že se i vyplatí spolupracovat a může to být výhodné pro obě strany. Nikdo snad nechce být zabit, okraden atd.
A ty etické normy? Podle mě se vyprofilovaly časem. Určitě už dávno před Kristem tyto normy vznikaly, protože lidi na to postupně sami přišli, protože se to prostě osvědčilo. Akorát to pak někdo sepsal na papír a někdo další zahrnul do nějaké moudré knihy.
Mimochodem, zajímavý je, že ač ateistická země, tak víte o tom, že zločinnost klesá? Dohledejte si nějaké statistiky a uvidíte. Ten trend je klesající nebo stagnující, ale rozhodně ne rostoucí. A myslim, že ne jen u nás.