Mega.co.nz a bezpečnost

Ondřej

Re:Mega.co.nz a bezpečnost
« Odpověď #15 kdy: 08. 03. 2013, 03:19:06 »
Model mají bezpečný. S jejich webovou aplikací je jen ten problém, že ukládá 128 bitový klíč odvozený z hesla do localStorage a stačí aby upravili web aplikaci, aby jim klíč nějak zaslala a bez problémů s ním dešifrují master key, který v zašifrované podobě mají uložený u sebe a tím pak celý uživatelův filesystém.

Osobně bych věřil bezpečnosti Mega s alternativním klientem. No a protože mě zaujalo jejich 50 GB zdarma, tak jsem jeden napsal. :)

http://www.youtube.com/watch?v=LWfFMysaspQ

A vyrojí se jich víc, až vydají SDK. Nedivil bych se, kdyby se pak vyrojili i aplikace na streamování videa/hudby z Mega a podobně.

PanKapitanRUM

« Odpověď #16 kdy: 08. 03. 2013, 18:28:47 »
No a protože mě zaujalo jejich 50 GB zdarma, tak jsem jeden napsal. :)

Velmi pěkné, ale bylo by hezčí to moct použít jako SkyDrive ;D tj. přístup přes písmenko nebo adresář.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #17 kdy: 08. 03. 2013, 18:55:52 »
S jejich webovou aplikací je jen ten problém, že ukládá 128 bitový klíč odvozený z hesla do localStorage a stačí aby upravili web aplikaci, aby jim klíč nějak zaslala a bez problémů s ním dešifrují master key, který v zašifrované podobě mají uložený u sebe a tím pak celý uživatelův filesystém.

Na tom je hezky vidět, jak jsou „webové aplikace“ zvrácená věc. Splývají u nich data a program do jednoho a uživatel nemá kontrolu ani nad programem (stahuje se z webu nebo běží na serveru a aktualizuje se bez vědomí uživatele) ani nad daty (jsou obvykle uložena na serveru, ale i kdyby byla lokálně, není pro server problém je uživateli ukrást).

Řešením je oddělení programu od dat – desktopová aplikace, od které má uživatel zdrojáky a má nad ní plnou kontrolu + data na serveru, ke kterým se přistupuje pomocí API a která jsou šifrovaná klíčem, který nikdy neopustí počítač uživatele.

Mega AFAIK patří k těm lepším a serióznějším – i když tu tenhle model teď třeba nefunguje, je to na něj připravené a nemělo by takovému bezpečnému používání nic bránit.

Ondřej

« Odpověď #18 kdy: 09. 03. 2013, 18:41:51 »
No a protože mě zaujalo jejich 50 GB zdarma, tak jsem jeden napsal. :)

Velmi pěkné, ale bylo by hezčí to moct použít jako SkyDrive ;D tj. přístup přes písmenko nebo adresář.

Taky by se mi to líbilo. Snad by to bylo i možné, až na ten problém že při úpravě souboru by ho bylo nutné zase celý nahrát znovu.

Ondřej

« Odpověď #19 kdy: 09. 03. 2013, 18:48:05 »
Mega AFAIK patří k těm lepším a serióznějším – i když tu tenhle model teď třeba nefunguje, je to na něj připravené a nemělo by takovému bezpečnému používání nic bránit.

To je pravda, mají veřejné API pro celou svoji službu. Od registrace, ověření mailem, až po kupování členství - a jsou nadšení z toho, když ostatní píšou pro jejich službu alternativní klienty.

BTW, už jsem doplnil i nástroj na registraci účtu a je tedy možné Megu používat bez toho aby se člověk jen podíval na jejich web. S takovým nástrojem už Mega nemá možnost získat klíč k datům, která skladují, přesně jak chtěli. :)

Jenda

« Odpověď #20 kdy: 09. 03. 2013, 19:28:49 »
BTW, už jsem doplnil i nástroj na registraci účtu a je tedy možné Megu používat bez toho aby se člověk jen podíval na jejich web. S takovým nástrojem už Mega nemá možnost získat klíč k datům, která skladují, přesně jak chtěli. :)
Hezké. Ale zdá se mi to, nebo na http://megatools.megous.com/ jdou stáhnout jen binárky? Zdroják?

Ondřej

« Odpověď #21 kdy: 09. 03. 2013, 22:46:58 »
Hezké. Ale zdá se mi to, nebo na http://megatools.megous.com/ jdou stáhnout jen binárky? Zdroják?
Nezdá, zdrojáky zatím nebudou veřejné.

neruda

« Odpověď #22 kdy: 09. 03. 2013, 23:06:05 »
Nezdá, zdrojáky zatím nebudou veřejné.

coz je samozrejme velmi duveryhodne ....

Ge Bu

« Odpověď #23 kdy: 10. 03. 2013, 00:31:43 »
Mě k tomuto tématu nezajímá ani tak bezpečnost ve smyslu, jestli někdo může k mým datům, ale otázka mazání dat ze strany Mega.
Zachytil jsem, že pokud budou soubory porušovat autorská práva, tak že dojde k mazání.
Jak to ale v Mega zjistí? Když k mým datům nemají přístup. Nebo se jedná o soubory, které budou nasdílené někam ven?
Uvažuji si do Mega zálohovat kopie Video DVD (koupených) - pokud by byla větší šance, že to smažou, tak to nemá smysl.

Ondřej

« Odpověď #24 kdy: 10. 03. 2013, 04:42:05 »
Mě k tomuto tématu nezajímá ani tak bezpečnost ve smyslu, jestli někdo může k mým datům, ale otázka mazání dat ze strany Mega.
Zachytil jsem, že pokud budou soubory porušovat autorská práva, tak že dojde k mazání.
Jak to ale v Mega zjistí? Když k mým datům nemají přístup. Nebo se jedná o soubory, které budou nasdílené někam ven?
Uvažuji si do Mega zálohovat kopie Video DVD (koupených) - pokud by byla větší šance, že to smažou, tak to nemá smysl.
Jo, soubory nasdílené ven.

Ge Bu

« Odpověď #25 kdy: 10. 03. 2013, 08:25:33 »
Pokud tedy nebudu soubory sdílet ven tak pravděpodobnost smazání se zmenšuje? To je dobrá zpráva.
Jednalo by se samozřejmě o zálohu, ale kdo by se s tím dělal, když by hrozilo smazání.

Jo, soubory nasdílené ven.

« Odpověď #26 kdy: 10. 03. 2013, 08:58:08 »
Pokud tedy nebudu soubory sdílet ven tak pravděpodobnost smazání se zmenšuje? To je dobrá zpráva.
Jednalo by se samozřejmě o zálohu, ale kdo by se s tím dělal, když by hrozilo smazání.
U externího úložiště hrozí ztráta vždycky. Jako jediné zálohovací médium bych si to fakt nelajznul.

K tomu smazání mě napadlo, že by mohli mít politiku takovouhle: pokud vy (údajný vlastník práv k tomu obsahu) tvrdíte, že jsou data sdílena, ukažte nám, že k nim máte klíč. Pokud jste se ke klíči nedostali, o jakém sdílení je řeč? Z hlediska Mega by to bylo administrativně elegantní, nemuseli by nic řešit. A každý, kdo by tam něco ukládal, by si musel rozmyslet, komu klíč dává.

Pavel

« Odpověď #27 kdy: 10. 03. 2013, 10:02:54 »
U externího úložiště hrozí ztráta vždycky. Jako jediné zálohovací médium bych si to fakt nelajznul.

Pomerne podivna myslienka :)... ak mate JEDINE zalohovacie medium, tak nieco co ma uplne ine parametre pravdepodobnosti zlyhania
je velmi dobre cielene pouzit. Pravdepodobnost, ze umrie zalohavacie zariadenie a ze Kimovi zavru Mega je porovnatelna, takze ani tu netratite.
(odmyslime si zariadenia urcene pre firmy velkosti Telekomu)

« Odpověď #28 kdy: 10. 03. 2013, 11:00:48 »
ak mate JEDINE zalohovacie medium, tak nieco co ma uplne ine parametre pravdepodobnosti zlyhania
je velmi dobre cielene pouzit.
Jako doplnek ano. Jako jedine medium ne.

Pravdepodobnost, ze umrie zalohavacie zariadenie a ze Kimovi zavru Mega je porovnatelna

[citation needed]

Pavel

« Odpověď #29 kdy: 10. 03. 2013, 14:02:29 »
ak mate JEDINE zalohovacie medium, tak nieco co ma uplne ine parametre pravdepodobnosti zlyhania
je velmi dobre cielene pouzit.
Jako doplnek ano. Jako jedine medium ne.

Zalohovat na jedine medium je v pripade vacsiny medii rovnaka blbost.
To je to na co som povodne reagoval.

Pravdepodobnost, ze umrie zalohavacie zariadenie a ze Kimovi zavru Mega je porovnatelna
[citation needed]

Ja ju nepotrebujem, staci mi sledovat zivotnost CD/DVD/HDD/Flash (t.j. beznych off-line zariadeni) a porovnat si ju zo zivotnostou on-line sluzieb.
Zrovna tak by som sa ja mohol spytat naopak. Mate k dispozicii citaciu opacnu? (kedze povodne ste s tym zacali Vy?)