Zdravím vespolek,
snažím se jít s dobou a proniknout do systemd. Leccos jsem už strávil a používám i několik vlastních services. Záhadou pro mě ale stále zůstává journald:
Na různých serverech ve výchozí konfiguraci je doba archivace záznamů hooodně, ale hooodně různá. Na jednom jsou záznamy cca 6 měsíců zpátky a v logu je cca 4 miliony záznamů. Na jiném serveru je historie asi dva týdny a záznamů 50 tisíc.
V manuálové stránce se píše, že ve výchozím nastavení zabere log cca 15% volného místa maximálně. Takže ano, na prvním serveru je volno 230 GB, na druhém 11 GB. Na první serveru zabírají logy 4 GB na druhém 1 GB. To mi ale stejně nějak nevychází.
Takže moje otázka je, zda a jak měníte výchozí konfiguraci journald, abyste dosáhli požadované historie.
Můj pokus o konfiguraci na tom druhém serveru, kde je toho málo:
journald.conf.d/local.conf
[Journal]
Storage=
SystemMaxFiles=
SystemMaxUse=
SystemKeepFree=
MaxRetentionSec=
MaxFileSec=
Storage=persistent
SystemMaxFiles=1200
SystemMaxUse=8G
SystemKeepFree=2G
MaxRetentionSec=6month
MaxFileSec=1month
dosáhl toho, že záznamů mám 2 dny zpátky (journalctl bez parameteru). To už mi trochu škube závity :-)
Dávám tomu naději, že prostě jsem jen nepochopil něco úplně základního. Proto prosím tady o radu
Děkuji velmi mnoho :-)
---
Mimo otázku (jen povzdech):
- Celý /var/log/ má 1,2 GB, z toho journald zabírá 0,9 GB. Vím že tohle téma se řešilo často, ale mně ten nepoměr nedává stejně stále smysl.
- Výchozí konfigurace rsyslog / logrotate automaticky zajišťuje, že mám logy měsíc zpátky rotované po týdnech. Journald zdá se považuje za důležitější kolik zabere místa a neřeší historii.