Chvili jsem premyslel o tom delat nejakou 'zajimavou niche' vs. 'lopatu v Jave' (web developera, databazistu, doplnte cokoliv co bylo nejakou dobu IN).
Prvni vec je otazka "trvanlivosti" atraktivity druhe mnoziny, podle meho nazoru co je zajimave ted' muze byt za 5 let uplne out, trh se dost vyviji.
Druha vec je atraktivita, jestli bych opravdu chtel delat dalsich 20 let cinnost bez vetsi invence. A tady muze jit i o embedded vyvoj, proste cely zivot programovat jednoduche aplikace typu nacti par hodnot ADC a podle toho nastav vystupy (ano, takovi lide taky jsou). Nebo se muzu venovat necemu tezce okrajovemu, kde to embedded je vlastne nutnost, ale moje hlavni pridana hodnota je v nejake kreativni cinnosti, treba vymysleni ruznych algoritmu. Vezmeme treba zde diskusi o plicnich ventilatorech, clovek muze z nejakych neprimych hodnot urcit pocatky expirace/aspirace apod., vetsinu volneho casu mu pak v hlave vrta "jak to udelat", projektem doslova zije, dostane se navic treba do nemocnic typu IKEM, ma pocit smysluplnosti sve prace, atd.
A pak je treti bod, to je tedy muj pocit, ze lide co tvori neco unikatniho se dostanou snadno k podobnym lidem. Nemusi jit jen o spolupraci na projektu, ale ciste jen "povidani" po e-mailu (protoze i ten druhy ma osobni zajem a obetuje tomu spoustu sveho casu). Povidani je spatny termin, protoze to jsou z me zkusenosti velmi plodne diskuse a diky moji malosti jsem obvykle travil vetsinu casu jen snahou pochopit jake vsechny myslenky pisatel do e-mailu schoval (bylo to jako studovat skripta z mat. analyzy).