Toggle navigation
Fórum Root.cz
Domů
Nápověda
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Fórum Root.cz
Hlavní témata
Hardware
Utilita na zjištění kompatibility hardwaru s Linuxem
« předchozí
další »
+
Tisk
Stran: [
1
]
2 Odpovědí
287 Zhlédnutí
hknmtt
308
«
kdy:
19. 09. 2025, 20:23:03 »
Je nejaka utilita, ktora mi moze naskenovat HW info z notebooku a povedat, ci mi nebude v nejakej linuxovej distribucii, alebo vseobecne, nieco chybat? Nejaky driver, problemy s uspavanim, grafikou, zvukom, BT, wifi, podsvietena klavesnica...
IP zaznamenána
Reklama
redustin
583
Re:Utilita na zistenie kompatibility HW s Linuxom?
«
Odpověď #1 kdy:
19. 09. 2025, 20:56:08 »
Můžeš zkusit bootnout z aktuálního instalátoru příslušné distribuce a uvidíš, co půjde či nepůjde. Obvykle jádro bývá stejné.
IP zaznamenána
František Ryšánek
1 622
Re:Utilita na zistenie kompatibility HW s Linuxom?
«
Odpověď #2 kdy:
19. 09. 2025, 21:08:34 »
O žádné takové nevím. Ale když se tady pochlubíte modelem počítače, určitě posbíráte pár kvalifikovaných názorů. Problémy s uspáváním nezjistíte, dokud to pod Linuxem nezkusíte (nebo nevygooglíte předem pro specifický model notebooku).
Popravdě jsem nějaký novější noťas pod Linuxem asi ještě neviděl. Jeden konkrétní oříšek z relativně novější doby by mohl být I2C HID. Nikoli USB ale I2C. Na svém windowsovém HP ProBooku mám takto připojený touchpad. Zároveň vidím klávesnici na legacy PS/2 (součást SuperIO/EC). Hehe zajímavá futuretro kombinace. No a jak kolem toho teď Googlím v souvislosti s Linuxem, narazil jsem na zmínku (a nepsala ji AI) že pokud máte problém s linuxovým driverem pro i2c-hid, a ten driver unloadnete/zakážete, dočkáte se fallbacku na PS/2 přístup k touchpadu :-O dost možná je toto specifické pro konkrétní (starší) model hardwaru...
Obecně bych se měl v Linuxu na pozoru před big.LITTLE (posledních pár generací CPU Intel) - raději AMD, kde jsou všechna jádra stejná (plnohodnotná). Údajně snad i AMD už má nějaké první vlaštovky s nestejnými jádry...
IP zaznamenána
+
Tisk
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Fórum Root.cz
Hlavní témata
Hardware