Záložní MX pro Kerio Connect

Záložní MX pro Kerio Connect
« kdy: 18. 03. 2013, 11:12:39 »
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Situace je následující:
Ve firmě je koupena licence Kerio Connect. Chci udělat záložní mailserver, ale firma by musela koupit další základní licenci Kerio Connect(ptal jsem se přímo u Keria a opravdu se musí koupit další licence). Proto bych použil jiný server než Kerio Connect, protože mi přijde blbost kupovat další licenci jen kvůli záloze při výpadku primárního MX.

Kerio nastavit není problém http://manuals.kerio.com/connect/adminguide/cz/sect-example5.html
, ale potřeboval bych poradit jaký jiný mailserver jako zálohu a alespoň náznak jak ho nakonfigurovat. Nikdy jsem mailserver nekonfiguroval, takže vůbec nemám přehled o tom co je k dispozici (postfix, qmail ....?).

Budu vděčný za jakékoliv rady a tipy k tématu.
Děkuji.
« Poslední změna: 18. 03. 2013, 12:31:10 od Petr Krčmář »

Re:Záložní MX pro Kerio Connect, ale jiný než Kerio Connect
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2013, 11:52:33 »
Dobrý deň,

možno by bola pre Vás alternatíva využitie služby BackupMX, viz http://www.mxhosting.eu/31-ponuka-backupmx.html

Re:Záložní MX pro Kerio Connect, ale jiný než Kerio Connect
« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2013, 12:45:35 »
Dobrý deň,

možno by bola pre Vás alternatíva využitie služby BackupMX, viz http://www.mxhosting.eu/31-ponuka-backupmx.html

Děkuji za zajímavou variantu, ale raději bych využil VPS, na kterým poběží mimo jiné i weby. S Debianem, Apachem, MySQL apod. jsem vyznám, akorát ten mainserver jsem nikdy ještě nedělal.

Re:Záložní MX pro Kerio Connect
« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2013, 14:49:45 »
S jak dlouhým výpadkem hlavního serveru počítáte? Pokud jde o hodiny, bude asi nejlepší záložní MX nepoužívat, slušné mailservery drží zprávy ve frontě tři dny a maily od těch neslušných vás nejspíš nezajímají.

Problém se záložními MX servery je, že by měly používat stejnou úroveň antispamové ochrany jako hlavní server. Pokud je na záložním serveru slabší kontrola (například přijímá poštu i pro neexistující uživatele), máte zaděláno na problém. Když záložní server příjme poštu, kterou následně hlavní server odmítne, pak buď server vygeneruje na nedoručitelnou zprávu bounce směrem k (často zfalšované) adrese odesílatele, nebo zprávu v tichosti zahodí, což je ještě horší.

Proto bych osobně záložní server neřešil. Pokud by došlo k výpadku hlavního serveru a bylo by riziko, že bude závada odstraněna později než za dva dny, zařídil bych záložní server ad-hoc pouze na nezbytně nutnou dobu. Dneska se dá taková VPS zařídit během několika desítek minut.

j

« Odpověď #4 kdy: 18. 03. 2013, 16:28:17 »
Vetsinou to spis funguje tak, ze primarni srv zpravu odmitne a sekudarni ji prijme, nacez ji od nej prevezme primar, protoze jej bere jako duveryhodny zdroj => spam vesele dorazi.

Jinak souhlas stim, ze pokud admin nema plne pod kontrolou oba servery, je lepsi se bez zalohy obejit (neni to zadna tragedie). Sveho casu sem se ovsem musel s O2 (kde mel jeden zakaznik domenu) sproste pohadat, aby sekudarni MX vyhodili z domeny ... (web jim nefunguje snad dodnes).

Rozdilnej SW pak muze (a znamena) rozdily v chovani => nedela to dobrotu.
K zaloze asi toliko - pokud bude firma bez netu vic nez par hodin, bude mit dnes dost casto mnohem zasadnejsi problem nez maily, takze otazka zda to vubec resit ...

Lol Phirae

« Odpověď #5 kdy: 18. 03. 2013, 17:11:29 »
Taky bych zadnou zalohu nedelal.