Bezpečnost zálohování do cloudu s rclone

jfeg

Bezpečnost zálohování do cloudu s rclone
« kdy: 15. 12. 2023, 09:47:06 »
Zálohuji doma veškerá svá data na ext. disky. Rovněž pár let využívám cloud a 'rclone' s šifrováním pro některá svá data.

Disky mi ale můžou ukrást nebo můžu vyhořet, tak bych rád měl zálohy i mimo domácnost. Pro mě nejschůdnější se mi jeví záloha do cloudu.
Stále se ale zdráhám tímto způsobem zálohovat (dávat ven) i svá citlivější data (smlouvy, rodinné fotky apod.).

Jakou máte vy máte důvěru v 'rclone' když vyjdu z předpokladu, že mám zabezpečné a dlouhé klíče a správné šifrování ?
Jste ochotni takto svěřit svá citlivá data cloudu ? Nebo jak to řešíte vy ?
Díky za názory.
« Poslední změna: 15. 12. 2023, 10:06:20 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 647
    • Zobrazit profil
Re:rclone - bezpečnost, důvěra
« Odpověď #1 kdy: 15. 12. 2023, 09:49:40 »
ja do cloudu citliva data nedavama, asi bych je tam zasifrovane, ale stejne muzou cloud vypnout a je po datech.

povazoval bych za rozumne mit fyzickou zalohu i v jine lokalite, na chalupe, u babicky apod.

Jose D

• 890
    • Zobrazit profil
Re:Bezpečnost zálohování do cloudu s rclone
« Odpověď #2 kdy: 15. 12. 2023, 11:41:10 »
technicky:  jo, rclone používám oproti nejmenované službě veřejného cloudu (placené) a funguje to.
Ale šifrování mám ještě nad tím, mimo rclone.

jjrsk

• 512
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 12. 2023, 15:27:57 »
Podivej se na to tak. Pred 30 lety si mi poslal zcela bezpecne zasifrovany soubor ... co myslis, je stale zcela bezpecne zasifrovany?

Pricemz 30 let je spis naprosty scifi, realita je ta, ze klidne do roka a dne se najde typicky nejaka dira v implementaci a voiala.

Jakmile svy data v libovolny podobe posles kamkoli ven, tak to proste uz nejsou tvoje data a ma k nim pristup kdokoli.

Mam tu takhle na disku trebas "zaheslovany" zipy. Otazka 2 minut. A z toho budu 1,5 minuty hledat ten softik.

« Odpověď #4 kdy: 15. 12. 2023, 16:50:23 »
RCLONE používám k zálohování (2. kopie) 1TB rodinných fotografií a videí na ONEDRIVE. K šifrování používám přímo RCLONE. Namapuju si remote ONEDRIVE čistě a následně pak na něm aplikuji https://rclone.org/crypt/ a pak zálohuji do tohoto nového remote

A MS má po žížalkách ....
« Poslední změna: 15. 12. 2023, 16:54:18 od michaelscz »