Řešení pro informační tabuli

Řešení pro informační tabuli
« kdy: 08. 08. 2016, 11:25:18 »
Ahoj, zákazník mě požádal, abych mu navrhl a zrealizoval informační/PR koutek, požadavky jsou:
  • dva monitory/televize, úhlopříčka od 75cm nahoru - nemusí být synchronizované do jedné plochy, spíš se na každém bude zobrazovat něco jiného
  • možnost zobrazovat nějaký rozumně hezky formátovaný informační text - spíš statický, úprava obsahu ručně řekněme 1xdenně - "laikem" - musí na to být nějaké polopatické rozhranní
  • připojení k (lokální) síti není problém, takže úprava textu přes prohlížeč by byl ideál
  • zobrazovat propagační videa a fotky - rotující pořád dokola
  • úplně ideální by bylo bezdiskové řešení - jenom s RO flashkou a natahování dat nebo ještě líp celý bootování přes síť  - v lokální síti je unixový server, takže není problém to malém PC použít i jenom jako prohlížeč a nějakou webovou appku dát na ten server

Samozřejmě to zvládnu udělat úpravou nějakého distra, automatickým startem prohlížeče, napsat nějakou drobnou webovou aplikaci pro změnu obsahu stránky atd. O diskusi, jak to zbastlit, mi teď nejde. Spíš bych se chtěl zeptat, jestli jste náhodou něco podobného někdo neřešil a nemáte tip na nějaké (polo)hotové řešení, které by jenom stačilo naplnit obsahem, případně trochu přiohnout a podle vašich zkušeností funguje dobře. Samozřejmě jedině opensource. Ať zbytečně nevymýšlím kolo...

Samostatná kapitola je samozřejmě hardware - líbilo by se mi nějaké malé (průmyslové?) PC. Superodolnost a superstabilita není potřeba - bude to nasazeno v místě, kde by občasný restart nebyl zas takový problém. Prostředí je standardní (řekněme "kancelářské"), žádné průmyslové prostředí, kde by byla extrémní prašnost, teplota apod. PC bude i relativně fyzicky dostupné. Největší problém mi připadá být požadavek na dva monitory - co jsem různá malá PC viděl, dva výstupy na monitor většinou neměly a normální dvouhlavá grafika se do nich dát nedala (rozměrově).

Zatím jsem si žádnou rešerši nedělal, podle webovek stejně moc nepoznám, jak je které řešení dobře udělané, robustní a blbuvzdorné... Docela dost to spěchá, mělo by to být komplet v provozu tak cca za měsíc, takže na žádné velké laborování není prostor :( Proto vám budu zavázán za jakékoliv vaše zkušenosti ze skutečného nasazení takové věci - z hlediska sw, hw. Pokud bude nutný udělat skládačku, máte tip na nějaký vhodný kejs?

Dík za vaše postřehy!

Re:Řešení pro informační tabuli
« Odpověď #1 kdy: 08. 08. 2016, 12:08:50 »
Jo ještě mě teď napadlo, že jsem nenapsal, že v tom místě je i wifi pod mou správou, takže by připadalo v úvahu i nějaké řešení s takovýmtím usb stickem ala chromecast - pro každou televizi jeden.

Fantomas

« Odpověď #2 kdy: 08. 08. 2016, 12:42:08 »
Na takove jednoucelove veci pouzivam stare desktopy od hp nebo dell, dve grafarny jsem ale jeste neresil.

Dalvik

« Odpověď #3 kdy: 08. 08. 2016, 12:44:10 »
No ak ide len o to nieake texty a reklame videa / fotky ja som to vyriesil elegantne.
Jedna TV s USB.
Uplne tupo si uzivatel vo photoshope/ malovani hocikde povytvara obrazky/videa a nahra na klucik.
S klucikom sa dokotula k TV. Pichne do TV zapne automaticke prehravanie obsahu a cely den to ide dookola bez problemu.
Raz za 2 tyzdne si sekretarka vytiahne klucik. Ponahrava nove foto a ide sa dalej.
Jednoduche....

Moj kolega chcel najpr Rpi + zdielat veci so serveru atd atd... ochorel a muselo to byt uz vcera. Tak som to poriesil takto a pol roka pokoj.

Dalvik

« Odpověď #4 kdy: 08. 08. 2016, 12:46:03 »
Alternativne riesenie keby na tom musi ist napriklad Intranet je tiez jednoduche. Jedna "tupa" smart TV a mas aj wifi aj ethernet aj whatever + prehliadac a tam je cesta asi jasna.

« Odpověď #5 kdy: 08. 08. 2016, 13:17:16 »
Uplne tupo si uzivatel vo photoshope/ malovani hocikde povytvara obrazky/videa a nahra na klucik.
Jo, oceňuju jednoduchost tohodle způsobu, ale to asi nepůjde - zákazník tam chce právě ty dynamické věci (aktuality) a řešit to nahráváním na flashku je nepohodlný.

Alternativne riesenie keby na tom musi ist napriklad Intranet je tiez jednoduche. Jedna "tupa" smart TV a mas aj wifi aj ethernet aj whatever + prehliadac a tam je cesta asi jasna.
To už je lepší, ale s těma smart TVs nemám vůbec zkušenosti - asi bych se bál, že ten prohlížeč tam bude mít kdovíjaké mouchy, něco bude zobrazovat blbě, bude mít potíže s videem a kdovíco...

Momentálně se mi jako nejlepší varianta zamlouvá http://xibo.org.uk/ + android hdmi stick pro každou televizi zvlášť nebo rovnou androidí TV a na ni to nainstalovat. Klient pro android sice něco stojí, ale cena je v pohodě (EUR19 + VAT per display). Docela zajímavá možnost je i hostovaný CMS za pohodovou cenu (€ 1.50 + VAT per display per month)

Dalvik

« Odpověď #6 kdy: 08. 08. 2016, 13:24:06 »
Tie "smart" TV su v pohode. Viac menej to mas ako to tvoje riesenie s android TV len v ruzovom :)
Skus ist do toho skrz smar TV + intranet apku. Usetris 1 problem (ten android - key, rozumej o suciastku menej co sa moze pokazit) + ked uz k tomu dopises CMS- hocico mas to uz ako univerzalne riesenie do buducna.

Inak ak chces naozaj setrit cas tak urcite ist cestov smart TV + to CMS za par e na mesiac je cesta.
Take tie riesenia - stare nepotrebne PC su sice pekne ale len do momentu nez sa nieco pokaka pripadne si niekto da namahu a zisti ze to stare PC zerie 4x viac ako ta TV ku ktorej je to pipojene nehovoriac o tom aku radost budes mat ked PC zhebne a super soft ktory to cele riesi je len na nom. Pripadne tvoj kolega ktory to chudak zazije po tebe  :)

Pisem s praxe

Karbous

« Odpověď #7 kdy: 08. 08. 2016, 13:44:34 »
Ona jde presentace ulozit jako sada obrazku a pokud si TV sahne na sitovy adresar... Sekretarka jednoduchou editaci presentace, ulozenim jako obrazky do spec. adresare pripravi data... Pak bud automaticky anebo reloudnutim prohlizeni na TV se to spusti...

« Odpověď #8 kdy: 08. 08. 2016, 13:46:43 »
Inak ak chces naozaj setrit cas tak urcite ist cestov smart TV + to CMS za par e na mesiac je cesta.
Asi to minimálně zkusím před nasazením - mají tam zdarma nějakou zkoušecí dobu. Jestli to bude OK, tak bych do toho asi šel.

Take tie riesenia - stare nepotrebne PC su sice pekne ale len do momentu nez sa nieco pokaka pripadne si niekto da namahu a zisti ze to stare PC zerie 4x viac ako ta TV ku ktorej je to pipojene nehovoriac o tom aku radost budes mat ked PC zhebne a super soft ktory to cele riesi je len na nom. Pripadne tvoj kolega ktory to chudak zazije po tebe  :)

Pisem s praxe
Vidím to stejně. Pokud by ten počítač byl bezdiskový a bootoval přes PXE nebo z RO flashky, tak se opruz sice výrazně sníží, ale proč se s tím mordovat? Spíš se mi nelíbí ten čas strávený výrobou custom řešení. Jo, kdybych to pak prodal deseti zákazníkům, tak by to mohlo dávat smysl, ale pro jednoho to asi nedává ekonomický smysl...

Michal S.

« Odpověď #9 kdy: 08. 08. 2016, 14:31:52 »
Ve firme mame informacni TV pro zobrazovani sluzby, planu, plneni atd. Pouzivam na to Raspberry Pi 3 a hloupou levnou TV s HDMI vstupem. Funguje to uz rok (puvodne s RPi2). Po spusteni prohlizec s nejakou strankou. Server by se dal udelat z jednoho RPi (3ka zvladne bez problemu), rozjedes tam web server a je to. V nem nejaky jednoduchy PHP script pro editaci. Data bud autorefreshem html a nebo ajaxem (jak na co a jak casto). Je to jednoduche a levne reseni. Az to doslouzi, budou z toho pekna multimedialni centra (Kodi). :-)

« Odpověď #10 kdy: 08. 08. 2016, 14:56:25 »
Ve firme mame informacni TV pro zobrazovani sluzby, planu, plneni atd. Pouzivam na to Raspberry Pi 3 a hloupou levnou TV s HDMI vstupem. Funguje to uz rok (puvodne s RPi2). Po spusteni prohlizec s nejakou strankou. Server by se dal udelat z jednoho RPi (3ka zvladne bez problemu), rozjedes tam web server a je to. V nem nejaky jednoduchy PHP script pro editaci. Data bud autorefreshem html a nebo ajaxem (jak na co a jak casto). Je to jednoduche a levne reseni. Az to doslouzi, budou z toho pekna multimedialni centra (Kodi). :-)
U RPi je blbý, že nemá wifi. Musel bych dát jedno ke každé televizi a táhnout ke každé zvlášť jedno UTPčko. Nebo dát wifi dongle a tam zas moc nevěřím ve stabilitu a bezúdržbovost... Ten androidí HDMI dongle mi přijde o dost příjemnější řešení.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 08. 2016, 15:41:42 »
U RPi je blbý, že nemá wifi. Musel bych dát jedno ke každé televizi a táhnout ke každé zvlášť jedno UTPčko. Nebo dát wifi dongle a tam zas moc nevěřím ve stabilitu a bezúdržbovost... Ten androidí HDMI dongle mi přijde o dost příjemnější řešení.

Existuji jine hracky stylu RPi a pokud vim, nektere v sobe maji wifi. Ale bacha, nekteri vyrobci jsou debilove a sice tu vec vyrabi, ale nejsou schopni poskytnout image Linuxu pro SD kartu. Bud nemaji zadnou nebo nefunguje anebo je to nejake distro, o ktere by sis kolo neoprel, pricemz take navic nemusi fungovat. A je opruz ji sehnat nekde jinde nebo udelat. Viz treba oficialni Olimex s jejich totalne maximalni image nejakeho debianu, na kterou se napred nedostanes pres ssh, protoze nechodi sit a kdybys to nejak rozchodil, stravis pul dne odstranovanim softu, ktery nepotrebujes.

Snow

« Odpověď #12 kdy: 08. 08. 2016, 16:16:34 »
Nejnovejsi RPi v sobe wifinu ma, sice antena na ... Takze nevim jak pouzitelnou...

Nicmene taky bych se priklanel k variante TV a tam pustit prohlizec. Presne takhle sem to udelal pro nas system. Koupila se jedna tv a hotovo, proc se s tim srat a cpat do toho nejakej pocitac kdyz to lze vyresit takhle jednoduse.

Snow

« Odpověď #13 kdy: 08. 08. 2016, 16:19:55 »
Stran redakcaku co tam pustit nejskeho drupalanebo tak neco? Vyhoda by byla blbuvzdorna editace a moc by ses nenadrel..

« Odpověď #14 kdy: 08. 08. 2016, 16:26:03 »
proc se s tim srat a cpat do toho nejakej pocitac kdyz to lze vyresit takhle jednoduse.
Druhý argument (po tom, co jsem psal výš) je ještě ten, že když se ta TV vypne nebo na chvilku vypadne proud (což se v té lokaci děje), tak tam někdo musí ten prohlížeč znovu spustit. Nemám z těmahle smart TVs žádnou zkušenost - doma nemáme ani hloupou, natož chytrou ;) tak nevím, jaké kvality tam ten soft je, předpokládám, že po zapnutí zobrazit web umět nebude...