Přepínání rychlosti routeru

Přepínání rychlosti routeru
« kdy: 29. 11. 2024, 20:38:01 »
Zdravím mám připojení 500 Mbps. Koupil jsem si nový router 1000Mbps. Vše je ok ale potřeboval bych router jenoduše přepnout na 100 Mbps. Je to kvůli nepravidelnému rušení po utp kabelu, které nelze ovlivnit. Vypadá to že při provozu na 1Gbps je mnohem a mnohem citlivější na rušení. To nechci rozebírat, ale pomůže mi pouze před router zapojit switch 100 Mbps a je pokoj. Jenom je škoda nevyužít těch 500 Mbps. Prosím existuje nějaký router, který by šel přepínat 1000/100Mbps? Jak jsem zjistil ten můj to asi umí, ale neustále se sám přepíná a tak je video/audio nepoužitelné  :(

Zopper

• 790
    • Zobrazit profil
Re:Přepínání rychlosti routeru
« Odpověď #1 kdy: 29. 11. 2024, 20:53:43 »
Obávám se, že moje křišťálová koule je zrovna v servise, takže nevím, co za router tam máš. Ale vzhledem k formě dotazu si myslím, že nejjednodušší formou přepínání bude tam mít ten switch a manuálně přepojit kabel, když to je potřeba. Nebo si zaplatit nižší tarif, smířit se se stovkou trvale, a ušetřit. Nebo přejít na wifi.

A jsi si jistý, že třeba neumírá ten router, respektive jeho napájecí zdroj, či jiná část tvojí sítě?

« Odpověď #2 kdy: 29. 11. 2024, 22:33:28 »
Nejlepší je opravit UTP kabel. Obvykle nejde o žádné rušení, ale o prostou vadu kabelu (použitý nevhodný kabel, špatně nakrimpovaný kabel, přelomená žíla v kabelu apod.). Po opravě to poběží na max rychlosti. Pokud to nejde, tak u některých routerů lze v nastavení vynutit rychlost ethernet média (linkovou rychlost), což se hodí, pokud selže autodetekce. Místo switche lze dát taky krátký patch kabel, který umí např. jen 100Mbps a propojku anebo kabel na uvedenou nižší rychlost překrimpovat (některé žíly se nepoužijí). Ale to už je lepší to rovnou opravit. Na tyto práce existují firmy, které kabel proměří a zjistí, kde je problém (umí například i i zjistit, kde je přesně prušená žíla a podobně).

« Odpověď #3 kdy: 29. 11. 2024, 23:22:26 »
Děkuji za reakce na můj dotaz. Kabelem to není (od zásuvky poskytovatele). Zkoušel jsem i 1m kusy kvalitního kabelu a je to zcela stejné. S propojkou je to dobrý nápad a mohl bych switch vyřadit. Jenom škoda že jsem u prodeje routeru nikde nikde nenarazil jestli je možné linkovou rychlost vynutit. Asi to bude mít možnost jenom několik typů.
Nevěřil bych že vyšší linková rychlost bude tak citlivá na rušení díky větší šířce pásma...

« Odpověď #4 kdy: 29. 11. 2024, 23:30:02 »
Ještě mě napadlo jestli neexituje router s natvrdo nastavenou rychlostí 1000 neno 500Mbps? Klidně bych takový zakoupil, protože ty krátké výpadky při rušení způsobuje právě to automatické přepínání linkové rychlosti.

RDa

• 2 748
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29. 11. 2024, 23:47:40 »
A co je na druhe strane toho problemoveho kabelu? Pokud PC, tak tam tu fixni/jinou rychlost vynutis.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 00:11:26 »
Ještě mě napadlo jestli neexituje router s natvrdo nastavenou rychlostí 1000 neno 500Mbps? Klidně bych takový zakoupil, protože ty krátké výpadky při rušení způsobuje právě to automatické přepínání linkové rychlosti.

;D

Router má na vnějším rozhraní normální síťové rozhraní, co je nastavené na autodetekci rychlosti a duplexu. Bude tam nejspíš 10/100/1000 a half i full. Jak router, tak nadřazené zařízení si pak v procesu auto-negotiation zjednodušeně řečeno pošlou své podporované rychlosti, režimy a pak se nastaví na ten nejvyšší, které je podporovaná oběma.
Pokud je v pořádku vedení, tak s tím většinou není potřeba vůbec nic řešit. Nedivím se, že většina běžných domácích routerů nemá další možnost v UI, jak rychlost do WAN sítě případně vynutit.

Váš router (ještě jste neřekl, co máte) také s největší pravděpodobností běží na Linuxovém jádře a má nějaké nástroje okolo. Při troše dobré vůle se ve většině routerů dá povolit přihlášení přes SSH z vnitřní sítě (jako ekvivalent k tomu webovému rozhraní).
Pokud se vám to povede, tak se můžete přihlásit (typ. stejný login a heslo jako do web UI) a zkusit jestli vám nebude fungovat pár příkazů.
"ip address" - by vám měl vypsat všechna síť rozhraní v routeru a měl byste tam dohledat, jak se jmenuje to, co máte na WAN síti, to u sebe bude mít veřejnou (nebo nějakou vnější) IP adresu.
"ethtool <rozhrani>" pak vypíše mj. aktuální režim a rychlost - např. 1000, plus všechny ostatní, co podporuje.
Přes "ethtool -s <rozhrani> speed 100" to můžete pak zkusit vynutit 100Mbit/s.
Dalším spuštěním předchozího příkazu pak můžete zas ověřit, jestli se to podařilo nastavit.

Připadné manuální nastavení by mělo pak vydržet do rebootu routeru. Většina normálních routerů bez nějakého alternativního firmware (jako OpenWRT) neumožňuje přidávat žádné skripty po startu, kde byste ten příkaz mohl spouštět automaticky.

Ale pokud mám být upřímný, i kdyby to fungovalo, tak bych bych to bral jen jako dočasný workaround.
Řešil bych to primárně s ISP, nebo od koho máte to připojení. Pokud je to u vás vedení v bytě v pohodě a platíte za 500Mbit, měla by to být jejich starost, aby služba chodila s parametry, co máte ve smlouvě. Bez laborování a dalších investic.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 00:29:37 »
Ještě k tomu, co jsem psal předtím. Některé routery nemají nástroj ethtool. Co si vzpomínám, tak na nějakém ASUSu s Broadcom čipem jsem se setkal s nástrojem et, který nastavoval totéž. Takže pokud nenajdete ethtool, můžete se zkusit podívat, jestli tam nebude /sbin/et nebo /usr/sbin/et.
Nemá stejnou syntaxi jako ethtool, ale dá se s ním také zjistit, nebo nastavit rychlost rozhraní a duplex.