On je to problém pojmu "teorie": Třeba když si vezmu tu bezpečnost, k tomu existuje spousta obecné teorie, která vůbec o konkrétní technologii nemluví, takže splňuje ten požadavek "aby to za deset let nebylo úplně jinak" (jakkoli si i o tomhle požadavku myslím, že je pochybný - viz výš). Kde se takovou "praktickou teorii" naučím?
O bezpečnosti toho moc nevím, takže tuhle "praktickou teorii" nemohu posoudit. Jinak myslím, že tyhle věci z bezpečnosti se neučí, protože je nemá kdo učit. I kdyby se našli externisté a zakládal se nový obor, tak fakt nevím, jestli je možné akreditaci založit na externistech.
Koukal jsem, zda jsem absolvoval něco, co by se dalo za praktickou teorii považovat: Formální metody specifikace, Modely a verifikace chování systémů, Objektově orientované systémy, Evoluční algoritmy, Programování s omezujícími podmínkami.
Koukal jsem také, co z ryze praktických věcí jsem měl možnost zkusit. Programovali jsme mikrokontrolery, operační systémy, konfigurovali (virtuálně) unixovské servery. Nic z toho ale ze mne (pochopitelně) neudělalo odborníka ve smyslu toho úvodního seznamu.
Jinak ta nejpraktičtější věc, co u nás je, je povinný Softwarový projekt. Studenti musí týmově vytvořit větší softwarové dílo. Svůj původ tu má třeba HelenOS, NetBeans, (e)links. I když to jsou ty nejzářnější příklady, většina projektů má jepičí život.