Jaké jsou vaše zkušenosti? Kde získáváte kratší kontrakty, zakázky? Reference, web a aktivní nabízení služeb z portfolia, kontaktování HR s možností kontraktu? Taky přemýšlím, jestli nabízet služby jako OSVČ nebo malé SRO.
Nezískávám je nikde, jsem v oboru infrastruktury 20 let a tento problém 20 let řeším, a je to neřešitelné, a to slyším i od ostatních. Tím nemyslím, že se menší zakázka nedá sehnat, náhodně to může vyjít, ale byznys se na tom stavět nedá.
Poslední roky jsem hodně postoupil a bavím se s různými podnikateli v IT, a je to o tom, znát svého zákazníka a řešit jeho problémy. Je k tomu potřeba přistupovat přesně opačně, ne "mám technologické znalosti a chci je prodat", ale naopak "mám skupinu zákazníků (právníci, cestovky, ...) ti mají tento problém společný, potřebuji tento jejich problém řešit a sehnat (naučit se) technologii, co je k tomu potřeba).
Tady odpověď od Steve Jobs -
https://youtu.be/oeqPrUmVz-o?si=yKnZVwHmnAT6b7LF&t=103Opravdu je třeba začít u zákazníka, ne u technologie. Technologii se doučíš, seženeš, někdo to dodělá, problém je distribuce k zákazníkovi, musíš chodit za zákazníky, ptát se jich, co je trápí, řešit to s nima, a teprve pak hledat technologické řešení.
A u infrastruktury, na rovinu, zákazníci to nechtějí provozovat. Zákazníci chtějí LAMP aplikaci, kde si zaplatí vývoj a dají jí na hosting, kde se o to 24x7 bude někdo starat za 100 Kč měsíčně. Menší a střední firmy nechtějí provozovat infrastrukturu, a pokud chtějí, tak už na to mají vlastní IT lidi, nebo je to tragédie - typicky přišla mi zakázka, chceme přeinstalovat 15 let neaktualizované Gentoo, představovali bysme si zaplatit 2.000 Kč.