Jsem ve 4. ročníku a proto jako mnozí další zvažuji další možnosti studia a protože jsem "gymplák" a k tomu jsem nikdy neinklinovala k určitému předmětu o kterém bych s jistotou věděla, že se mu chci věnovat, je pro mě trochu problém zorientovat se v nepřeberném množství možností....
K tématu, na FI mě zaujal obor Umělá inteligence a zpracování přirozeného jazyka a chtěla bych se zeptat nejlépe někoho, kdo tento obor studuje nebo má trochu reálnější informace než já.
Studujem Umelu inteligenciu (UI) na FEL CVUT v Prahe a s FI MUNI nemam ziadne skusenosti, ale nejake svoje postrehy napisem...
Zajímala by mě.
1. Náročnost studia. (Vím, je to velmi individuální a já mám jen základy v c++. Zároveň ale nemám problém z matematikou - alespoň tedy tou středoškolskou)
Da sa predpokladat ze studium bude znacne narocne (UI patri k tym narocnejsim oblastiam IT). Matematiky tam urcite bude hodne - v UI je (narozdiel napriklad od vyvoja webovych aplikacii
klucova. Pokial s nou nemas problem preto, ze mas logicke uvazovanie a chapes jej, tak super. Su vsak aj studenti ktori so stredoskolskou matematikou nemaju problem preto, ze su schopni sa nejake vzorce a poucky naucit naspamat bez toho ze by im chapali a priklady mechanicky vypocitat aj bez toho aby im porozumeli. Takito mozu na vysokej skole narazit... Predpokladam ze toto asi nebude tvoj pripad, ale radsej som to napisal
2. Uplatnění nebo lépe využitelnost v praxi. (Je pravda, že na fi je to spíš (infor)MATIKA, která je v praxi nepoužitelná?)
Vseobecne k UI: Osobne si myslim ze umela inteligencia ako taka bude v buducnosti jednym z najperspektivnejsich a najprinosnejsich odvetvi IT a to vratane zpracovania prirodzeneho jazyka. UI uz teraz zaziva obrovsky boom tam, kde je IT najviac popredu - v Silicon Valley. Je to vsak stale daleko od mainstreamu (a tak to asi vzdy aj bude). Na beznom pracovnom trhu a navyse v nasich koncinach, sa samozrejme praca v tejto oblasti len tak lahko nenajde, hoci prve lastovicky sa uz ukazuju aj tu (najma startupy, vychadzajuce povacsine z doktorskeho studia, ako pise napr. dgsf
)...
Konkretne k tomuto bc. odboru na FI MUNI: zbezne som si pozrel doporuceny priechod studiom (
http://www.fi.muni.cz/katalog/obory_html/bc-umi.xhtml) a
obsahovo to vyzera byt rozumne nastavene - uz od prveho semestra predmety zamerane na spracovanie jazyka a zaroven kazdy semester aj nejake vseobecne predmety ako Python, datove struktury, databazy, rozna matematika, C++, SW inzinierstvo, siete... Ako su tie predmety realne urobene, to ti uz skor povie niekto kto tam realne studuje. Ja som o FI MUNI
pocul, ze je naozaj dost teoreticky zamerana, ale: 1) zazite to nemam 2) bolo to o magisterskom studiu a na bakalarskom to moze byt inak 3) UI sama o sebe je odvetvim, kde sa bez poriadnych teoretickych vedomosti daleko nedostanes, narozdiel (podla mna) napriklad od SW inzinierstva.
3. Nabízí muni možnost zapsat si navíc nějaké nepovinně volitelné předměty jako například lingvistiku na FF? (Chtěla bych se totiž věnovat počítačové lingvistice trochu víc do hloubky.)
Tak konkretne o MUNI toto netusim, ale napriklad u nas na CVUT sa predmety z inych fakult zapisat daju a nie je s tym nejako vela vybavovaciek. Myslim si, ze na MUNI to bude podobne...
4. Nevíte něco o oboru Český jazyk se specializací počítačová lingvistika? (Dívala jsem se na strukturu předmětů, ale podle mě je to spíš obor zaměřený na lingvistiku a samotného programování je tam minimum. Už jen kvůli tomu, že je to pod FF a FI se na tom pouze spolupodílí.)
Mas na mysli
http://pocitacova-lingvistika.cz/content.php?page=studiumbc#3 ? Vyzera to tak. Podla toho co pises v bode 3 sa mi vsak zda, ze ty sama mas chut sa tomu venovat i tak trochu na teoretickejsej urovni a nemusel by to pre teba byt az taky problem. Osobne by som ale siel skorej na ten informaticky ponaty odbor - viac praxe takmer nikdy nie je na skodu...
5. Nějaké postřehy o studiu. Nadšení nebo rozčarování? Cokoliv.
Nestudoval som, neviem.
Btw, myslim si ze je trochu rozdiel medzi pocitacovou lingvistikou (Computational Linguistics, CL) a spracovanim prirodzeneho jazyka (Natural Language Processing, NLP). Nejaka diskusia na tuto temu sa da najst napr. na
http://linguistics.stackexchange.com/questions/1802/what-are-the-fundamental-differences-between-natural-language-processing-and-com ale mne sa viac paci zhrnutie na
http://thelousylinguist.blogspot.com/2007/10/computational-linguistics-vs-nlp.html (plus zaujimava diskusia v komentaroch) - teda ze CL je viac teoreticky pristup k studovaniu jazyka a NLP je viac prakticky pristup zamerany na navrhovanie nastrojov ktore s jazykom prakticky pracuju. Toto len tak na doplnenie - v tejto faze je to pre teba asi nie az tak podstatne
Inak, celkom prakticky ponaty uvod do NLP vo forme videi sa da najst napr. na
https://class.coursera.org/nlp/lecture/preview - pozri si a uvidis ci ta to zaujme. Je vsak mozne, ze bez nejakych vacsich informatickych zakladov to pre teba bude narocne na pochopenie, neviem to takto zhodnotit...