Doporučte knihu o objektové analýze

thom

Doporučte knihu o objektové analýze
« kdy: 12. 10. 2011, 13:22:01 »
Vedel by mi niekto poradit dobru knihu na objektovu analyzu a navrh, kde by som sa dozvedel akym stylom postupovat ak chcem vytvorit objektovu aplikaciu, kde by bolo ako rozmyslat krok za krokom ako navrhovat spravne triedy, delegovat zodpovednost triedam, ako ich spravne "objektovo" navrhnut???
Vacsina knih co som pozeral sa priamo odkazuje na UML jazyk,  kde sa iba zaoberaju timto jazykom, popisuju jeho diagramy a nezaoberaju sa analyzou a navrhom. A na webe je takicho informacii velmi malo. Kniha moze byt aj v EN jazyku.
« Poslední změna: 12. 10. 2011, 13:50:01 od Petr Krčmář »

Re: Doporučte knihu o objektové analýze
« Odpověď #2 kdy: 12. 10. 2011, 21:19:20 »
Aky je tvoj ciel? Chces robit design SW pre niekoho ineho, alebo chces pisat dobry objektovy kod ty sam?

K tomu prvemu ti bohuzial nic neporadim, ale ak to druhe tak doporucujem knihu - "Growing Object-Oriented Software, Guided by Tests". Dalej zagooglit "Emergent design" a "Four rules of simple design" napr. http://xprogramming.com/classics/expemergentdesign/
Pripadne sa zucastnit akcii ako je napr. Coderetreat - http://coderetreat.cz/

thom

« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2011, 23:53:13 »
Tak chcem sa to naucit aby som to vedel efektivne pouzivat pri mojom dalsom vyvoji SW. Taktiez robim diplomovku v Jave a mojou ulohou je spravit aj dobru analyzu a navrh.
Mam uz z tejto oblasti nejake znalosti ale chcem to vylepsit.
Dost ma zaujala kniha - Naucte sa C++ za 21 dni, konkretne kapitola 11 Objektove orientovana analyza a navrh. Kapitola bola pisana velmi zaujimavo. Hladam nejaky zdroj v tomto style kde bude vysvetlene ako spravne postupovat pri analyze a navrhu.

Aleš Roubíček

« Odpověď #4 kdy: 16. 10. 2011, 11:24:55 »
Nejlepší je asi studovat přímo kód někoho zkušeného. Nejlíp nějaký větší OpenSource projekt jako je Hibernate. Pokud opravdu toužíš po knihách, tak nikdy nic nezkazíš klasikama jako GoF Design Patterns, Fowlerovými PoEAA, Evansovou DDD a v neposlední řadě Beckovým TDD. UML je sice dobré znát, ale obrázek je nevhodná abstrakce nad kódem.