Žádný dnešní překladač není napsán ve strojovém kódu (ve FORTHu pokud vím žádný překladač napsaný není). Ergo, první překladač vytvořil bůh?
To uz resil Neal Stephenson v knizce Snowcrash. Moc dobre scifi, precti si to a mas tam odpoved na tvoji otazku :-)
To ti připadá jako normální strategie neodpovídat na otázky, který se ti nelíbí?
WTF? Vzdyt jsem ti odpovedel i s pridanou hodnotou. V te knizce je to fakt skvele napsany a tyka se to presne toho bozskeho assembleru a jak se lidstvo "obalilo" vyssimi jazyky aby nebylo zranitelne "carovnymi formulkami" ktere dokazali ovlyvnit mozek zkrze ten puvodni bozsky assembler. To te mam vodit za rucicku? Jsem cekal ze uz googlis o cem to je, nebo piratis pdf nebo kupujes na amazonu.. GeneraceX, vsechno jim dej na lopate...
No, prohlédl jsem si wikipedii a vůbec ti nerozumím. Tak ještě jednou: tvrdíš, že všechno živé vzniklá ze živého, tudíž by bylo nelogické očekávat, že život vznikl jinak.
No, a na to je analogie: všechny dnešní překladače jsou napsány ve vyšších programovacích jazycích - je naprosto nad jakékoliv lidské možnosti napsat překladač dnešního jazyka ve strojovém kódu - tudíž by bylo nelogické očekávat, že první překladače byly napsány ve strojovém kódu. Takže je prostě třeba musel stvořit Bůh.
Pokusil jsem se aplikovat Occamovu břitvu tak, jak jsi to udělal ty a vyšel my nesmysl. Takže bych řekl, že způsob, jakým jsi to aplikoval ty, je nesmyslný. Kde je chyba?
Chyba je v tom, že máš velký problém s aplikací logiky. Natvrdo řečeno, s logikou pracuješ hodně zvráceným způsobem, a pokud to chceš fakt na prasáka, tak máš v makovici pořádnej guláš.
Zápis konkrétního programovacího jazyka je v důsledku jen převod podle tabulky (slovníku) do konkrétního dialektu. Podstatou toho programu NENÍ jazyk, nýbrž jeho algoritmus.
Dnešní překladače samozřejmě vznikly tak, že někdo (tehdy ještě ne admirál Grace Hopper) naprogramovala první překladač jednoho jazyka do strojového kódu tehdejších počítačů US NAVY, který pak byl použit pro překlad pokročilejších verzí. Tedy šlo o postupné využití stále složitějších stavebních bloků.
Když to lidská mysl zvládla tehdy, zvládla by to i dnes, což dokazuje i fakt že vznikají stále nové a nové programovací jazyky. Jediný rozdíl je v tom, že kvůli vývoji procesorů už nemá smysl překládat přímo do jazyka jejich instrukcí, nýbrž v prvním kroku do "nějakého raltivně standardního mezijazyka", třeba C++ (ale v praxi na tom nezáleží), který je pak překladačem pro daný procesor teprve přeložen do cílové verze. Stačí pak pro nové procesory upravit pouze spodní vrtstvu.