Kariérne vyhliadky rekvalifikanta v strednom veku

Re:Kariérne vyhliadky rekvalifikanta v strednom veku
« Odpověď #45 kdy: 10. 12. 2023, 10:50:01 »
S těma nabídkama práce a požadavkama je to někdy těžký. Teď jsem poslouchal podcast. kde týpek povídá, "dělám programátora 15 let, ale když vidím ty požadavky, tak mám pocit, že bych nemohl dělat ani juniora.."  :D Říkal tam zajímavou věc, a sice, že se stává, že firma najme týpka juniora, ten je ve firmě pár let, časem z něj vyroste senior a dělá mnohem víc věcí a mnohem kvalifikovanější než na začátku. Jelikož mu pořádně nepřidali, týpek se naštve a odejde. Firma pak hledá náhradu, někoho, kdo zvádá to samý, ale tabulkově juniora za juniorský plat. No a pak to vypadá jak to vypadá.

presne z toho duvodu odchazi muj mladsi kolega. tohle je nejcastejsi v korporatech.
v novem fleku hned dostane podstatne vice a bude delat zajimavejsi a modernejsi praci.
pro me to ma vyhodu, ze mi pridaji i kdyz zustavam.

Lenze kolko krat ti sef proste nechce pridat.

Pre toto som odisiel po X rokoch z predchadzajucej firmy. Pretoze som tam robil robotu nie len programatora, musel som si sam robit architekturu, sam riesit releasy, atd, atd. Vedenie projektu a aj zakaznik boli so mna doslova nadseny - nezvelicujem, to su ich vlastne slova. Ale holt debilko manazer na slovensku sa rozhodol ze mi viac neda, pretoze z kazdeho jedneho meetingu s nim som si len viac a viac utvrdzoval nazor o nom - ze je to  despota.

Tak to skoncilo tak, ze som za nim naposledy zasiel so ziadostou o zvysenie platu, ze to co dostavam vzhladom na moje schopnosti a pracovne vysledky vonkoncom neodraza moju trhovu cenu, a co urobil on? Zasa na mna skusil tu svoju pri*ebanu hru natahovania. Ze to sme ale uz riesili minuly rok (vtedy nieco malo pridal, ked som zastrngal klucami ze pojdem niekde inde, ale teraz bol ocividne rozhodnuty nepridat nic) a ze teraz na to neni vhodny cas.

Tak som sa nas.al a poslal zivotopis do par firiem, do troch tyzdnov som mal pohovory poriesene a vzal som to v jednej z nich. Za omnoho vyssi plat, robota na modernom projekte, robota s technologiamy s ktorymi chcem robit (na mojom poslednom projekte v predchadzajucej firme som robil s technologiamy ktore ma proste nebavia, ovladam ich na slusnej urovni, ale proste beru ma ine). A ten manazerik ktory bol dovtedy taky neoblomny, taky pan situacie, napisane tucnym a podciarknutym, zrazu on sam prisiel za mnou ze kolko tak ocakavam aby som zostal :D Ten co 3 tyzdne dozadu nechcel pridat ani euro, sa zrazu pytal mna, nech si poviem cenu :D

A odvtedy viem ze za sefom sa chodi ziadat o zvysenie len raz. Sef nechce pridat a je to pre teba natolko podstatny faktor ze si ochotny to risknut niekde inde? Chod do toho! Porozhliadni sa inde, pretoze za lojalitu nedostanes nic, iba ta akurat tak odrbu. A ak to nahodou v novej praci bude este horsie ako v starej? Tak hladas dalej. Netreba uvazovat stylom, ale inde moze byt este horsie, treba uvazovat stylom, ale inde to moze byt pre mna lepsie.
« Poslední změna: 10. 12. 2023, 10:54:31 od kanoe22 »

Brumla

• 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 10. 12. 2023, 11:04:14 »
S těma nabídkama práce a požadavkama je to někdy těžký. Teď jsem poslouchal podcast. kde týpek povídá, "dělám programátora 15 let, ale když vidím ty požadavky, tak mám pocit, že bych nemohl dělat ani juniora.."  :D Říkal tam zajímavou věc, a sice, že se stává, že firma najme týpka juniora, ten je ve firmě pár let, časem z něj vyroste senior a dělá mnohem víc věcí a mnohem kvalifikovanější než na začátku. Jelikož mu pořádně nepřidali, týpek se naštve a odejde. Firma pak hledá náhradu, někoho, kdo zvádá to samý, ale tabulkově juniora za juniorský plat. No a pak to vypadá jak to vypadá.

presne z toho duvodu odchazi muj mladsi kolega. tohle je nejcastejsi v korporatech.
v novem fleku hned dostane podstatne vice a bude delat zajimavejsi a modernejsi praci.
pro me to ma vyhodu, ze mi pridaji i kdyz zustavam.

* Lenze kolko krat ti sef proste nechce pridat.
* ze je to  despota.
* teraz na to neni vhodny cas.

Tesat do kamene! Jsou to nepříliš chytří mikromanažeři - despotové. Rychle pryč. Jinde může být a bude lépe. Někdy mnohem lépe!

« Odpověď #47 kdy: 10. 12. 2023, 12:40:57 »
Mohu nabídnout osobní zkušenost - akorát obráceně:
Celý život v IT, ve 40 vyhořelý, dal jsem se na stavařinu, teď zpátky v IT.

Studoval jsem strojařinu (jako děda, táta). Během základky jsem se naučil programovat, na střední už projekty za peníze a VŠ jsem ani nedokončil. Prošel jsem projekty v různých oborech a firmách. Než mi bylo 30, byl jsem v zahraničí jako senior developer v malé firmě (30 lidí). Pak team lead, architekt, CTO. Firmu jsme prodali US korporaci a během pár let byl systém, na kterém jsem strávil 10 let života, nasazený po celém světě.
A uvědomil jsem si jak jsem vyhořelý.
V tu chvíli jsem měl zkušenosti zhruba https://roadmap.sh/backend a https://roadmap.sh/software-architect a přednášel na konferencích v US.
Dal jsem si rok pauzu na cestování, ale zpátky mi to netáhlo.

Začal jsem se zajímat o stavebnicví. Během 2 let jsem si pochopil jak se dělá business, osvojil vyhlášky od staveního povolení, statiku, elektiku, vytápění ... Zrealizoval jsem pár komerčně úspěšných projektů. Zjistil jsem, že dokážu dělat i rukama. Například navrhnout a nainstalovat elektrické rozvody.

A teď ta klíčová otázka:
Byl bych schopný si najít práci jako stavbyvedoucí (nebo podobně zodpovědnou pozici) ? Těžko. Mám pocit, že bych potřeboval ještě mnoho let na vybudování opravdových zkušenosti. Snad jako jako děvče pro všechno u malé firmy.
Moje motivace nebyla v tom si najít nové zaměstnání, takže jsem to neřešil.

Teď jsem zpátky (a rád) v IT jako strategický poradce (takové dobře placené děvče pro všechno).

Jestli mohu radit adam87:
Dejte se do toho, naučte se základy (možná Python/PostgreSQL), naprogramujte něco pro radost. Zkuste najit zkušeného mentora. Máte na to čas, to je luxus. Za rok už budete vědět jestli je to pro vás to pravé. A když ne, tak jste se naučil něco zcela nového. Mě osobně stavařina rozšířila obzory hodně.

Omlouvám se za hrubky. Jsem venku spoustu let

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 11. 12. 2023, 18:51:35 »
Podla mna mas sancu zacat na jednom z tychto:
* Na Hotline / Help-desk alebo ako Tester a postupne sa vypracovat. Ale bude ta to stat mnozstvo usilia a trvat niekolko rokov.
* Dalsia lahsia moznost je zacat niekde na nejakej pozicii v Scrume, ktory je rozsireny vo firmach ako rakovina. Tam je kopa takych pozicii, co nevedia nic o programovani a testovani ako napriklad product owneri a ini zbytocni jedinci a len sa prizivuju na praci vyvojarov.
« Poslední změna: 11. 12. 2023, 18:55:26 od mikrom »

« Odpověď #49 kdy: 11. 12. 2023, 20:30:42 »
Zkusil jsem se stát po čtyřicítce programátorem (kvůli penězům a využití znalostí z VŠ) a neuspěl jsem. Mám IT VŠ, kde jsem se učil programovat, ale většinu pracovní kariéry jsem dělal správce a nic neprogramoval. Celkem bez problémů mě vzali do jedné firmy jako programátora v Javě, ač jsem toho moc neuměl (byla to ode mě docela drzost), ale na konci zkušebky mě vyhodili, protože mi to šlo pomalu. Pak jsem Javu a Spring několik měsíců trénoval a vzali mě do korporátu za málo peněz. Kolegové tam většinou začali dělat při VŠ a byli max. pár let pro VŠ. Chovali se ke mně dobře, byť u jednoho zaučování moc dobré nebylo (bylo příliš stručné). Opravovali jsme chyby ve velké webové aplikaci. Dělal jsem tam rok a půl, a taky se se mnou rozloučili, že mi to jde pomalu. Tak jsem programování vzdal a vrátil se ke správcování. Můj závěr je, že i když jsme dělali obyčejné programování (žádné složité výpočty, optimalizační problémy apod.), tak to bylo náročné. Vyznat se ve velké aplikaci a pochopit kód jiných programátorů (bez dokumentace) bylo složité. Mikroservisní architektura aplikace to zkomplikuje ještě víc. Je třeba se toho spoustu naučit. Že jsou zkušení programátoři dobře placení má svůj důvod, opavdu to nemůže dělat každý. Potřeboval bych vyšší IQ nebo začít v mladším věku. S věkem schopnost programovat klesá. A bavilo mě to jen trochu. Je velký rozdíl mezi mnou a příbuzným, který na základce programuje jednočipy a robůtky, protože ho to baví. Zkus, jestli tě to baví. Pokud ne a nemáš vyšší IQ, tak doporučuju spíš stát se správcem v IT, možná konzultantem IS nebo tvůrcem automatizovaných testů aplikací (manuální testování by mě nebavilo). Ale pohádkový plat mít nejspíš nebudeš.
« Poslední změna: 11. 12. 2023, 20:36:36 od Fofola »

« Odpověď #50 kdy: 11. 12. 2023, 22:13:48 »
Dělal jsem tam rok a půl, a taky se se mnou rozloučili, že mi to jde pomalu. Tak jsem programování vzdal a vrátil se ke správcování. Můj závěr je, že i když jsme dělali obyčejné programování (žádné složité výpočty, optimalizační problémy apod.), tak to bylo náročné. Vyznat se ve velké aplikaci a pochopit kód jiných programátorů (bez dokumentace) bylo složité.
...
Potřeboval bych vyšší IQ nebo začít v mladším věku. S věkem schopnost programovat klesá. A bavilo mě to jen trochu. Je velký rozdíl mezi mnou a příbuzným, který na základce programuje jednočipy a robůtky, protože ho to baví.
Vydržet dva roky je skvělý, pak rozhodla asi ta motivace?
Jsem na tom podobně, jen mě to baví...a jen se se mnou zatím nerozloučili, i když to očekávám.
Víceméně je to pak o tom, jestli to člověka baví a kolik vydrží.
Programování vyžaduje skvělou schopnost soustředění a udržet si v hlavě více věcí najednou, to spíše než IQ bych řekl bývá ta překážka v pozdějším věku. A psychika, zvládání stresu. I to soustředění se natrénovat dá, ale už to vyžaduje opravdu extra motivaci.
A ne všechny projektu jsou komplexní a náročné, je pak potřeba hledat něco, co člověku sedne víc.
« Poslední změna: 11. 12. 2023, 22:17:20 od leifus »

alex6bbc

• 1 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 11. 12. 2023, 22:30:13 »
Dělal jsem tam rok a půl, a taky se se mnou rozloučili, že mi to jde pomalu. Tak jsem programování vzdal a vrátil se ke správcování. Můj závěr je, že i když jsme dělali obyčejné programování (žádné složité výpočty, optimalizační problémy apod.), tak to bylo náročné. Vyznat se ve velké aplikaci a pochopit kód jiných programátorů (bez dokumentace) bylo složité.
...
Potřeboval bych vyšší IQ nebo začít v mladším věku. S věkem schopnost programovat klesá. A bavilo mě to jen trochu. Je velký rozdíl mezi mnou a příbuzným, který na základce programuje jednočipy a robůtky, protože ho to baví.
Vydržet dva roky je skvělý, pak rozhodla asi ta motivace?
Jsem na tom podobně, jen mě to baví...a jen se se mnou zatím nerozloučili, i když to očekávám.
Víceméně je to pak o tom, jestli to člověka baví a kolik vydrží.
Programování vyžaduje skvělou schopnost soustředění a udržet si v hlavě více věcí najednou, to spíše než IQ bych řekl bývá ta překážka v pozdějším věku. A psychika, zvládání stresu. I to soustředění se natrénovat dá, ale už to vyžaduje opravdu extra motivaci.
A ne všechny projektu jsou komplexní a náročné, je pak potřeba hledat něco, co člověku sedne víc.

jsem uz dedek na starem projektu kde je nekolik ruznych programovacich jazyku, databaze, frontend
a iq jsem uz dost utopil v alkoholu a clovek nemladne a kdyz mam strcit nos do nejakeho kouta, kde se casto nehrabu
tak je to dost utrpeni a detektivni prace. no zatim to jeste nejake jde.
proti mladym kolegum mam mene energie a horsi tah na branku, ale zase vydrzim se v tom hrabat a najit pricinu ve strevech strasneho kodu.

« Odpověď #52 kdy: 13. 12. 2023, 19:14:48 »
To spíš právě ten python je už dlouho pracovně k ničemu, pokud nejsi nějaký supersenior s obrovským štěstím.

Všechny statistiky říkají opak. A sehnat kvalitního pythonistu je v Česku skoro zázrak - všichni mají nabídky, resp. ještě nedávno byl hlad rozhodně.

Co je na tom Pajtnu tak úžasnýho? Faq to nechápu. Přijde mi to jako móda. Nebo v tom dělaj lidi, jež nezajímá primárně programování, tedy nejsou a ani nechtějí být programátoři, tak si našli nějaký jednoduchý jazyk a mastěj ty své projekty v tom? Třeba vědci, inženýři apod. Jinak si to neumím vysvětlit.

« Odpověď #53 kdy: 13. 12. 2023, 19:23:09 »
Zkusil jsem se stát po čtyřicítce programátorem (kvůli penězům a využití znalostí z VŠ) a neuspěl jsem.....

Zkusil jste to pak jinde v jiné firmě na jiných projektech? Dělat něco menšího, programovat něco od začátku?

Ink

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 13. 12. 2023, 20:22:58 »
To spíš právě ten python je už dlouho pracovně k ničemu, pokud nejsi nějaký supersenior s obrovským štěstím.

Všechny statistiky říkají opak. A sehnat kvalitního pythonistu je v Česku skoro zázrak - všichni mají nabídky, resp. ještě nedávno byl hlad rozhodně.

Co je na tom Pajtnu tak úžasnýho? Faq to nechápu. Přijde mi to jako móda. Nebo v tom dělaj lidi, jež nezajímá primárně programování, tedy nejsou a ani nechtějí být programátoři, tak si našli nějaký jednoduchý jazyk a mastěj ty své projekty v tom? Třeba vědci, inženýři apod. Jinak si to neumím vysvětlit.

Python zase tak jednoduchý není. Je v něčem lepší než jiné jazyky a v něčem zase horší. Že si něco neumíš vysvětlit je myslím jen Tvůj problém.

« Odpověď #55 kdy: 14. 12. 2023, 12:04:27 »

Primárne tvojich zákazníkov a tvojho zamestnávateľa nezaujíma programovanie ale doručovanie výsledkov. Pokiaľ v nejakej technológii doručuješ výsledky v dostatočnej rýchlosti a kvalite, tak nie je dôvod uprednostňovať "lepšie" navrhnuté jazyky, ktoré napríklad nemajú na trhu práce také zastúpenie, alebo predlžujú/predražujú development. Python jednoducho získal momentum, učí sa na školách v základných kurzoch a s inováciami v posledných rokoch (hlavne type hinting) sa v tom dajú dlhodobo udržiavať aj veľké a zložité aplikácie. Napriek miliónu vecí, ktoré ma na tom jazyku s*rú je jednoducho good enough pre usecasy, na ktoré sa používa. Hlavne keď ti prestane stačiť Python, tak nie je nič jednoduchšie ako reimplementovať špecializovanú microservice v go/ruste/node.. alebo modul v C/C++.

LE14

« Odpověď #56 kdy: 14. 12. 2023, 12:46:07 »
Ale pohádkový plat mít nejspíš nebudeš.

Jen pro zajimavost jaky je pohadkovy plat?  spravce vs programator

LE14

« Odpověď #57 kdy: 14. 12. 2023, 12:59:28 »
Ve finale je to o prioritach - zivot mame kazdej jeden a cas mame stejny, jen kazdej s nim jinak naklada.
Staci si polozit otazku proc to delas a jaky ma byt vysledek.
Pomer cena vykon.
Pokud vysledek jsou penize budes na ne cekat velmi dlouho a vysledek je nejisty...
Jsou zemereni a obory, kde ty penize ziskas taky a nebude te to stat tolik driny.
To nemyslim spatne, ale investujes roky driny, ktere vyhodis.

Ale to nejzasadnejsi na zaver. To je cas ten si za nic uz nekoupis... a proto pokud te to bavi, tak proc ne.
Delej co te bavi, delej to dobre a penize prijdou casem...

U nas pracuje chlapek cca 42l, truhlar do cca 38 +/- spravuje widle, site apod. Nic extra sloziteho, ale zase ne nic bfu.
Predtim stravil par let ucenim kresleni v CADU, protoze mu to prislo fajn a v praci slysel, ze za to jsou pekny penize.
Behem cesty narazil na spoustu prekazet - bohuzel nemel okolo sebe cloveka, co by mu rekl Franto, ale na to potrebujes tohle a tohle.
Bylo tam spoustu skladacek, kterty ty lidi maji treba z VS nebo praxi, ale v 38 uz se to tezko ladi sam...

No zaverem, prijde si na 75HPP je to malo? Asi min nez chtel v tom kresleni, ale bavi ho to mnohem vic.
Hlavne aby byl clovek spokojenej 

« Odpověď #58 kdy: 14. 12. 2023, 21:40:03 »
Zkusil jsem se stát po čtyřicítce programátorem (kvůli penězům a využití znalostí z VŠ) a neuspěl jsem.....

Zkusil jste to pak jinde v jiné firmě na jiných projektech? Dělat něco menšího, programovat něco od začátku?

Nezkusil. Po výšce jsem usoudil, že mi jde programování pomalu a pak to samé usoudily dvě firmy, tak jsem přesvědčený, že to tak je. A hlavně mě to baví jen trochu.

Citace

Za pohádkový plat považuju 170 tisíc hrubého v Praze. Myslím si, že admin dostane tak do 100 tisíc. Což je taky skvělý plat, já ovšem nežiju v Praze. Taky jsem usoudil, že důležitější je, aby mi práce šla a bavila mě, než abych měl výborný plat.

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 15. 12. 2023, 10:29:46 »

Nezkusil. Po výšce jsem usoudil, že mi jde programování pomalu a pak to samé usoudily dvě firmy, tak jsem přesvědčený, že to tak je. A hlavně mě to baví jen trochu.

Citace

Za pohádkový plat považuju 170 tisíc hrubého v Praze. Myslím si, že admin dostane tak do 100 tisíc. Což je taky skvělý plat, já ovšem nežiju v Praze. Taky jsem usoudil, že důležitější je, aby mi práce šla a bavila mě, než abych měl výborný plat.

Taková malá odbočka - čistě náhodou, není ve vašem oboru nějaká vazba na programování, kterou by Váš nebo jiný zaměstnavatel zaplatil? Například datová analýza, statistika, modelování (pevnostní výpočty, CFD apod), simulace, nebo jen hloupá automatizace procesů  - sběr dat, vyhodnocování (experimentů, testů, ...), exporty z a do interní databáze...
Tam všude lze uplatnit programování v různých nástrojích a zároveň tlak na výsledky nebývá tak vysoký - a po aplikaci automatizace se většinou zkracuje proces z manuálního řešení v řádech hodin na jednotky minut... 
Já sám například z excelovského hospodářství přešel postupně na Matlab, R  a nakonec si nástroje k práci dělám v pythonu... Některé úkony co dřív trvaly hodinu či dvě hrabáním se v excelu, přípravou tabulek, grafů, zvládnu teď i na kliknutí myši... 
Gréta je nejlepší.