Mrňavé PoE AP na OpenWrt

Mrňavé PoE AP na OpenWrt
« kdy: 29. 08. 2025, 09:53:08 »
Poraďte prosím co nejmenší Access Point (nebo tak něco) s gigabitovou LAN, WiFi aspoň 5, napájitelné přes PoE a s podporou OpenWrt. Velikost co nejbližší USB dongle WiFi, ne to úplně malé, co je celé v USB portu, zase jsem realista ;). Neskončím nakonec u nějakýho malýho Raspíčka?

Re:Mrňavé PoE AP na OpenWrt
« Odpověď #1 kdy: 29. 08. 2025, 10:07:48 »
Čistě teoreticky Mikrotik mAP Lite. Ale netuším, jestli se na někoho dá dostat OpenWRT, dřív to na některý modely šlo. Případně pokud nevadí ROS, tak tam nechat jejich systém. Velikost je jako dva USB dongly vedle sebe.

« Odpověď #2 kdy: 29. 08. 2025, 10:39:58 »
https://radxa.com/products/cubie/a5e/ jestli jste z ČB tak, vám to půjčím klidně na vyzkoušení..

« Odpověď #3 kdy: 29. 08. 2025, 11:04:27 »
Neporizovat hlavne nic, co nema Wi-Fi chipset urceny pro AP. Vsemozne mobilni chipsety maji casto problemy s kompatibilitou s jinymi zarizeni. Nejlepsi tedy koupit Wi-Fi modem/router/AP a do nej nahrat OpenWRT.

« Odpověď #4 kdy: 29. 08. 2025, 11:35:58 »
https://radxa.com/products/cubie/a5e/ jestli jste z ČB tak, vám to půjčím klidně na vyzkoušení..
Vypadá podobně jak FriendlyElec krabičky, jednu mám, jen zrovna bez WiFi (a nemá samozřejmě PoE).

« Odpověď #5 kdy: 29. 08. 2025, 11:54:45 »
Vypadá podobně jak FriendlyElec krabičky, jednu mám, jen zrovna bez WiFi (a nemá samozřejmě PoE).
Tohle ma tu wifi 6 v zakladu, + samozreme m2 pcie na cokoliv, na poe se dokoupi POE hat za par kc a je to fakt maly cca 7x7 cm.
openwrt by tam melo jit, buildy uz nekdo delal. Ja tam budu davat armbian a nez mi z ciny prijdou casy na nas, tak vam to na zkousku klidne pujcim.

« Odpověď #6 kdy: 29. 08. 2025, 14:22:49 »
Tohle ma tu wifi 6 v zakladu, + samozreme m2 pcie na cokoliv, na poe se dokoupi POE hat za par kc a je to fakt maly cca 7x7 cm.
openwrt by tam melo jit, buildy uz nekdo delal. Ja tam budu davat armbian a nez mi z ciny prijdou casy na nas, tak vam to na zkousku klidne pujcim.
Jsem z ČB, ale nabídku s díky odmítnu. Pro můj účel je i takováhle věc ještě moc velká. Nicméně mi to dalo inspiraci, jak to, co potřebuji udělat, vyřešit. Trochu oklikou, ale ono to půjde :).

« Odpověď #7 kdy: 29. 08. 2025, 16:57:31 »
Jsem z ČB, ale nabídku s díky odmítnu. Pro můj účel je i takováhle věc ještě moc velká. Nicméně mi to dalo inspiraci, jak to, co potřebuji udělat, vyřešit. Trochu oklikou, ale ono to půjde :).
Ještě bych se chtěl zeptat, na co to plánujete používat, případně kam to chcete zabudovat, jestli to teda není tajné.

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 08. 2025, 19:41:48 »
Nejmenší WIFI co znám je modul do řízených síťových přepínačů s integrovanou anténou (5G/IEEE 802.11ac/ModBUS 485), z důvodu rozměru chybí fyzický RJ45 a drátuje se přímo vnitřní svorkovnice, respektive se dodává přímo s redukcí, která se nacvakne jako pomocný kontakt přímo do řízeného přepínače, nebo se připojí vodiče STP přímo na modul (+ PE svorka). Rozměry 45x20x16 mm … a tím výčet končí, OpenWRT do toho nedostanete ani omylem, nastavení (výhradně přes jejich SW) je všechno jen ne triviální, update noční můra (jedině přes sběrnici) a z cenovky Vás klepne pepka.

Ale jestli je 7x7 cm pro Vás příliš, obávám se, že moc možností nemáte.

Abych byl upřímný, moje zkušenosti se omezují na RS485 HUB-NODE, kde to napíchnu (Planet ICS-2100) a pak s tím hřeším dál. Jako čistě WiFi AP pro blízké prvky (myslím, že limit je 10) s tím moc zkušeností nemám, přece jen je mi milejší používat sběrnice a pak to řeším přes PLC např.: https://imgur.com/a/99e9EtQ
Carpe diem

« Odpověď #9 kdy: 01. 09. 2025, 10:12:18 »
Čistě teoreticky Mikrotik mAP Lite. Ale netuším, jestli se na někoho dá dostat OpenWRT, dřív to na některý modely šlo. Případně pokud nevadí ROS, tak tam nechat jejich systém. Velikost je jako dva USB dongly vedle sebe.

Přimlouvám se za mAP Lite.
Má to sice jenom stovkový ethernet a 802.11n, ale je to prověřený hardware, podporu v OpenWRT má už dávno.
Rozměry 48x49x11 mm.

https://openwrt.org/toh/hwdata/mikrotik/mikrotik_rbmapl2nd_map_lite
Osobně jsem OpenWRT na tomhle modelu netestoval, ale mám ho osahané na několika dalších modelech od Mikrotiku s čipsety ze stejné doby. Trochu mě šimrá na spodině lebeční, že některý hardware Mikrotik s NAND Flash a RouterOS 7 má nekompatibilní bootloader (OpenWRT na to nejde) - odhaduji, že u starého maličkého mAP Lite by to nemusel být problém (např. protože jeho flashka bude odhadem NOR flash, nikoli NAND flash).
https://openwrt.org/toh/mikrotik/common

YMMV

« Odpověď #10 kdy: 01. 09. 2025, 12:31:36 »
Neporadím sice konkrétně s miniaturním AP, jen mám potenciálně užitečnou radu ohledně požadavku na PoE.

Před nějakým časem jsem pokrýval wifi objekt (amatérsky se zanedbatelným finančním a neomezeným časovým rozpočtem), kde jsme dávali obyč consumer routery s 12 V napájením a PoE extraktory (konkrétně TP-Link POE10R), tedy malou krabičku, do které jde PoE připojení a do routeru z ní jde ne-PoE ethernet a napájení přes barrel jack s 5, 9 nebo 12 V. Ten TP-Link zvládá 12 V / 1 A, ale na Aliexpressu se dají pořídit i výkonnější modely.

Je to dobrý způsob, pokud najdete něco, co vyhovje všem ostatním požadavkům, jen to nemá PoE.

« Odpověď #11 kdy: 01. 09. 2025, 21:11:30 »
Na tento PoE splitter pozor, odpálil jsem kvůli němu pár zařízení. Nemá galvanické oddělení a na výstupu má 48V na + a 36V na - terminálu. Takže hezkých 12V, dokud ovšem nepřipojíte cokoli, co má - uzemněný, pak to celkem jiskří..

Třeba RPi jsem s tím v pohodě napájel do okamžiku, než jsem jsem připojil HDMI kabel z televize..