Nepřiznání faktury ze zahraničí

lobo

Re:Nepřiznání faktury ze zahraničí
« Odpověď #30 kdy: 25. 03. 2015, 10:49:11 »
@martin25: podla toho co pises ani netusis ako to cele funguje, tak ti radsej odporucam rychlo si najst dobru uctovnicku pred tym ako ta zavru :-)

nikto

« Odpověď #31 kdy: 25. 03. 2015, 11:12:30 »
myslim ze places na spatnom hrobe.
co si predstavujes pod kvalitnymi sluzbami , nemyslis ze tie sluzby co mas teraz su oproti sluzbam co mal tvoj dedo 100 krat lepsie ?
vies o tom ze existuju sukromne kliniky kde sa budu na teba usmievat a poskytnu ti kvalitnu starostlivost ?
vies o tom ze existuju sukrome skoly , kde sa ti/tvojim detom dostane kvalitne vzdelanie ?
-pekne by bolo kebyze tieto sukromne institucie si mozes odpisat z dani :-)

5040 E - to mozes odpisat mesacne ci rocne ?
ak mesacne , tak neviem co by som kazdy mesiac odpisal za 5040 E ...

tm

« Odpověď #32 kdy: 25. 03. 2015, 11:14:00 »
co myslite tym DPH? ja ako neplatca dph ma to vobec nemusi zaujimat predsa
Ak je tvoj odberateľ platiteľom dane v inom členskom štáte EÚ, si povinný zaregistrovať sa ako tzv. identifikovaná osoba pre DPH a podávať štvrťročné súhrnné výkazy. Tým sa nestávať platiteľom DPH, čiže DPH neplatíš ani si neodpočítavaš, len tie výkazy podávaš. Elektronicky, Windows-only, veľmi veselé to je :)

Inak príjem zo zahraničia na účet by som fakt neriskoval tajiť, keď som sa pred niekoľkými rokmi v podobnej situácii informoval, ako sa takéto príjmy zdaňujú, prvé čo som sa dozvedel bolo že hlavne nech to uvediem, lebo že príjmy zo zahraničia sa veľmi sledujú.

Že sa dane rozkrádajú a tak ďalej je smutná realita, ale tým, že sa necháš zatvoriť, tomu asi veľmi nepomôžeš  ;)

tm

« Odpověď #33 kdy: 25. 03. 2015, 11:17:02 »
5040 E - to mozes odpisat mesacne ci rocne ?
Ročne.

martin25

« Odpověď #34 kdy: 25. 03. 2015, 11:18:01 »
5040e za rok. co blbnes ze za mesiac :D:D:D

nikto

« Odpověď #35 kdy: 25. 03. 2015, 11:28:22 »
5040e za rok. co blbnes ze za mesiac :D:D:D
hmm tak to je blbe :-(
ako ta danova zataz je furt zla , ale ked sa pozries spat do historie tak uvidis progress . mozes zarobit viac penazi ,viac penazi ti ostava , mozes si za to kupit viac veci , dokonca tie veci ta vyjdu lacnejsie na jednotku tvojo casu ako kedysi ...
verim pevne ze mozno o 20 rokov to bude viac v pohode .

co ti ostava ?
zmierit sa s tym a zaplatit
alebo nezaplatit a to bud oddist ,alebo zacat bojovat za zmenu .
a ta zmena pride , pretoze nie si sam komu to vadi a je len otazka casu kedy spolocnost zacne volat po zmene a tu zmenu si domoze...

btw : prejst na inu formu odpisov ? t.j. nie pausal ?

martin25

« Odpověď #36 kdy: 25. 03. 2015, 11:32:57 »
ale nesmies porovnavat situaciu spred 10 rokov. vtedy boli aj ine ceny potravin. ci kvalita sluzieb je lepsia? no je viac chorych ako kedysi.

akurat mozno zalozit firmu v danovom raji. a mozem ist cez vydavky, ale nedam za rok viac ako 5040. nemam auto, ktore by som mohol dat. a nenakupim si len tak 10 pocitacov, aby som to odpisal.

mhi_

« Odpověď #37 kdy: 25. 03. 2015, 11:36:24 »
To je napad se ptat na root.cz na danove poradenstvi, lepe jste si nemohl vybrat :-). My 2 cents:

Zahranicni banky maji povinnost hlasit financakum v danovem domicilu klienta ruzne informace -> takto se na to snadno prijde.

Prispevek s VIESem (nesejdou se castky) ma take castecne pravdu, z praxe mam ale pocit, ze se to az zase tak moc neresi (ten rozdil castek). Nicmene omyl zde je, ze ve VIESu jsou prijata plneni, coz je presne opacne nez tento pripad (danovy delikvent nebude prece podavat hlaseni VIES!)

Prispevek s navrhem zastrit prijem pujckami je nesmysl.

AML (anti-money laundering) prispevek ma castecne pravdu, ale zalezi na vysi plateb, nejakou tu tisicovku EUR nikdo neresi a projde to vsemi filtry (nejsou-li nejake dalsi okolnosti, jako treba podezrele vybery, nebo dlouho neaktivni ucet, atd.).

Rozhodne nedoporucuji ten prijem zatajovat.

nikto

« Odpověď #38 kdy: 25. 03. 2015, 11:52:41 »
ale nesmies porovnavat situaciu spred 10 rokov. vtedy boli aj ine ceny potravin. ci kvalita sluzieb je lepsia? no je viac chorych ako kedysi.

akurat mozno zalozit firmu v danovom raji. a mozem ist cez vydavky, ale nedam za rok viac ako 5040. nemam auto, ktore by som mohol dat. a nenakupim si len tak 10 pocitacov, aby som to odpisal.

z globalneho hladiska , fakt sa mame lepsie ako sme sa mali pred 10 rokmi , a myslim nehladiac na konkretne ceny ,dovolim si tvrdit ,ze za minutu svojej prace pred 10 rokmi si si kupil menej chleba ako si kupis teraz .
co sa tyka chorych ludi . nie je to skor o niecom inom ,ci uz o prehnanej citlivost na kazde bobicko ,ze idem k doktorovi (co sa ukaze v statistkach samozrejme) ,alebo na druhej strane podcenenie priznakov a nasledna oneskorena liecba daleko vacsich nasledkov).
tak isto tych viac chorych nie je sposobene tym ze sa pomenuvava coraz viac chorob,ktore predtym ludia nevedeli detekovat ?
nepopieram ze nevznikaju nove zdravotne problemy napriklad kvoli znecisteniu prostredia , avsak ked porovnas znecistenie spred 40 rokov a teraz , tak je to nebe a dudi,zijeme v daleko cistejsom prostredi...
tiez je podstatne ,ze mozno viac chorych  ,ale na druhej strane maju daleko vacsiu sancu byt vylieceni ...
--
a co kebyze si presunies danovi domicil do CR a tu budes osvc ?
ako neviem co vsetko to obnasa ,ale urcite sa tu najde niekto kto ti poradi. a podla mna by kludne aj islo to ze zijes na sk vacsinu casu :-)

martin25

« Odpověď #39 kdy: 25. 03. 2015, 11:55:05 »
no to s tym CR by ma zaujimalo velmi! tam az 60% sa da odpisat

Cek

« Odpověď #40 kdy: 25. 03. 2015, 12:15:45 »
pokud se pamatuju dobře, tak 60% je na práce v zemědělství a podobne, rozhodne ne za sezeni u pocitace, takze se 60% pausalu se rozhodne rozluc.

martin25

« Odpověď #41 kdy: 25. 03. 2015, 12:19:23 »
ste z CR a neviete to, tak vam davam ukazku:

Osoby podnikající v zemědělství   80 %   1 600 000
Osoby s příjmy z řemeslných živností   80 %   1 600 000
Ostatní živnostníci   60 %   1 200 000
Ostatní (nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři…)   40 %   800 000
Osoby s příjmy z pronájmu   30 %   600 000
Zdroj: http://finance.idnes.cz/zmeny-ve-vydajovych-pausalech-deq-/p_dane.aspx?c=A140716_144021_podnikani_sov

asd

« Odpověď #42 kdy: 25. 03. 2015, 12:21:50 »

Představ si, že máš příjmy na hraně, jedeš účto na paušál, vše si děláš sám. Najednou musíš k vůli jedné faktuře všechno změnit. Nemusí to být otázka zatajení příjmu, ale obavy z obrovského nárůstu agendy. Taky neschvaluji daňové úniky, ale to co jsem napsal, může být pro spousty OSVČ dost velký problém. Fascinuje mě, kolik lidí moralizuje vs. to, v jakém stavu je česká společnost. Plno keců, když jde o všechny ostatní, ale když jde o ně, tak najednou jde morálka stranou.

Pokud ti nevyhovuji podminky za kterych to muzes delat, tak to nedelej. Tecka. Co resis vic? Nemusis se pak bat toho jestli si to ocural dostatecne dobre nebo spatne.

2 martin25:
Mas stesi ze jdu zrovna kolem. ;D

Na zacatek ti reknu ze s tim teda jdes brzo. :-) Predpokladejme, ze jsi danovy rezident SR (viz dale). Prvni co udelej je, ze zajdi na Danovy urad a pozadej o odklad podani danoveho priznani z duvodu prijmu ze zahranici. To si teda mel udelat nejpozdeji 15 dni pred uplynutim lhuty (coz bylo 16.3.) a to budto ustene na urade, nebo pisemne. Ted by bylo nejlepsi tam prijit s bonbonierou a kytkou adoufat, ze to vezmou.

Nevim jak je to s DPH, to jsem neresil, ale jako OSVC (na Slovensku SZCO) musis udelat nasledujici vec. Mas trochu vyhodu, ze je to v ramci EU.
Nejdulezitejsi pro tebe je, kde mas danovou rezidenci. Danova rezidence se neodviji od trvaleho bydliste, ale od oblasti zajmu, ktere posuzuje na Slovensku Socialna Pojistovna, v CR Ceska sprava socialniho zabezpeceni a v Nemecku nevim. Tohle je kompexni problem a bez hlubsi znalosti tvych pomeru ho nelze zodpovedet. Kazdopadne chtej formular A1. V zemi kde budes mi danovou rezidenci budes delat i konecne danove priznani. Ale predpokladejme, ze jsi danovy rezident na Slovensku.
V Nemecku se zpetne prihlasis na ekvivalentu zdravotni pojistovny a socialni pojistovny za obdobi ke kteremu se vztahuji faktury, ktere si vystavil. Obe instituce pozadas o rocni zuctovani, ktere uvedes v danovem priznani ktere podas v Nemecku. V Nemecku taky vsechno podle jejich pravidel zaplatis.
Nevim jak tam maji terminy na danove priznani, ale pokud taky do konce brezna, tak myslim, ze bonboniera a kytka na Nemeckem urade te nemine, ale pokud tam bude neuplatny nemecky urednik, tak budes mit asi smulu a budes platit nejake penale za to ze jsi podal priznani pozde.
Tim mas z krku prvni krok.  8)
Az vyresis danove priznani v Nemecku, tak udelas danove priznani na Slovensku, kde se Ti to spocte znovu. S tim, ze do toho zapocitas ty prijmy ze zahranici.
Kdyz porovnam CR A SR, tak na Slovensku sice prvni rok OSVC (SZCO) neplati socialni, ale zase tam mate pausal jen 40%. V CR platis socialni uz od zacatku, ale pausal mas 60% (tyka se IT profese). Za domaci ukol si spocitej od kdy je co vyhodnejsi. :)
Jak se delaji dane na Slovensku snad trochu vis. Pokud ne, tak uctovnicka
Kdyz budes mit formular A1, muzes zpetne pozadat o vraceni socialniho z Nemecka. U zdravotniho si nejsem tak jisty, ale asi to bude stejne, protoze v ramci EU smis mit zdravotni pojisteni jen v jedne zemi.
Jeste se priprav na to, ze Slovenske urady chteji vsechny dokumenty ve slovenstine (nebo cestine), takze dokumenty z Nemecka budes muset budto nechat uredne prelozit, nebo prelozit sam a k tomu dodat cestne prohlaseni o prekladu.

Vzhledem k tomu jak se ptas, tak prijd s prosikem za tvym Nemeckym zakaznikem jestli by ti s tim nepomohl a na Slovensku si rychle najdi uctovnicku, ktera ti s tim pomuze na Slovensku. V tuhle dobu maj ale vsichni prace nad hlavu s lidmi kteri to nenechavaji na posledni chvili, takze budes mit trochu honku.  :)

Preji hodne stesti.

Pro OSVC je to celkem opruz. SRO to ma jednodussi. Preji ti pevne nervy pri reseni tohoto stavu.
Jak tu nekdo psal o nejakych mezerach v kurzu, tak to je mu na Slovensku jedno, protoze stejne jako Nemecko maji euro. :-)

martin25

« Odpověď #43 kdy: 25. 03. 2015, 12:36:49 »
nemam zakaznika v Nemecku, len som zacal uvazovat, do buduceho roku, co keby som robil pre nejakeho. ja teraz prvy rok podnikam, takze neplatim ziadne odvody. ale napadla  ma este jedna vec a to pozastavit zivnost na SR, zalozit v CR a platit minimalne odvody co je asi 2000kc, pretoze to vyde lacnejsie ako platit potom odvody tu na SR. no a po roku zrusit zivnost v CR.

tm

« Odpověď #44 kdy: 25. 03. 2015, 12:42:49 »
To s tým formulárom A1 platí len ak bude fyzicky na pracovisku v Nemecku, a asi aj tak nie vždy. ale to sa treba v sociálnej poisťovni informovať, riešiť takéto veci na tomto fóre je dosť šialenosť :)