Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN

Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« kdy: 25. 02. 2025, 17:42:45 »
Zdravím všechny,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo pamatuje, jak se dalo pomocí rs-232 připojit do lan na Win95 nebo Win98. Sám jsem to už nezažil(jsem r.v. 91 :-) ), tak se zkouším zeptat zde.
Motivace: mám noťas Dell s intel pentium s win98 a rs-232 portem, chtěl bych zkusit rozchodit toto spojení
Dostal se mi do ruky tento převodník https://www.titan.tw/product/ncom-113/
Tak bych to chtěl zkusit pomocí něj.
V knize Linux dokumentační projekt (asi z roku 2002) je pěkný návod jak to udělat na Linuxu ( tedy pomocí LPT kabelu ), (pomocí LPT to bylo i v knize p. Krčmáře o sítích) ale na starých Win ne. Nevěděl by někdo kde to zjistit?
Díky všem za případné rady...

bmn

• 191
    • Zobrazit profil
Re:Přípojení starého pc s WIn95 nebo Win98 pomocí RS-232 do lan
« Odpověď #2 kdy: 25. 02. 2025, 18:54:06 »
Ten odkazovaný převodník zpřístupňuje seriový port přes TCP nebo UDP. To mi přijde jako zbytečná komplikace. Já bych na to vzal nějaký linuxový počítač se sériovým portem a rozjel přes to PPP:

https://tldp.org/LDP/LG/issue41/smyth.html

brk

• 234
    • Zobrazit profil
Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Odpověď #3 kdy: 25. 02. 2025, 19:53:27 »
Co se velmi matně pamatuji, tak tam se k tomu používaly dva počítače s Windows, ne? Jeden sloužil jako server, ke kterému se skrze tu sériovou linku připojil klient. Řešit tohle hardwarově nedávalo moc smysl, protože víceméně jediným účelem tohoto bylo ušetřit za ne úplně levný síťový hardware.

« Odpověď #5 kdy: 25. 02. 2025, 21:17:08 »
Dík všem za info, zběžně jsem si to prošel.
Měl bych ještě dotaz, ten nullmodem kábl (https://tldp.org/LDP/LG/issue41/smyth.html ) by měl být Full handshaking nebo Loopback handshaking nebo jen No hardware handshaking s propojkama na DSR & DCD ?

našel jsem i toto (https://people.inf.elte.hu/csa/serial.htm) smyth se nejspíš na to odkazuje, ale dost v tom plavu
viz https://en.wikipedia.org/wiki/Null_modem

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2025, 23:04:34 »

Hodně nás na tomhle začínalo. Co si matně pamatuji, na propojení dvou počítačů mohly by stačit tři dráty, zbytek se jen proklemuje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Null_modem

Ale asi není důvod nepoužít plný kabel, stojí 30kč.

Pro komunikaci nebylo potřeba žádných chytrostí.
echo "Blahblah" > COM1
A na straně příjemce prosté: type COM1 > blabol.txt resp. copy COM1 bla.txt
Samozřejmě bylo nezbytné nastavit stejné parametry portů na obou stranách v BIOS a pro jistotu znovu ve Windows nebo spíš v MSDOS.
mode COM1 BAUD=38400 PARITY=n DATA=8
Nicméně to mělo hodně svých limitů, například problém s CRLF, proto se používal software.

Jinakšlo přenos krásně řešit pomocí zabu(g)dovaného Qbasicu 1.1 nebo jaká to byla verze.
Citace
OPEN "COMn: optlist1 optlist2" [FOR mode] AS [ # ]filenum [LEN=reclen]
Tohle bych z hlavy už nedal, to jsem si vygoogloval :-D

Ale programování nebylo třeba, byl program myslím Laplink, teď bude relevantnější asi spíš něco ve smyslu Interlinku (nebyl součástí disket DOS?).
https://en.wikipedia.org/wiki/Interlnk

Na 386 už fungovaly i rychlosti jako 115200, 57k nebo 38400, což byla příjemná změna oproti nějakým 9600 dříve. Z hlediska přenosu byla ale disketa často rychlejší, pokud se nepoužil paralelní kabel.

Myslím, že podporu pro Laplink měl i Norton Commander? Windows Commander? A ten snad už už uměl i paralelní port, což už bylo rychlejší než disketa. Nicméně přes seriák se dalo hrát, kdežto přes Paralelní propojení jen přenášet soubory.
« Poslední změna: 25. 02. 2025, 23:09:38 od CPU »

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 02. 2025, 23:34:22 »
BTW, jen tak pro zajímavost, síťové karty tuším standardu NE1000 s nahraným ovladačem v config.sys fungovaly pro přenos souborů i ve sprostém MSDOS :) a to bez i bez Novell síťových blbinek. V roce 92 to byla velká věc :-D Hlavně při porovnání rychlostí oproti nullmodemu.

Jo, rok 92....v obchodech s počítákama všichni chodili v saku a kravatě a to včetně toho typa, co ti prodal balík deseti disket. Viděl jsi šest inženýrů v kvádrech, jak se snaží najumperovat dva disky, aby běžely spolu na jedné kšandě. Nojo, do internetu bylo hrooozně daleko, dokonce i mnohem později, když vyšly Widlo 95, tak byly nejprve na 13 disketách a internet nikde. CD mechaniky se objevily hromadně právě až okolo roku 95 spolu s internetem, tenkrát ještě Internetem.

Jo, tahle doba se už nevrátí  :P

« Odpověď #8 kdy: 26. 02. 2025, 00:36:59 »
Ach, to byla doba...
Roztomile pískajícím modemem se volalo na BBS pro aktualizaci ViruScanu nebo do Fidonetu pro poštu. Tedy pokud se modemu podařilo překonat "krupobití" od ústředny P-51.
A na Invexu byla jedna boční loď pavilonu A obsazena DIGITALem (podlaha byla pokryta kobercem ve firemní barvě, s obrovským logem), který tam vystavoval VAXy a AXP (do dnes tady mám leták od Alpha 21064), zatím co tu druhou zabral Silicon Graphics, který zase vystavoval Indy.

« Odpověď #9 kdy: 26. 02. 2025, 01:38:03 »
To jsi asi zaspal dobu.
Jako chápu, že když se člověk nudí tak vymejšlí kraviny.
Zkus dělat něco užitečného.

Toto jsem v dávných letech vyzkoušel jednou jedinkrát, a to se opravdu bavím o roku cca. 1994/95.
Měl jsem kabely, ty ještě někde mám, ale ani už nevím přes co jsem ten Laplink rozběhl, snad Norton.
Ale v praxi kravina nad kvadrát, zvláště v době LAN.

« Odpověď #10 kdy: 26. 02. 2025, 11:19:36 »
Specifikuj ten notas Dell alebo posli Service Tag.

« Odpověď #11 kdy: 26. 02. 2025, 12:22:32 »
To jsi asi zaspal dobu.
Jako chápu, že když se člověk nudí tak vymejšlí kraviny.
Zkus dělat něco užitečného.

Toto jsem v dávných letech vyzkoušel jednou jedinkrát, a to se opravdu bavím o roku cca. 1994/95.
Měl jsem kabely, ty ještě někde mám, ale ani už nevím přes co jsem ten Laplink rozběhl, snad Norton.
Ale v praxi kravina nad kvadrát, zvláště v době LAN.

No až se to naučím na tomto stroji, tak se to bude hodit pro síťařinu na starých průmyslových počítačích (SIEMENS Sinumerik 840C), ty většinou lan nemají, co jsem zatím viděl, tak to např. Rakušáci řešili pomocí toho externího převodníku LAN/RS-232, a ohýbat to pomocí Profinetu se mi nechce, neboť se nechci vrtat ve věcech co jsou odlazený a můžu tam způsobit chybu, což u soustruhu může být fatální...

Specifikuj ten notas Dell alebo posli Service Tag.

Model NTB je Dell Latitude XPI P133ST, P/N50334 Model No:PPS

« Odpověď #12 kdy: 26. 02. 2025, 13:34:46 »
Zdravím všechny,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo pamatuje, jak se dalo pomocí rs-232 připojit do lan na Win95 nebo Win98. Sám jsem to už nezažil(jsem r.v. 91 :-) ), tak se zkouším zeptat zde.
...
Díky všem za případné rady...

*) Tak zaprvé když jsme používali LPT/COM port při propojení 2 počítačů tak to nebyla LAN jak je to známo dneska. Šlo vždy provést spojení pouze 2 počítačů. Nikdy více.
*) Propojení se řešilo vždycky přes daný konkrétní program např. Norton Commander pokud chtěl člověk kopírovat z jednoho počítače na druhý, přetože tak to bylo pomalejší než použití disketové jednotky. Když si takto člověk chtěl zahrát nějakou hru např. Duke3D/DOOM/či nějaké autíčka tak se to neřešilo přes OS ale přímo nastavovalo ve hře v nějakém setup.exe. Tudíž ta hra musela tento typ multiplayeru podporovat.
*) Když se pak objevily první sítové karty a nějaké primitivní switche tak se používal standard IPX/SPX a nikoliv TCP/IP. V tomto případě šlo provést spojení více počítačů, prostě těch co měly kabel přímo do switche. Ale toto je už prakticky LAN jak ji známe dneska, kdy se to nastavovalo přes OS a daly se sdílet adresáře, apod..

Takže pokud chceš provést připojení přes RS232 což je COM port a připojit se do LAN např. běžící na TCP/IP tak to by nemělo ani fungovat/ani to nefungovalo. Nemáš MAC adresu a ani IP adresu.

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 26. 02. 2025, 14:16:57 »
Tak technicky vzato, ukol "pres RS232 do LAN" zni, jako ze potrebujete modem, telefonni ustrednu, druhej modem, pristupove bod / router. Proste klasicky dialup.. ne, ze by to neslo.. ale rikam si - proc?

Zde mate nazornou ukazku co to obnasi (doporucuji i jina videa od toho pana):

Homelab Dial-Up
https://www.youtube.com/watch?v=AEiYyMwW8gY

« Odpověď #14 kdy: 26. 02. 2025, 14:20:16 »
Kopevi2: co presne chces dosiahnut? Ked si tam spomenul Sinumerik az sa mi pred ocamy zahmlelo. Ak chces riesit automatizaciu tak dobra rada. Taketo stare sunty sa zasadne prestavuju na nove a len blazon by povedal ja tam nieco doprogramujem. Jednak casovo jednak financne. A ver mi zivim sa tym 15 rokov.