Jak se dostat do běžících Windows?

Re:Jak se dostat do běžících Windows?
« Odpověď #15 kdy: 25. 02. 2025, 13:47:39 »
P.S. co se týče toho DHCP, tak to vypadá že nemáš úplně správnou představu jak to funguje. On totiž DHCP klient, pokud už adresu od DHCP serveru dostal, tak když neprovedeš IPCONFIG /RELEASE nebo restart, tak ji nepustí; v polovině platnosti leasu defaultně pořádá o prodloužení (jako kdybys provedl IPCONFIG /RENEW), a teprve pokud je zamítnuto, požádá o novou Jinak si ji drží, dokud nedojde k vypršení platnosti leasu, restartu, nebo neprovededeš IPCONFIG /RELEASE.
Tolik asi k představě, že nefungující RDP na straně serveru se dá s nějakou nadějí na úspěch řešit odpojením síťovýho kabelu. Jsou to naprosto nesouvisející věci.

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 25. 02. 2025, 16:34:44 »
Enter-PSSession ?
SSH ?
psexec ?
Na to vsechno ale musis mit neco predem povoleno a zprovozneno. Takze v okamzeni, kdy je to tuhy to uz nerozjedes. A na domacich widlich lidi typicky nemivaji zprovoznenou vzdalenou administraci (nehlede na to, jak blby napad by to byl).

Jinak resit tuhy widle ... to se da? Teda jinak nez tim power? To je asi stejny jako lecit widle nakopnuty zejo ... to se taky leci proste tak, ze se to preflakne cistyma.

Pokud mi skleroza slouzi, tak sshcko soudruzi v MS uz zvladli taky dojebat.
Jup https://borncity.com/win/2024/10/17/windows-october-2024-updates-cause-openssh-issues/

Nefunguje ani server ani klient ...

« Odpověď #17 kdy: 25. 02. 2025, 16:48:06 »

Server jsem nezkoušel, nativního windows ssh klienta používám každý den. Funguje.

Jinak mě by zajímalo, proč je tak důležité se dostat do zaseklého stroje. O co přesně se přijde resetem? Všechny appky mají už hodně dlouho autosave, případně je to na serveru (webová appka), prohlížeče už umí i s obnovenou session (což se děje zcela automaticky) obnovit i rozepsaný formulář (to jsem před lety čuměl jak puk). Tohle funguje 10+ let.

Takže i po tvrdém resetu všechno naběhne "jako před tím", není potřeba cokoliv zachraňovat.

« Odpověď #18 kdy: 26. 02. 2025, 07:14:45 »
Enter-PSSession ?
SSH ?
psexec ?
Na to vsechno ale musis mit neco predem povoleno a zprovozneno. Takze v okamzeni, kdy je to tuhy to uz nerozjedes. A na domacich widlich lidi typicky nemivaji zprovoznenou vzdalenou administraci (nehlede na to, jak blby napad by to byl).

Jinak resit tuhy widle ... to se da? Teda jinak nez tim power? To je asi stejny jako lecit widle nakopnuty zejo ... to se taky leci proste tak, ze se to preflakne cistyma.

Pokud mi skleroza slouzi, tak sshcko soudruzi v MS uz zvladli taky dojebat.
Jup https://borncity.com/win/2024/10/17/windows-october-2024-updates-cause-openssh-issues/

To je kvalitní schíza :-D Do lina se na dálku dostaneš JENOM proto, že to máš od instalace otevřený nebo si to otevřeš, ale otevření vzdálenýho přístupu do woken je fujky. To je takový to "kdo chce psa jíst..."

« Odpověď #19 kdy: 26. 02. 2025, 07:15:50 »
Jinak mě by zajímalo, proč je tak důležité se dostat do zaseklého stroje. O co přesně se přijde resetem? Všechny appky mají už hodně dlouho autosave, případně je to na serveru (webová appka), prohlížeče už umí i s obnovenou session (což se děje zcela automaticky) obnovit i rozepsaný formulář (to jsem před lety čuměl jak puk). Tohle funguje 10+ let.

Takže i po tvrdém resetu všechno naběhne "jako před tím", není potřeba cokoliv zachraňovat.

Většina her autosave nemá ;-)

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 02. 2025, 08:37:14 »
To je kvalitní schíza :-D Do lina se na dálku dostaneš JENOM proto, že to máš od instalace otevřený nebo si to otevřeš, ale otevření vzdálenýho přístupu do woken je fujky. To je takový to "kdo chce psa jíst..."
Ehm ... vsechny svepravny distribuce tuxe maji sshcko po instalaci bud vypnuty nebo ho nemaji vubec nainstalovany. Takze se do nich rozhodne bez pripravy nedostanes taky.

A to narozdil od widliho rdp(a nejen) nema sshcko kazdodenni 0day.

Soudruzi z MS napriklad tvrdej (verejne) ze od 2k22 umi tls 1.3, ale je to lez. RDP to neumi. A ta lez pokracuje tim, ze kdyz na tech widlich vypnes tls 1.2 .... tak nenastartujou.

Server jsem nezkoušel, nativního windows ssh klienta používám každý den. Funguje.
Ne, nefunguje. Zkus si na ten ssh server nahodit certifikat. A budes v riti.

Ten server taky "funguje" ... bezi 10 minut a pak lehne. Teda nekdy, nekdy vubec nenastartuje ... atd atd.

« Odpověď #21 kdy: 26. 02. 2025, 16:24:58 »
Ne, nefunguje. Zkus si na ten ssh server nahodit certifikat. A budes v riti.

Klient funguje včetně klíčů. Má to normálního ssh agenta (je potřeba zapnout službu), má to ssh-add, klíče se uloží do Windows security contextu, což je by default šifrované, takže funguje normální ssh klient jako na každém unixu. Takže od dob W10 tohle používám by default, Windows Terminal, nativní ssh klient, klíče v agentu.

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 02. 2025, 17:02:55 »
Takze misto abys napsal jedno slovo do guugla, budes tu sepisovat zvasty. Klic neni certifikat.

« Odpověď #23 kdy: 26. 02. 2025, 17:50:54 »
Takze misto abys napsal jedno slovo do guugla

Proč bych to měl dělat? Já ssh klienta používám každý den, funguje, a pokud si někdo na vlastní server dá cokoliv, aby se tam sám nedostal, tak je ... ne zcela kompetentní správce :-D