Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma

Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« kdy: 05. 02. 2025, 21:58:43 »
Ahoj,
prosím poradí mi někdo která verze map.cz pro Android je poslední která je úplně zdarma? tzn lze stahovat mapy celého světa a mít je free vic najdnou a bez uctu seznam?
V současné době mám verzi 9.55.2 a chtěl bych upgradovat na poslední free apk
Co jsem zkoušel, tak 9.58.2 uz je zpoplatnena
dik

ajne

• 205
    • Zobrazit profil
Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Odpověď #1 kdy: 06. 02. 2025, 06:39:12 »
A to je takový problém těch 249 Kč ročně zaplatit, když někdo potřebuje nutně mít víc map najednou?

« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2025, 06:54:28 »
Problém pro někoho může být, že musí mít účet u seznamu a musí být přes něj do aplikace přihlášený pro využití placených funkcí.

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2025, 07:11:29 »
Vyloženě blbý je, že nejde stahovat ani sousedící regiony dvou zemí. Osobně to dělám tak, že si stáhnu potřebné výřezy do googlích map, kolik zemí chci do HereMaps, a tyhle dvě používám pro navigaci autem. A do seznamích map si stáhnu jen tu zemi, kde budu chodit pěšky.Vzhledem k tomu, jak se Seznam a jeho zaměstnanci v posledních měsících chovají, jim odmítám dát byť jen halíř.

« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2025, 18:53:13 »
2ajne

to je příznačné, že trubky, co vědí naprostou 0, místo toho aby více četly a méně psaly, tak zaplevelují diskuze odpovídáním na něco, na co se jich nikdo netptal...

pak není divu, že tu jdou diskuze do kopru ...

Jinak pro někoho, komu se to může hodit, tak správná odpověď byla: 9.56.2...

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. 02. 2025, 22:06:36 »
Používání starší verze je v případě aplikace, která se baví s nějakým backendem, stejně řešení naprd, dřív nebo pozdějc něco přestane fungovat.

« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2025, 00:00:52 »
Cvičně jsem si vyzkoušel, že není problém mít na mobilu dva profily (přes Shelter), na Seznamu dva účty a stáhnout si dvě různé mapy - jdou i současně spustit, jen je v každé aplikaci jedna mapa a člověk se musí mezi aplikacemi přepínat.
Ale ono je to stejně jen řešení pro stav bez signálu a bez dat, jinak to pohraničí většinou stačí dotáhnout online do cache.

« Odpověď #7 kdy: 07. 02. 2025, 07:09:07 »
2ajne

to je příznačné, že trubky, co vědí naprostou 0, místo toho aby více četly a méně psaly, tak zaplevelují diskuze odpovídáním na něco, na co se jich nikdo netptal...

pak není divu, že tu jdou diskuze do kopru ...

Jinak pro někoho, komu se to může hodit, tak správná odpověď byla: 9.56.2...

Je zcela příznačné, že někdo kdo má v makovici akorát Xsemeno, si vůbec neuvědomuje, že fungování starší verze skončí nejpozději během pár týdnů prvním updatem backendu. Ve kterémžto momentě se tazatel bude ptát znova. Odpověď sice nebyla přesně na jeho otázku, nicméně narozdíl od té tvojí poskytla plně funkční řešení bez ohledu na to, co se mamlasové ze Seznamu rozhodnou zítra zamknout nebo starším verzím aplikací na mobilech úplně odříznout.
Tomu se říká "big picture", a schopnost jeho vnímání je něco, co tobě naprosto chybí. Tak mazej zpátky na základku, normálně je to potřeba už někdy kolem pátého ročníku, tak si doplň vzdělání.

ajne

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 02. 2025, 07:46:22 »
To je že vyžadováno přihlášení a funkce jsou zpoplatněné je rozhodnutím autorů aplikace. Berte nebo nechte bejt. K dispozici jsou různé další mapy a navigace postavené na např. OSM, spousta z nich je zdarma. Když vám mapy.cz nyní nevyhovují, vyberte si jiné.

A sorry, jestli má někdo problém s tím, že si musí vytvořit účet a zaplatit 249,- Kč ročně za funkce, které aktivně používá, tak s ním opravdu nesoucítím.

A jak tu bylo řečeno, starší verze budou nepochybně autory bojkotovány, takže už touhle dobou to předpokládám nebude fungovat, nebo se tak stane brzy.

« Odpověď #9 kdy: 07. 02. 2025, 07:49:45 »
@Xtrubka: také je příznačné, že když se v diskusním fóru zeptá na něco nějaká Xtrubka a nedostane ihned přesnou odpověď i s návodem jak to udělat, tak začne držkovat a dělat chytrého.

« Odpověď #10 kdy: 07. 02. 2025, 09:34:03 »
Je zcela příznačné, že někdo kdo má v makovici akorát Xsemeno, si vůbec neuvědomuje, že fungování starší verze skončí nejpozději během pár týdnů prvním updatem backendu. Ve kterémžto momentě se tazatel bude ptát znova. Odpověď sice nebyla přesně na jeho otázku, nicméně narozdíl od té tvojí poskytla plně funkční řešení bez ohledu na to, co se mamlasové ze Seznamu rozhodnou zítra zamknout nebo starším verzím aplikací na mobilech úplně odříznout.
Tomu se říká "big picture", a schopnost jeho vnímání je něco, co tobě naprosto chybí. Tak mazej zpátky na základku, normálně je to potřeba už někdy kolem pátého ročníku, tak si doplň vzdělání.
Nejakej vostrej big picture teoretik, koukam...

Fskutecnosti i verze map stara pres tri roky furt funguje, jak plne offline, tak i ve variante online (s natahnutim detailu k POI atp.).

Jestli nekdy neco zariznou, bude to spis treba schopnost navigace, nez ze bych ocekaval nejakou zasadni zmenu backendu pro akce typu "ukaz, kdy ma tahle hospoda otevreno a jaky ma webovky".

Ovsem hlavni funkce zustavaji, umi to fungovat offline. A nejaka aktualizace offline map mne az tak moc netrapi, ono se toho zas tolik nemeni. Papirovy mapy clovek taky neaktualizuje kazdej tyden a nejak funguje (bavit se o tom co clovek vycte z normalni papirove mapy vs o jakekoliv aplikaci na matlafoun, je pak uz uplne zbytecne).

Ostatne soudim, ze matlafouny zacnou byt jakztakz pouzitelne teprve ukoncenim podpory vyrobce, potazmo i od dodavatelu aplikaci, takze konecne nikdo nemeni ficury primo pod rukama, kdy je kazdej mesic neco jinak, a vsechno se hezky zakonzervuje.

---

Apropos, padla tu rec o nejakych alternativach fungujicich rovnez na bazi OSM... o kterych je rec?
Kdysi byly dobry Maps.me, avsak to byla taky doba 10 let zpatky, nez to "vylepsili" stylem tu reklama, tamhle vymenime tlacitko "Trasa do ..." za "Udelej booking" (ale jinde to poradi nechame puvodni), ...

Neco jeste delal SHOCART, ale taky jsem s tim nebyl uplne spokojenej, ale uz se mi po tech letech uplne nevybavi, proc.

Vubec pak nevim, co za vhodny mapy je v zahranici (DE, FR, CH, IT)... prijde mi, ze tam lidi vesmes pouzivaji mapy od Googlu, kterezto jsou ale na cokoliv mimo mesto dokonale k nicemu.

« Odpověď #11 kdy: 07. 02. 2025, 09:34:54 »
Pro iOS: 6.44.2

Nejde o 250 peněz, ale o to, komu je platím. Kdyby stejnou apku vyvíjel Klub českých turistů, nemám s tím problém, ale Lukašenkovi ani korunu.

Offline mapy jsou offline od toho, aby fungovaly i bez backendu.
V mapách byly dřív i otvírací doby obžerstvoven při cestě + tel kontakt, s každým rokem je to víc a víc ořezaný.

Taky zkouším OSM jako budoucí náhradu.

« Odpověď #12 kdy: 07. 02. 2025, 13:39:32 »
No, i ty peníze mohou být problém, protože to máte 249 za mapy, X za Office, Y za Youtube Premium, Z za Netflix, HBO, ... ideálně ke každé službě jejich speciální účet, všude uložená karta, protože jinak se člověk ze zprávy předplatných expirujících v rozdílné termíny posere. To pak člověk v emailu nečtě nic jiného, než informace o změně TOS té či oné služby, řeší kde komu zase unikla data, kdo byl hacknut, kde expiruje heslo, kdo se s kým spojil a kdo naopak krachuje a je potřeba shánět něco jiného, migrovat, zálohovat,...

Mít aktuální mapy je dnes naprosto klíčové, pokud třeba jezdíte autem, protože se budují obchvaty, přeložky a dálnice, takže tam, kde bylo dřív křížení nějakých silnic, je dnes mimoúrovňová křižovatka, nebo nic.

« Odpověď #13 kdy: 07. 02. 2025, 13:55:11 »
Uhm, v aute snad i sebevic zaprelej odpurce Googlu, kterymzto jsem i ja, pouziva Waze, protoze hlaseni o pomahacich a kradarech jsou proste k nezaplaceni. :-)

ajne

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07. 02. 2025, 13:58:10 »
Ale však ty mapy aktuální jsou. Jediné omezení nyní v tomto pohledu je takové, že nelze mít více offline map uložených. Tj. mohu mít mapu pouze jednoho státu. Ta se ale aktualizuje stále stejně. Pokud někdo nutně potřebuje mít vícero offline map naráz, musí teď sáhnout pro premium. A upřímně je dost rozdíl 250Kč ročně a 350Kč měsíčně za Netflix.

Ano, dříve to tak nebylo, a klidně nám to může připadat nefér, ale takové si stanovili podmínky, takže buď je budeme dodržovat, nebo půjdeme jinam. Já taky toho nejsem fanda, ale to, že se mi podmínky softwaru nelíbí neznamená, že je budu obcházet.

Zajímavé je, jak tu hrozně lidem vadí, že by měli dát ty peníze určitým subjektům nebo lidem, ale zároveň jim tedy nevadí jejich produkt používat (tedy jen dokud je zdarma).

Za mne mohu doporučit OSMAND, který používám jeko sekundární pěší navigaci. Nevím teda jaké tam je omezení pro free verzi, já už mám dlouhé roky zaplacený OSMAND+ (koupě je jednorázová).