Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018

Kit

Re:Staticky typovaný skriptovací jazyk pro rok 2018
« Odpověď #45 kdy: 25. 09. 2018, 10:38:33 »
pro slozite veci co chci mit rychle hotove beru PHP
Nebyl by lepší Perl?

Myslím si, že volba mezi PHP a Perlem je spíš záležitostí osobního vkusu a hlavně znalosti standardních knihoven.

RodriguezElPasoMexico

Re:Staticky typovany skriptovaci jazyk pro rok 2018
« Odpověď #46 kdy: 25. 09. 2018, 10:57:55 »
mne osobne na skriptovanie najviac osvedcil F# je staticky typovany ale ma type inference takze kod je kratky a ma repl. ale ja som majkrosoftak tak ma nekamenujte. skusal som aj ocaml ale ten ma kosatejsiu syntax nepaci sa mi ze musim vsade pisat "in" a bodkociarky. F# je vpodstate evolucia Ocaml trosku seknuta pythonom.

.:;

Inkvizitor

Re:Staticky typovany skriptovaci jazyk pro rok 2018
« Odpověď #48 kdy: 26. 09. 2018, 10:24:47 »
mne osobne na skriptovanie najviac osvedcil F# je staticky typovany ale ma type inference takze kod je kratky a ma repl. ale ja som majkrosoftak tak ma nekamenujte. skusal som aj ocaml ale ten ma kosatejsiu syntax nepaci sa mi ze musim vsade pisat "in" a bodkociarky. F# je vpodstate evolucia Ocaml trosku seknuta pythonom.

F# IMO neni spatny, ale stalo by za to jeste znat nazor nekoho, kdo ho pouziva i pod Linuxem. Pouzivas plnotucne VS, nebo Ti staci Expres (Community) nebo treba Code?

A nemas nejaky repozitar s ukazkama?

jazykar

« Odpověď #49 kdy: 26. 09. 2018, 22:39:36 »
Zkus nasledujici (v tomto poradi).

a) Dao (https://github.com/daokoder/dao ) - ma "vsechno", umi "vsechno", je moderni, je navykovy, je mene znamy, dokumentace ma mouchy
b) Git for Windows (garantovane udrzovany balik unix SW - bash s unix prostredim velmi pekne propojenym s Windows - osobne hodne pouzivam na skriptovani namisto Powershellu) - neni staticky typovany, ale je nejlepe integrovany do Windows ze vseho co znam
c) Lua, popr. LuaJIT
d) Python s type hints
e) Go (bude mit brzo generika; jinak v road mape maji reseni pro tak 80% vsech vytykanych ci chybejicich vlastnosti zminenych napr. na te odkazovane GitHub strance s kritikou Go)

Inkvizitor

« Odpověď #50 kdy: 27. 09. 2018, 10:13:53 »
Zkus nasledujici (v tomto poradi).

a) Dao (https://github.com/daokoder/dao ) - ma "vsechno", umi "vsechno", je moderni, je navykovy, je mene znamy, dokumentace ma mouchy
b) Git for Windows (garantovane udrzovany balik unix SW - bash s unix prostredim velmi pekne propojenym s Windows - osobne hodne pouzivam na skriptovani namisto Powershellu) - neni staticky typovany, ale je nejlepe integrovany do Windows ze vseho co znam
c) Lua, popr. LuaJIT
d) Python s type hints
e) Go (bude mit brzo generika; jinak v road mape maji reseni pro tak 80% vsech vytykanych ci chybejicich vlastnosti zminenych napr. na te odkazovane GitHub strance s kritikou Go)

Promin, ale opravdu chces nekomu v zari 2018 doporucovat Bash (bod b)?

« Odpověď #51 kdy: 27. 09. 2018, 10:21:17 »
jinak v road mape maji reseni pro tak 80% vsech vytykanych ci chybejicich vlastnosti zminenych napr. na te odkazovane GitHub strance s kritikou Go
No... to sice jo, ale některý řešení jsou asi jako když uděláš auto s hranatýma kolama a pak kola omotáš lepící páskou, aby byla trochu kulatější...

https://go.googlesource.com/proposal/+/master/design/go2draft-error-handling-overview.md

BoneFlute

• 1 988
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 27. 09. 2018, 20:17:20 »

Jaké s tím máš zkušenost?

Kit

« Odpověď #53 kdy: 27. 09. 2018, 20:33:38 »
:
:
Promin, ale opravdu chces nekomu v zari 2018 doporucovat Bash (bod b)?

Někteří lidé ten Bash umí používat. Není třeba je podceňovat. Navíc je to i s Gitem, který stejně budeš potřebovat.

« Odpověď #54 kdy: 27. 09. 2018, 21:57:13 »
No, Bash… Je to dost specifický jazyk. Některé věci vněm jdou úžasně jednoduše, jiné pekelně složitě, a u některých je někdy trochu problém to udělat dokonale (např. počítat s mezerama nebo zpracovat chyby). Už jsem v tom dělal i paralelismus, jde to, ale není to ono.

Celkově bych řekl, že se Bash vyplatí znát, ale zároveň znát jeho limity a mít představu, kdy je chodné jej použít a kdy ne. Rozhodně bych ho ale nebral jako univerzální jazyk se širokým záběrem.

Inkvizitor

« Odpověď #55 kdy: 28. 09. 2018, 09:31:03 »
No, Bash… Je to dost specifický jazyk. Některé věci vněm jdou úžasně jednoduše, jiné pekelně složitě, a u některých je někdy trochu problém to udělat dokonale (např. počítat s mezerama nebo zpracovat chyby). Už jsem v tom dělal i paralelismus, jde to, ale není to ono.

Celkově bych řekl, že se Bash vyplatí znát, ale zároveň znát jeho limity a mít představu, kdy je chodné jej použít a kdy ne. Rozhodně bych ho ale nebral jako univerzální jazyk se širokým záběrem.

Nejde o to, co v něm jde a nejde udělat. Jde o to, jak výsledek vypadá; původní tazatel zřejmě chce jazyk, ve kterém se může co nejvíce spolehnout na to, že skripty budou dělat přesně co mají a nebudou dělat nic, co se po nich nežádá. Pravděpodobně má starost o to, aby se ty skripty snadno udržovaly a škálovaly. Dokonce si stanoví jako podmínku statické typování, což mně osobně přijde jako trochu přehnané, ale budiž. A co dostane doporučeno? Bash!

« Odpověď #56 kdy: 28. 09. 2018, 09:48:56 »
Nemám dojem, že by jej @v6ak doporučoval. :)

Inkvizitor

« Odpověď #57 kdy: 28. 09. 2018, 10:04:52 »
Nemám dojem, že by jej @v6ak doporučoval. :)

Ten naštěstí ne. Doporučoval ho někdo o pár příspěvků dříve.

« Odpověď #58 kdy: 28. 09. 2018, 10:48:32 »
Bash jsem zde rozhodně nedoporučoval původními tazateli, jen mi to zrazování od Bashe (implicitně obsažené v „opravdu chces nekomu v zari 2018 doporucovat Bash“) přišlo příliš kategorické. Bash stále má svoje místo a nezatracoval bych ho kategoricky, asi to ale není to, co tazatel hledá.

Popravdě stále moc nevím, co tazatel hledá. Vím, že chce rychlý startup time (zmiňoval jako nevýhodu Javy), statické typování, multiplatformnost a má nějaké požadavky na syntaxi. Kompilace mu zřejmě nevadí (vizte zmínky o Javě v úvodním příspěvku) a není mi úplně jasné, co má být na takovém jazyce „skriptovacího“. Asi chce něco spíše high-level. Jak moc to má být funkcionální/objektové/whatever moc nespecifikoval.

Inkvizitor

« Odpověď #59 kdy: 28. 09. 2018, 11:30:51 »
IMO klasicky tápe a doufá, že existuje nějaká dokonalá jasná odpověď na otázku "jak se to má dnes správně dělat". Přičemž má dost zvláštní představy (špatná podpora Pythonu ve Windows? to jako vážně?) Bash mi z toho prostě nevychází.