Doba startu operačního systému a aplikací

Kit

• 972
    • Zobrazit profil
Re:Doba startu operačního systému a aplikací
« Odpověď #15 kdy: 28. 03. 2026, 12:21:02 »
Pocitac s linuxom davam do sleep... startuje mi presne 5 sekund, a zda sa mi to vela...  ;D windowsacky pc s hrami mozno nejakych 25-45 sekund... obcas aj dlhsie ked "windows este nieco robi"... (tam mi to je jedno, lebo kym startne tak som na hlavnom pc s linuxom). Firefox na linuxe mi startuje skoro instantne - mozno pol sekundy... to iste chromium... libreoffice tak medzi 1 az 2 sekundy...
Inak najrychlejsi boot co som kedy videl mal acorn archimedes, okolo 12 sekund... normalne z vypnuteho stavu na plochu(RISC os)... a to je z roku 1992...
https://www.youtube.com/watch?v=hobeufw0bao

Když jsem měl BeOS, tak ten mi startoval tuším za 5 sekund. A bylo to na P100, tedy dnes už archaický kousek.

« Odpověď #16 kdy: 29. 03. 2026, 13:20:50 »
Napr Gentoo mi startovalo tak 10s a najdlsia cast bolo zadavanie hesla k disku.
Nedavno som sa hral na serveru s Alpine Linuxom a Fedorou a tam je start tiez cca 15s vs minuta.

« Odpověď #17 kdy: 30. 03. 2026, 14:06:42 »
Jsou situace, kdy suspend není žádoucí. Například pokud pracuji se šifrovanými daty, nebo s daty, která by měla zůstat pouze v RAM a nadobro zmizet po vypnutí notebooku.
V takovem pripade je vhodnejsi a jeste bezpecnejsi terminalovy server model kdy notas je pouhy klient.
Pripadne pokud nelze byt online mit u notasu moznost pracovat s takovymi daty na urovni interniho HSM,smart karty nebo prinejhorsim TPM.
Co tam mas dal?

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 09:16:41 »
Pořád nadávám na to, že i když máme dnes několikanásobně výkonější počítače, stále je potřeba na všechno čekat stejně dlouho, mnohdy i déle. Subjektivně mám pocit, že se všechno spíše zpomaluje.
Pretoze aplikacie su coraz komplikovanejsie a v dnesnej dobe je skor trend rychly vyvoj, ako optimalizacia programu. Cize rychlo nieco zbuchat, aby to nestalo vela penazi a dnes je hw lacnejsi, ako dobry vyvojar, tak ked to ide pomaly, pridame ram, alebo to dame na vykonnejsi hw.
Dnes by ti kazdy strohe GUI otrieskal o hlavu, lebo manageri chcu pekne vsetko farebne zladene, idealne s animaciami a neviem cim vsetkym a funkcnost a rychlost je az druhorada

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 10:28:57 »
Měřil jsem svůj notebook, start operačního systému. Měřil jsem od zapnutí až po login screen + čas po zalogování do prostředí MATE. Samotné vyťukávání hesla jsem neměřil. Tento start trval dohromady celkem 27 sekund.

Jinak start běžných aplikací, je docela rychlý: do 1 sekundy.
Větší a velké aplikace se vejdou do: 2 až 10 sekund
Obří aplikace jsem nezkoušel.

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 10:34:10 »
Docela bych bral start operačního systému až do GUI do 5 sekund (bez započítání přihlášení) a start aplikací od 0.5 sekundy až po 3 sekundy.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 10:44:23 »
Jsou situace, kdy suspend není žádoucí. Například pokud pracuji se šifrovanými daty, nebo s daty, která by měla zůstat pouze v RAM a nadobro zmizet po vypnutí notebooku.
V takovem pripade je vhodnejsi a jeste bezpecnejsi terminalovy server model kdy notas je pouhy klient.
Pripadne pokud nelze byt online mit u notasu moznost pracovat s takovymi daty na urovni interniho HSM,smart karty nebo prinejhorsim TPM.
Co tam mas dal?

Hmm. Velmi zajímavé. Nedávno jsem řešil problém bezpečnosti dat na hardwarové úrovni. Bohužel jsem dospěl k názoru, že všechno se dá "hacknout". Takže bezpečnost dat je jen do určité úrovně.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 11:20:22 »
Pamätám si staré HP-UXy, tam to kľudne štartovalo 10-20 minút. Ale zato sa to reštartovalo len raz za pár rokov alebo pri poruche HW, ktorý nešiel vymeniť za jazdy...