NAS Synology a rozšíření pole za chodu

NAS Synology a rozšíření pole za chodu
« kdy: 13. 11. 2012, 09:16:06 »
Ahoj, pročítám webovky Synology (model DS1812+), ale nějak se nemůžu dobrat jasného ano či ne. Lze "za chodu" rozšířit zařízení o další HDD a přidat je do stávajícího RAID pole aniž by se muselo celé RAID pole zrušit a znovu vytvořit?

Mám NAS zařízení Synology DS1812+ které je až na 8 HDD. Zpočátku do něj vložím 5 HDD a vytvořím třeba RAID 6. Za půl roku dokoupím zbylé 3 HDD a vložím je do zařízení. Mohu tyto nové 3 HDD nějak "za chodu" připojit ke stávajícímu RAID 6 poli a rozšířit ho nebo musím celé pole zrušit (data přetáhnout jinam) a znovu jej vytvořit? Nejde mi o to, zda to jde za chodu ve smyslu dostupnosti NASu, ale bez onoho přesouvání dat jinam a znovu vytváření.

Koukal jsem, že tam mají i nějakou technologii Synology Hybrid RAID u které se cosi podobného píše, ale není mi to moc jasné.
« Poslední změna: 13. 11. 2012, 09:35:19 od Petr Krčmář »

Libor Petr

Re:NAS Synology a rozšíření pole za chodu
« Odpověď #1 kdy: 13. 11. 2012, 13:51:28 »
Jo, Synology Hybrid Raid to určitě umí, dokonce umí postavit "RAID" nad různě velikými disky a když později vyměníte (nebo doplníte) menší disk za větší, SHR se přepočítá a kapacita pole se "za chodu" zvětší, bez nutnosti presypat všechna data jinam, postavit nové pole a nahrát data zpět.

« Odpověď #2 kdy: 13. 11. 2012, 15:04:26 »
Jo, Synology Hybrid Raid to určitě umí, dokonce umí postavit "RAID" nad různě velikými disky a když později vyměníte (nebo doplníte) menší disk za větší, SHR se přepočítá a kapacita pole se "za chodu" zvětší, bez nutnosti presypat všechna data jinam, postavit nové pole a nahrát data zpět.

A lze to i bez SHR? Pouze s klasickým RAID 6?

Olaf

« Odpověď #3 kdy: 13. 11. 2012, 23:38:08 »
Jasné ano i pro RAID 6 máte zde - http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=482&lang=csy.

Jde to jak:
a) jejich výměnou za větší (4.1 Rozšíření svazku RAID výměnou stávajících pevných disků), tak
b) přidáním disků (4.2 Rozšíření svazku přidáním dalších pevných disků).

Přestože to jde za provozu, v kapitole "4. Rozšíření existujícího svazku RAID" je důležitá věta s obecnou platností: Před jakýmkoli rozšířením svazku RAID se doporučuje zálohovat aktuální data.

PS: RAID není backup!

PPS: Musíte se víc snažit, pane správče, my jsme správní rada ... :)