Jak na angličtinu?

Re:Jak na angličtinu?
« Odpověď #45 kdy: 26. 08. 2025, 11:37:46 »
Ignoruj ju.

Mozna ma pravdu, ze nejsi schopen se ucit "JEJIM stylem vyucovani"
Akademicky priklad: prestehovanim se KAZDY nauci.

Moje zkusenost" vyuka jazyku v soucasnem skolstvi je tragikomedie (zejmena cestiny, ale to neni tema).
Ukrajinska ucitelka na gymplu se spatnou vyslovnosti vnucujici chybnou anglictinu memu temer C1 synovi (oficialne "jen" C2) ? . A neustale si na nej stezujici a davajicimu mu domaci ukoly aby se to "doucil"?
zadnej problem pro ceske skolstvi (SK bude totez v blede modrem)

A ak nechytam ani tie pesničky? Nemá moja učiteľka jazyka pravdu, keď mi povedala, že na jazyk nemám ? Nemal by som to, čo investujem do jazyka uplatniť niekde inde? A jazyk nechať tak?

@Mint

« Odpověď #46 kdy: 26. 08. 2025, 11:44:40 »
A ak nechytam ani tie pesničky? Nemá moja učiteľka jazyka pravdu, keď mi povedala, že na jazyk nemám ? Nemal by som to, čo investujem do jazyka uplatniť niekde inde? A jazyk nechať tak?
Že se nechytáš v písničkách tím se vůbec nenech odradit! V písničkách se taky nechytám, ale poslouchám audioknížky úplně bez problémů. Řekla bych, že to má i hodně společného se soustředěním, protože když poslouchám písničky, obvykle dělám něco jiného, na co se musím víc soustředit. Nebo jestli tě baví podcasty, tak si najdi nějaký hezký podcast. Jestli máš rád historii, doporučuju https://fallofcivilizationspodcast.com/ Opravdu nejdůležitější je najít něco, co tě bude bavit a nezačínat úplně od začátku, protože to pak budeš začínat pořád dokola...

mukel

« Odpověď #47 kdy: 26. 08. 2025, 12:30:38 »
Ahojte.

Tak mi napadlo. Učiť sa angličtinu, alebo nemčinu. Nemčinu som sa učil na gymplu 4 roky. S učením len na testy som to v hodnotení mal za 2 počas tých štyroch rokov. Vďaka za radu.

Otázka: učiť sa angličtinu, alebo nemčinu?

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 26. 08. 2025, 13:03:51 »
Otázka: učiť sa angličtinu, alebo nemčinu?

Nemcimu pouze pokud mas v planu fyzicke presidleni se osobne na zapad - do DE/CH/AT (at uz kvuli praci nebo pritelkyni). Tam si na to potrpi.

Anglictinu v ostatnich pripadech.

vrit

« Odpověď #49 kdy: 26. 08. 2025, 16:08:20 »
Tak základ jsou samozřejmě slovíčka. Ty se člověk naučí když je používá, nebo naslouchá. Ale co s nimi, že?

Pro mě bylo hodně důležité rozumět pořadí slov ve větě. Narozdíl od češtiny je v angličtině systém pořadí slov ve větě. SVOMPT = Subject Verb Object Mean Place Time. Doporučuju analyzovat anglické věty a najít v nich tyto katergorie. Pak člověk pochopí jak skládat věty, nebo jak rozluštit i to nejdelší souvětí.

Většinou je problém že se lidi snaží překládat českou větu do angličtiny slovo od slova. To je špatně.

Dále je hodně důležité naučit se naslouchat a rozumět - nepřekládat si to v hlavě, ale rovnou tomu rozumět. Když si to člověk překládá v hlavě během toho co někdo mluví, tak ztratí nit.

Dále je podle mě hodně dobré naučit se veškeré různé reakce, co používám v češtině, i v angličtině. Každý má nějaký styl řeči a nějak reaguje když mu kolega, nebo někdo jiný, něco něco říká. Třeba "no nekecej", "to snad ne", "to jako fakt?" atd... tak takové reakce by se měl člověk naučit i v angličtině aby mohl přirozeně reagovat když se s někým baví. Když se to člověk naučí, nemusí pak uměle kopírovat nějaké naučené fráze ale je prostě přirozený.

No a ohledně časů, angličtina jich má hodně, ale nejdůležitější pro lajka je rozumět, že u časů existují varianty prostý/průběhový. Třeba v češtině se řekne jinak "chodím do práce" a "jdu do práce" (používáme pro to jiné slovo chodím/jdu) ale obojí je "jít + práce" (go + work). Jedno znamená že teď tam zrovna jdu a druhé že práci mám, čili tam chodím. V angličtině to, že práci mám, vyjádřím přítomným prostým. "I go to work" - neznamená to že teď tam jdu, ale že tam pravidelně chodím. Kdežto "I am going to work" - znamená že teď tam zrovna jdu - jsem na cestě do práce.

Když k tomu člověk ještě přidá předpřítomný čas, který se používá v angličtině často, tak už na tom bude hodně dobře. Oba dva časy (minulý i předpřítomný) označují něco co se stalo v minulosti, ale rozdíl je v tom co chce mluvčí zdůraznit.

Když si člověk osvojí základní tři časy, jejich 2 varianty a k tomu předpřítomný čas, tak už podle mě dokáže rozumět nebo říci téměř čemukoliv/cokoliv.
« Poslední změna: 26. 08. 2025, 16:11:17 od vrit »

« Odpověď #50 kdy: 26. 08. 2025, 16:22:30 »
Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to?

Dobrý začátek, bez legrace. Protože víš k čemu to chceš.

Čti.

Ale pozor, vyber si čtení k tématu kterému rozumíš (u odborné literatury). Nebo originál oblíbené knížky nebo povídky kterou jsi četl v překladu a dobře si jí pamatuješ. Žánru který máš rád.

Tvým cílem totiž nebude se dozvědět něco nového, ale naučit se jak se anglicky píše něco co dobře znáš.

Nesnaž se porozumět (všemu) hned, nezdržuj se u každého slovíčka nebo věty. Klidně se ti může z počátku stát že nebudeš rozumět celým odstavcům, a jen zhruba celému textu.

Ber to jako výzvu k luštění rébusu nebo hádanky.

Nepoužívej překladače.

Používej (papírové) výkladové slovníky (ne překladové), nejlépe i nějaký thesaurus a měj po ruce nějaký stručný přehled gramatiky. Významy a pravidla na které přijdeš sám si budeš pamatovat, to co ti vyplivne nějaký překladač jako Google Translate zapomeneš.

Jako interaktivní výkladový slovník a thesaurus ti můžou pomoci i AI chatboty: je to asi nejrozumnější použití jazykových modelů, ptát se je na jazyk, že... třeba "How would you understand this text '..lore ipsum...'?"

Jestli chceš primárně umět číst, tak na písničky kašli. Já pracovně komunikuju většinu času v angličtině, psanou i mluvenou, a čtu víc anglicky než česky včetně ne úplně jednoduché beletrie, a u písniček se často nechytám.

Kdybys naopak chtěl rozumět mluvené angličtině a sám dobře mluvit i ve formálnějším prostředí než jen běžná konverzace, najdi si nějaký spíš než písničky mainstreamový podcast, zase k tématu co tě zajímá a kde budeš předem vědět o čem mluví: protože zase - ty to (zpočátku) nechceš poslouchat aby ses dověděl něco nového, ale abys slyšel jak se anglicky mluví o věcech které znáš a kterým rozumíš.

« Odpověď #51 kdy: 28. 08. 2025, 05:56:04 »
Já měl ve škole Němčinu a mluvil jsem plynuje a koukal se na Pro 7 na X-Files.

Angličtinu jsem se naučil sám tak, že jsem poslouchal hudbu a přednášky a zkoušel se bavit hlavně s jazzovými hudebníky. Potom přednášky o fyzice a na univerzitě jsem překládal odborné texty o laserech a tak podobně. Takže důležité je hlavně začít a všechno mít jenom v angličtině a potom to půjde samo jako dítěti, když se učí česky.

« Odpověď #52 kdy: 28. 08. 2025, 09:25:19 »
Jo - kromě sledování filmů a čtení knížek je dobré poslouchat písničky. Mají tu výhodu, že jsou krátké a ucelené, slova nebývají příliš komplikovaná, takže i lehce pokročilý začátečník jich většinu zachytí, a kompletní texty seženete bez problémů.

S písničkama to není tak jednoznačné. Angličtinu mám mírně lepší C1, ale písničky bez textů nechytám. Vůbec. S tím mám ale problém i česky. Tak kdyby ti tohle nešlo, nezoufej.  :)

mmcc

« Odpověď #53 kdy: 28. 08. 2025, 11:06:29 »
Zaciatky mojej eng boli v polovici 90. rokoch na zakladnej skole. Kvalita, odbornost ucitelov eng ziadna.. vytvoril sa u mna blok, ze som z eng len tak tak neprepadol pocas celej skoly. Maturitu som tiez len tak tak preliezol. Neskor v praci mi velmi pomohlo mat individualne hodiny, s ucitelkou/kamaratkou kedy eng, bola neraz aj o flirte, ale uplne najviac par mesacny romanik s cudzinkou. Pred tym som nevedel povedat suvislu vetu. Stale to nieje gramaticky spravne, stale mam obmadzenu slovnu zasobu, obcas nieco prepocujem, nepochopim, ale dalo ma to na uroven, ze viem komunikvat v eng aj na online meetingoch. Tiez ma celkom posuva pozerat odborne videa z oblasti kt. ma zaujima. Filmy vobec.

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 28. 08. 2025, 13:14:36 »
mě nejvíc posunul desetitýdenní kurz 2x2hodiny týdně s rodilýma mluvčíma a nečechy studenty. v zahraničí. Takže předpokládám takový týdenní intenzivní kurz 5-8 hodin denně by mohl udělat podobnou službu... Něco takového nabízí studentagency.
Gréta je nejlepší.

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 28. 08. 2025, 15:55:17 »
Red Dwarf byl můj učitel angličtiny, technická literatura a filmy. Co nás naučili na učilišti, průmyslovce a FELu nepočítám, sice jsme teoreticky "english" uměli, ale stáž v SF mě rychle vyvedla z omylu. Bohužel jejich verze platí u nich, slovní obraty v jiných oblastech rychle narazí.
Carpe diem

BoneFlute

• 2 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 28. 08. 2025, 21:17:03 »
mě nejvíc posunul desetitýdenní kurz 2x2hodiny týdně s rodilýma mluvčíma a nečechy studenty. v zahraničí. Takže předpokládám takový týdenní intenzivní kurz 5-8 hodin denně by mohl udělat podobnou službu... Něco takového nabízí studentagency.

To odpovídá tomu, co tvrdí polygloti. Pokud se učíš jednou týdně, plýtváš svým časem. Musíš se učit každý den. Jinak to nepremáva.

« Odpověď #57 kdy: 28. 08. 2025, 23:49:30 »
Pokud jsi ještě na VŠ, tak rozhodně zkus Erasmus.

Znám lidi, dokonce vlastně vyučující vyučující jazyků, co otevřeně tvrdili, že se na erasmovém pobytu naučili podstatně lépe polsky než jazyk země, kam jeli (a který učí)... Tak to jen na okraj :)

« Odpověď #58 kdy: 29. 08. 2025, 19:02:11 »
Pokud jsi ještě na VŠ, tak rozhodně zkus Erasmus.

Znám lidi, dokonce vlastně vyučující vyučující jazyků, co otevřeně tvrdili, že se na erasmovém pobytu naučili podstatně lépe polsky než jazyk země, kam jeli (a který učí)... Tak to jen na okraj :)

No záleží jak to uděláš.

Na Erasmu jsem bydlel s rakušákama, tak jsem se ten dialekt Němčiny naučil. Ve škole hodně lidí chtělo mluvit anglicky.

V Irsku jsem bydlel s kde kým, každou chvíli jsem se musel stěhovat (prodaný dům, práce v jiném místě ... ), ale v práci  jsem používal jen angličtinu.

mukel

« Odpověď #59 kdy: 29. 08. 2025, 20:15:41 »
Tak OK, idem ja na tú Angličtinu. Dik za rady. :)