Jak na angličtinu?

Re:Jak na angličtinu?
« Odpověď #30 kdy: 25. 08. 2025, 13:32:11 »
stary dobry Chandler...
mi prijde i na urovni B1 citelny a zabavny, divne vecne clovek pochopi, dohleda nebo preskoci.
(to uz min chapu, jak mit "B1 za 3").

pro Chandlera jsem si nasel tohle:

Chandler’s Grammar Cheatsheet
1. Adjective instead of adverb

✅ “Hold it careful, mister.” (Farewell, My Lovely)

❌ Formal English: “Hold it carefully.”
👉 Common in spoken English — gives dialogue a streetwise, unpolished sound.

2. Sentence fragments

✅ “It was a blonde. A blonde to make a bishop kick a hole in a stained-glass window.”

❌ Formal: would need a full clause.
👉 Creates rhythm, staccato punch, like a detective’s internal voice.

3. Dropped words / ellipsis

✅ “You talk too damn much.” (The Big Sleep)

Could have been: “You are talking too much.”
👉 Cuts to the bone, keeps the voice terse.

4. Colloquial idioms / slang

✅ “She gave me a smile I could feel in my hip pocket.”

Uses slangy metaphors that sound local rather than literary.

5. Mixed or “illogical” metaphors

✅ “Dead men are heavier than broken hearts.”

The logic doesn’t matter — the punchline does.

6. Double negatives & “wrong” forms

✅ “You ain’t got nothing on me.” (typical Chandler voice in minor characters)

❌ Formal: “You don’t have anything on me.”
👉 Marks social class, toughness, or defiance.

7. Overloaded similes (borderline absurd)

✅ “It was hotter than a two-dollar pistol.”

✅ “He looked about as inconspicuous as a tarantula on a slice of angel food cake.”
👉 The exaggeration is the joke — it sticks in your head.

8. Personification of objects

✅ “The streets were dark with something more than night.”

✅ “The city was asleep. The city was having nightmares.”
👉 Gives the noir world itself a threatening, alive quality.

📝 Rule of Thumb

If Chandler’s grammar looks “wrong,” ask:

Does it sound like someone would actually say it?

Does it hit like a punch or linger like smoke?

If yes → then it’s Chandler being Chandler.

Ahojte.

Mám veľa času, tak by som chcel niečo robiť. Preto som si stanovil, že by som sa naučil obstojne nejaký cudzí jazyk. Angličtinu som mal na gymplu a maturoval som z nej na úrovni B1 na trojku. Vtedy som chcel maturitu z jazyka len absolvovať, lebo som si myslel, že ja cudzí jazyk nikdy po škole nebudem potrebovať.

Poraďte mi na mojej ceste učenia sa angličtiny. Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to? Mne napadá taká cesta, že začnem s angličtinou od nuly.

Vďaka za rady.

A jakou knihu mas na mysli? Beletrii? Pokud ta kniha neni nejaky brak, ale skutecne literatura, tak z toho asi moc mit nebudes. Mozna zhruba pochopis, o cem to je, ale nebudes z toho mit uplne pozitek. Nezachytis kulturni nuance, slang, dobu...

Mala ukazka:

"Man, that's liquor," she sighed. "I don't give a damn who you are. Just hold it careful, mister. This ain't no time to drop anything."

She got up and waddled out of the room and come back with two thick smeared glasses.

"No fixin's. Just what you brought is all," she said.

I poured her a slug that would have made me float over a wall. She reached for it hungrily and put it down her throat like an aspirin tablet and looked at the bottle. I poured her another and a smaller one for me. She took it over to her rocker. Her eyes had turned two shades browner already.

"Man, this stuff dies painless with me," she said and sat down. "It never knows what hit it. What was we talkin' about?"

« Odpověď #31 kdy: 25. 08. 2025, 13:47:09 »
Ahojte.

Mám veľa času, tak by som chcel niečo robiť. Preto som si stanovil, že by som sa naučil obstojne nejaký cudzí jazyk. Angličtinu som mal na gymplu a maturoval som z nej na úrovni B1 na trojku. Vtedy som chcel maturitu z jazyka len absolvovať, lebo som si myslel, že ja cudzí jazyk nikdy po škole nebudem potrebovať.

Poraďte mi na mojej ceste učenia sa angličtiny. Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to? Mne napadá taká cesta, že začnem s angličtinou od nuly.

Vďaka za rady.

Nevím jak dlouho jsi už z gymplu.

Máš pocit, že se pořád v učení jazyka motáš dokolečka a nikam to nevede, vždy je něco důležitějšího, takže se k učení pravidelně nevracíš, žere to jen čas a motivaci ?

Můj postup byl následující:
Motivace: V práci mě nevzali na konferenci, protože jsem řekl, že moc dobře anglicky nemluvím, ale rozumím.

Postup:
Jazykovka jedna, nanic.

Nepustilova jazyková škola, kde jsem konečně pochopil gramatiku. Mají na to tabulky, dost logicky udělané. Hlavně se soustředí na gramatiku a pár slovíček, takže jsem si ještě pamatoval začátek než jsme gramatiku dokončili.

Pak jsem odjel na 5 let  pracovat do Irska a asi bych tam byl i teď nebýt řízení osudu :).

V práci používám angličtinu každý den, takže moc nemusím udržovat. Číst si Zeměplochu v originále dokážu, ale víc se bavím u českého překladu. Stejné se stopařovým průvodcem, ale jsou i lehčí autoři.

Pokud nebudeš angličtinu používat aktivně, tak to můžeš celé zapomenout.

Můj první cizí jazyk byla němčina, šlo to hodně dolů, když jsem se učil anglicky, ale chodím každý týden na německou konverzaci a poslední dva roky jezdím parkrát za rok na nějaký meetup do Vídně a cvičím němčinu. Je to hodně těžké. Takže si připrav plán i na tuto fázy, pokud by se stalo, že se vrátíš a nebudeš používat angličtinu každý den.

5 let asi není nutné, možná bude stačit i pár měsíců, ale mě osobně se nepodařilo učit žádný jazyk jen tak "na sucho" doma v teple. Pokud jsi ještě na VŠ, tak rozhodně zkus Erasmus.

Jimmyx

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 25. 08. 2025, 13:52:58 »
2) Dobře se naučit cizí jazyk předpokládá v daném jazykovém prostředí delší dobu žít (čest výjimkám - znám je).
3) Angličtina není jednoduchý jazyk, jak se to presentuje. Jistě, Basic English pro práci v multinacionálních institucích asi stačí.
Je otázka co má být cílem. Zda mluvit lépe než 90% rodilých mluvčích ? Pak ano, je potřeba žít v daném prostředí a zároveň ten jazyk intenzivně studovat. Nicméně samotný jazyk není kvalifikace, takže je otázka zda to je efektivní využití vašeho času.

Pokud je cílem se domluvit v jakékoliv běžné situaci, pokecat si na běžné téma a porozumět většině médií, tak na to není potřeba úroveň znalosti tak vysoká a potřebný čas k dosažení této úrovně není zas tak velký.

Učit se nějakou hlubokou znalost jazyka, kdy na ty obraty či slovíčka "navíc" oproti základu narazíte 3x za život pro většinu lidí není efektivní.

Pro představu z jiného jazyka. Většina Japonců si vystačí se znalostí cca 3000 znaků kanji ("slov") přestože celkově jich mají asi 50 000 a to je japonština jejich mateřský jazyk. Pro běžný život není třeba znát každou možnou nuanci cizího jazyka.

« Odpověď #33 kdy: 25. 08. 2025, 13:59:06 »
Ahojte.

Poraďte mi na mojej ceste učenia sa angličtiny. Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to?

Pro začátek čtení knih hledej zrcadlové knihy nebo si kup tu knihu anglicky i česky. Výhoda je, že nemusíš řešit level, ale jestli tě kniha zajímá.

Dřív vydávalo zrcadlové knihy Argo Tracyho Tygr, V melounovém cukru, Anglická čítanka. To bylo super. V současné nabídce nemám přehled.

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 25. 08. 2025, 14:03:26 »
... Až mi jednou někdo řekl nebo jsem někde četla, že při čtení nesmím používat slovník, že to pochopím z kontextu a když jsem se odhodlala tuhle radu dodržet a nepřekládat si každé slovo ve slovníku, tak najednou mě to čtení šlo a hlavně bavilo  :)  ...

Presne tohle plati i u filmu - nevadi kdyz nechytnete slovo, lze pochopit ty veci z kontextu (ano, musi to byt "jednodussi" film a ne nejaka filozoficka prisernost). Ale zas na to musi mit clovek trocha rozumu a funkcni mysleni.. coz se zda, ze tato schopnost dnesnim lidem uplne chybi.

« Odpověď #35 kdy: 25. 08. 2025, 17:52:55 »
Něco takového asi udělám + bych mohl extrahovat slova ze svých anglických textů tzn. ta co znám a odečíst je od toho.

Ještě to upřesním. První „sort“ to setřídí, „uniq“ vybere pouze první výskyt, „uniq -c“ dá pře každou řádku počet výskytů slova, dále by to chtělo buď „sort -g“, aby se to seřadilo podle počtu výskytů nebo to dát do tabulkového kalkulátoru (například Calc) a tam si s tím pohrát.

…..
Až mi jednou někdo řekl nebo jsem někde četla, že při čtení nesmím používat slovník, že to pochopím z kontextu a když jsem se odhodlala tuhle radu dodržet a nepřekládat si každé slovo ve slovníku, tak najednou mě to čtení šlo a hlavně bavilo  :) Takže moje doporučení je, buď si najít nějakou knížku, co už znáš nebo nějaký "brak", kde nevadí, že nebudeš znát každé 50. slovo. Většinu slov nejdůležitějších slov už teď 100% znáš a zbytek pochopíš z kontextu ;)
Podle mne je lepší napřed číst jednoduché texty, získat tím nějakou slovní zásobu a až potom se pustit do knih. Nicméně, když se někdo chce pustit hned do čtení, tak by se měl rozhodnout, jestli si chce číst nebo se učit. Když jsem začal číst knihy v angličtině, tak jsem se chtěl učit a vyhledával si jednotlivá slova a stránku nebo celou kapitolu jsem si přečetl znova. Je to sice zdlouhavé, ale často mi některé věci došly až při druhém čtení.

Mudvy

« Odpověď #36 kdy: 25. 08. 2025, 19:09:24 »
Byl jsem v podobné situaci. Od základky jsem se učil němčinu (7+4) let - sice jí umím, rozumím dost ale číst v němčině cokoliv je pain. Například jedete v rakouské kabince a máte tam upozornění co nedělat ... na německý text potřebuju celou cestu lanovkou a anglický sotva přeletím očima a vím přesně co se tam píše. Na střední škole jsem objevil mangu, ta však nebyla v češtině ale v angličtině. A díky tomu jsem se naučil číst anglicky. Pak z mangy jsem šel do novel, filmy v angličtině s en titulky, audio knihy. Tohle je cesta tak 10 let. Důležité je ten jazyk pořád trénovat nonstop.

Moje rady - hodit si cokoliv co jde do angličtiny - telefon, počítač, auto, všechny programy, psát si s ai v angličtině, pracovat v angličtině, programovat v angličtině, excel, word, cokoliv. Jde o to že pokud už máte všechno najetý česky snadno se naučíte anglické verze.

Velmi je důležité aby to bavilo, aby jste ani nevěděl že se učíte anglicky.

Dnes už nad češtinou vs angličtinou nepřemýšlím -> jsem 3 osobnosti anglická co chápe angličtinu tak jak je, čech, a němec ... nepoužívám rodilý jazyk abych ho přeložil do jiného jazyku.

Někdy se mi zdají sny kompletně v angličtině, nebo němčině :D

Nezatracoval bych studim ale já měl studia už za ty roky pokrk

a6b

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 25. 08. 2025, 20:16:24 »
pokud mate film, ktery mate radi (duna) tak jej znate zpameti a zkuste jej v anglictine s anglickymi titulky a duolingo je fajn.

ted se ucim rumunsky a rumuni maji paradni historicke filmy natocene kolem 1970 o narodnich hrdinech a clovek si uzije napichovani na kul do sytosti.

« Odpověď #38 kdy: 25. 08. 2025, 21:34:57 »
Cetl jsem pouze zacatek diskuse, jsou tam same dobre, ale ne exlicitni rady. Ja to napisi explicitne. Naucit se jazyk je ze zacatku hlavne dril. Musis si vybudovat aspon zakladni slovni zasobu + nejakou odbornou terminologii pokud chces cist nejake odborne zamerene knihy. Hlavne s nicim nezacinej "od zacatku". Deset let te neco ucili, nic te nenaucili, dej jim dalsich 10 let a dopadne to stejne...

a6b

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 25. 08. 2025, 22:12:52 »
treba me vzdycky bavi gramatika, ale pak uz jsem lemra na slovicka.
s ai probiram rozdily finske a madarske gramatiky, ale slovicka jsem se nedoucil.

a6b

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 25. 08. 2025, 22:14:07 »
proto bylo spravne, ze se kdysi ucili latinsky. ostatni jazyky uz byly sranda.

f-k-r

• 117
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 26. 08. 2025, 08:34:48 »
... Až mi jednou někdo řekl nebo jsem někde četla, že při čtení nesmím používat slovník, že to pochopím z kontextu a když jsem se odhodlala tuhle radu dodržet a nepřekládat si každé slovo ve slovníku, tak najednou mě to čtení šlo a hlavně bavilo  :)  ...

Presne tohle plati i u filmu - nevadi kdyz nechytnete slovo, lze pochopit ty veci z kontextu (ano, musi to byt "jednodussi" film a ne nejaka filozoficka prisernost). Ale zas na to musi mit clovek trocha rozumu a funkcni mysleni.. coz se zda, ze tato schopnost dnesnim lidem uplne chybi.

Obecně souhlas, ale snadno se může stát, že si něco nesprávně vyložíte, byť [si myslíte, že] dané větě rozumíte. Jenomže věty následující už nezapadnou do kontextu té předchozí a to přemýšlejícího člověka může rozhodit.
Před mnoha lety jsem absolvoval test z poslechu, kdy nějaká holčina vyprávěla, že se jí splnil životní sem, že vždy chtěla být toreadorkou (bullfighter). Explicitně to zaznělo na začátku úplně první věty, a celý zbytek už bylo plácání, jak ji zrazovali, že to pro holku není, a že hrozí zranění, a že třeba nebude mít děti, atd., atd. Měl jsem štěstí, že jsem byl nedlouho předtím ve Španělsku a měl jsem toto téma naposlouchané z diskuse s místními, ovšem zbytek testovaných  měl veliký problém.
Závěr? Jak jsem psal, biflovat se slovíčka, idiomy, fráze, i tu gramatiku.
Jo - kromě sledování filmů a čtení knížek je dobré poslouchat písničky. Mají tu výhodu, že jsou krátké a ucelené, slova nebývají příliš komplikovaná, takže i lehce pokročilý začátečník jich většinu zachytí, a kompletní texty seženete bez problémů.

mukel

« Odpověď #42 kdy: 26. 08. 2025, 09:17:25 »
A ak nechytam ani tie pesničky? Nemá moja učiteľka jazyka pravdu, keď mi povedala, že na jazyk nemám ? Nemal by som to, čo investujem do jazyka uplatniť niekde inde? A jazyk nechať tak?

Jimmyx

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 26. 08. 2025, 09:47:07 »
A ak nechytam ani tie pesničky? Nemá moja učiteľka jazyka pravdu, keď mi povedala, že na jazyk nemám ? Nemal by som to, čo investujem do jazyka uplatniť niekde inde? A jazyk nechať tak?
Asi záleží co posloucháte. Když jsem se učil anglicky (v devadesátkách) tak mě písničky dost pomohli. Ale poslouchal jsem např. písničky od Simona a Garfunkela a měl jsem k tomu vytištěné texty včetně překladů. Dnes je to mnohem jednodušší, protože jsou www stránky kde máte text a překlad vedle sebe téměř na všechny písničky. Chce to ale poslouchat něco kde jsou smysluplné texty a zpěvákům je rozumět. Takže nějaký fock-rock, country atd.

« Odpověď #44 kdy: 26. 08. 2025, 10:22:03 »
Asi záleží co posloucháte. Když jsem se učil anglicky (v devadesátkách) tak mě písničky dost pomohli. Ale poslouchal jsem např. písničky od Simona a Garfunkela a měl jsem k tomu vytištěné texty včetně překladů. Dnes je to mnohem jednodušší, protože jsou www stránky kde máte text a překlad vedle sebe téměř na všechny písničky. Chce to ale poslouchat něco kde jsou smysluplné texty a zpěvákům je rozumět. Takže nějaký fock-rock, country atd.

+1, hrozně záleží na žánru, některým není rozumět ani v češtině, některé mají tak abstraktní a lyrické texty, že člověk sice rozumí jednotlivým slovům, ale těžko říct, co tím chtěl básník říci… Záleží, co koho baví, ale mně se docela osvědčila videa, kde autor něco vysvětluje, třeba jak fotí makro nebo jak vyrábí něco na CNCčku.