Jak na angličtinu?

mukel

Jak na angličtinu?
« kdy: 24. 08. 2025, 12:04:55 »
Ahojte.

Mám veľa času, tak by som chcel niečo robiť. Preto som si stanovil, že by som sa naučil obstojne nejaký cudzí jazyk. Angličtinu som mal na gymplu a maturoval som z nej na úrovni B1 na trojku. Vtedy som chcel maturitu z jazyka len absolvovať, lebo som si myslel, že ja cudzí jazyk nikdy po škole nebudem potrebovať.

Poraďte mi na mojej ceste učenia sa angličtiny. Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to? Mne napadá taká cesta, že začnem s angličtinou od nuly.

Vďaka za rady.

Re:Jak na anglictinu?
« Odpověď #1 kdy: 24. 08. 2025, 12:23:26 »
Ako akobsolvent bilingvalneho gymply odporúčam v roku 2025 sa už konečne vykašlať na učenie cudzieho jazyka a na preklad pouzit ChatGPT. Výsledok je o mnoho lepší. Takže nájsť elektronickú verziu a nechať preložiť.

Odborne IT knihy nie je problém prečítať, ak človek pozná terminologiou. Ale umelecká literatúra, najma ta trochu staršia a väčšou slovnou zásobou, napr Mary Shelley), to je zabava počítaná v mesiacoch so slovníkom.

Výhodou prekladu pomocou ChatGPT je aspon v pisomnom prejave potom nevyzerate na prvý pohlad ako jednoduchý cudzinec.

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 08. 2025, 12:26:58 »
Cviceni dela mistra.. zacni se divat na pohadky, filmy bez titulku.

Pak hodne cti - treba ty veci, ktere pak chces tvorit.. aby sis natrenoval fraze.

Ale pokud jde jen o pasivni porozumeni, tak staci to prvni - potrebujes si vytvorit asociace, ze co je co - a to je takova vec, co delaj deti v materske skolce :)

« Odpověď #3 kdy: 24. 08. 2025, 12:36:03 »
Ja som sa angličtinu naučil počúvaním, hrával som dlhé roky futbal v kolektíve, kde vzhľadom na rôzne národnosti bola angličtina "oficiálny" jazyk. Samozrejme, mal som predtým nejaké základy z napozeraných filmov, ale tento spôsob učenia mi prišiel ako veľmi prirodzený, nemám v hlave blok, ked chcem niečo povedať, nepotrebujem si v hlave najskôr vetu preložiť a vyskladať, ide mi to tak nejak automaticky.  :) Jediný problém je, ak sa to vôbec dá nazvať problémom, že "nepoužívam" gramatiku, nič mi to nehovorí, kedže som sa ju neučil. Ak mi niekto povie, aby som povedal vetu povedzme v prítomnom priebehovom čase, tak asi by sme si moc nepokecali.  ;D

mukel

« Odpověď #4 kdy: 24. 08. 2025, 12:57:51 »
@Paliq Ja som počúval angličtinu (filmy) a nepobral som z toho nič. Otázka.... Som na jazyky hluchý a preto som sa neposunul?

_Jenda

• 1 637
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #5 kdy: 24. 08. 2025, 13:44:35 »
Poradíte, ako na to?
Já měl angličtinu na základce, pak jsem si četl instalační manuál k Mandrake Linuxu (=jasné instrukce typicky jako odstavec o 2-3 větách) a pak jsem jako první skutečnou knihu přečetl https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Brother_(Doctorow_novel)

Prostě postupně a pak to najednou šlo.

@Paliq Ja som počúval angličtinu (filmy) a nepobral som z toho nič. Otázka.... Som na jazyky hluchý a preto som sa neposunul?
Co se týče rozpoznání mluvené angličtiny, tak jsem koukal na záznamy z Chaos Communication Congress, DEFCON apod. Formát, kdy řečník stojí u stolečku a něco vykládá, mi přijde mnohem srozumitelnější než filmy, seriály a zprávy v televizi - s těmi mám problém dosud, velmi záleží na konkrétním typu, návycích a reportérovi.

peete

Re:Jak na angličtinu?
« Odpověď #6 kdy: 24. 08. 2025, 14:40:27 »
Anglicke filmy je treba sledovat s anglickymy (ne ceskymi!!) titulky, to je cely trik. Hlava se tak casem nauci, ze kdyz tam nekdo rekne "haju" ze to znamena "how are you" a pod.

vcunat

• 154
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 08. 2025, 15:14:35 »
Ano, filmy rozhodně s anglickými titulky, ale záleží... možná v tento moment tazatel ještě není v dostatečně dobrém stavu na tohle.  Zkusit se dá.

mukel

« Odpověď #8 kdy: 24. 08. 2025, 16:37:06 »
Viete poradiť nejakú free stránku na pozeranie filmov/seriálov v angličtine so slovenskými/anglickými titulkami?

@vcunat ak na pozeranie v angličtine ešte nemám, ako sa na tú úroveň rýchle dostať? Myslel som si, že začnem s knihou angličtine pre začiatočníkov/samoukov, naučím sa slovnú zásobu, prejdem na knihy angličtiny pre vyššie úrovne + budem čítať zjednodušene knihy, a potom hor sa na seriály. Čo myslíš, je to dobrá stratégia?
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 16:43:13 od mukel »

« Odpověď #9 kdy: 24. 08. 2025, 16:51:48 »
Doporučuji stránky helpforenglish.cz, kde je velké množství materiálu pro výuku angličtiny.
Nevím, jaké máte současné znalosti angličtiny a jak dokážete porozumět mluvené řeči. Pokud se chcete naučit číst, tak doporučuji začít číst jednoduché texty, které jsou namluveny. Snažit se tomu textu porozumět, ze začátku pomocí kvalitního překladového slovníku, později pomocí výkladového slovníku. Přitom si vyhledat také gramatiku použitou v textu nebo se postupně naučit základní pravidla a své znalosti si otestovat. Vše naleznete na těch stránkách.

zde jsou různé texty: www.helpforenglish.cz/cetba

Potom můžete číst zjednodušené knihy a sledovat filmy, seriály a dokumenty s anglickými titulky.
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 16:56:58 od nonius »

mukel

« Odpověď #10 kdy: 24. 08. 2025, 17:01:09 »
@nonius No s mojimi znalosťami je to biedne. Ako som už písal v prvom momente,, tak som maturoval na gymplu z B1 na trojku, čiže nič moc. Preto som spomínal, či nie je vhodné začať s anglickými učebnicami pre začiatočníkov, naučiť sa základy, a potom prechádzať učebnicami a zjednodušenými knihami, podľa úrovne.

« Odpověď #11 kdy: 24. 08. 2025, 17:04:52 »
Ano, to je dobrý nápad. Na těch uvedených stránkách najdete vše, co potřebujete a můžete se tam zeptat.
Myslím si, že je lepší svůj mozek trochu namáhat a snažit se porozumět textu a později také mluvenému slovu.
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 17:09:35 od nonius »

mukel

« Odpověď #12 kdy: 24. 08. 2025, 17:07:33 »
Ano, to je dobrý nápad. Na těch uvedených stránkách najdete vše, co potřebujete a můžete se tam zeptat.

Už si to tam prezeram, vďaka. Ak by som chcel knihu, lebo ja som stará škola, akú by ste mi poradili?
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 17:10:40 od mukel »

« Odpověď #13 kdy: 24. 08. 2025, 17:22:54 »
Knihu vám neporadím. Učil jsem se už hodně dávno a používal jsem knihy v angličtině od Oxfordského nakladatelství. Udělejte si registraci a zkuste se zeptat přímo na těch stránkách.
Zde je odkaz na kurz pro začátečníky:
www.helpforenglish.cz/article/2007081601-anglictina-pro-zacatecniky-mapa-kurzu
Články si můžete vytisknout. Na konci článků u komentářů je odkaz na verzi pro tisk.

« Odpověď #14 kdy: 24. 08. 2025, 18:22:51 »
Chcel by som angličtinu dostať na takú úroveň, aby som si mohol prečítať knihu v originále. (angličtine) Poradíte, ako na to? Mne napadá taká cesta, že začnem s angličtinou od nuly.

Vďaka za rady.

Pokud chcete mít angličtinu jenom na úrovni, abyste si mohl přečíst knihu v originále, prostě si pořiďte kvalitní slovník (papír je papír) a čtěte. Nějaká stručná gramatická příručka se kdyžtak taky hodí. Pokud byste to chtěl zefektivnit, místo čtení tu knihu přímo překládejte do psaného českého textu, procvičíte si tak navíc i vlastní jazyk. To je zrovna to nejmenší. Já takhle kdysi začal s překlady softwarových licencí, což jsou, mimochodem, dost hutné texty a mělo to nakonec ve výsledku něco do sebe i když ty překlady samy o sobě byly minimálně na začátku strašné a logicky obecně celkem k ničemu.

Předpokládám ale, že chcete třeba taky mluvit. Což je úplně jiná záležitost.