Do háje. Proč na nastavení správných znaků na klávesnici, monitoru je tak složité. Mám pocit, že na to je potřeba magisterský titul toto nakonfigurovat v linuxu.
průvodní jev červená hláška
Failed to issue method call: Access denied ? Význam se vysvětluje na setkání svobodných zednářů nebo se to šeptá na záchodcích při setkání summitu G9?
Tentokrát problém na jiném počítači s novým debianem trixie.
první věc, obrazovka mi místo českých znaků ukazuje kosočtverce nebo čtverce.
SSH ne. Zkoušel jsem v grubu noquiet i quiet případně zapojit monitor později(dostanu jiné písmo) mám /sys/class/graphics/fb0. Tohle se mi nepodařilo zprovoznit ani masturbací s setup_con, man keyboard, louskáním vconsole.conf , během skriptů z /Etc/default, snahou pochopit systemctl cat keyboard-setup,. kbdinfo gk* mi povětšinou vrátilo unicode.: text/unicode/escprefix
Počkat !!!! nemá v tom prsty ten podělaný systemd? když v systemctl list-units smrdí i tty, keyboard a locale a existence že nastavení layoutu,lokalizace programů a znaků místo klikyháků je těžší než nakonfigurovat jaderný reaktor
Nastavení českých hlášek utilit nešlo dokud jsem nestáhl 2 balíky ,první asi apt get locales. . Jakštakš jsem náhodou v zoufalosti mačkání locale, setlocale, kbd, keyboard <TAB> existenci /etc/locale.gen, kde jsem odkomentoval cs_CZ......
ale stále to nezafungovalo, sice mi locale-gen (
asi patnáctý program/soubor, se kterým jsem přišel do styku) vyfluslo
cs_CZ.UTF-8... done
en_US.UTF-8... done
Generation complete.
ale ani tak mi nešlo : Failed to issue method call: Access denied
To fakt je asi nějaké spiknutí
anglických linuxáků.
Pro jistotu jsem zkusil třicátou osmou utilitu v pořadí , apt install localehelper.
Nějak náhodně se mi aspoň podařilo získat čekou lokalizaci programů. (to potřebuju ze všeho nejmíň), ale zmršené české texty mi budou smrdět na monitoru pořád (aspoň že ne v SSH!, asi si koupím rpi jen kvůli tomu, abych se mohl přes ssh vzdáleně připojit na ten počítač o 5 cm vedle !!!

) a nezměnitelný layout je taky no go, prorože to brání způsobu jak napsat české znaky (opět snad asi jen na jiném počítači přes SSH

)
localectl list-keymaps
Failed to read list of keymaps: Adresář nebo soubor neexistuje
localectl set-keymap cz
Failed to set keymap: Access denied
Otázka: kolik linuxových utilit, příkazů, binárek a balíků je potřeba k nastavení českého layoutu, písma na obrazovce a českých překladů zpráv programů??Co je za haluz, že bash nedovolí změnit LC_ALL???
$ LC_ALL=abcd
-bash: varování: setlocale: LC_ALL: národní prostředí nelze změnit (abcd): Adresář nebo soubor neexistuje
$ LC_ANAL="(.)"
#OK
dpkg-reconfigure locales (asi 57. program , to už vydá na kapesní rejstřík linuxových programů k nastavení znaků,klávesnice a lokalizace) neudělá nic , mám podezření, že jediné,co udělá, že odkomentuje (pomocí TUI) # z /etc/locale.gen a zavolá locale-gen....