...ještě bych dodal, že narozdíl od O2+Cetin, kteří mají aspoň tu kroucenou měď z devadesátek, plus teoreticky čím dál víc optiky v zemi, ...
Vodafone dokud nekoupil UPC tak neměl v ČR skoro žádné dráty nebo vlákna v zemi - myslím relativně, co by stálo za řeč v dnešním srovnání, a myslím retailovou poslední míli. Takže Vodafone si nebude likvidovat HFC infrastrukturu UPC, kvůli které především UPC koupil. V akvizici UPC Vodafonem měly kabely podle mého podobnou váhu, jako ten příjemný tlustý štos zákaznických smlouviček. A mimochodem IPTV asi nebudou tlačit zákošům skrz DOCSIS nebo LTE... takže dumám, kudy vlastně :-) Zase z druhé strany, pokud je v LTE a 5G dnes už místa dost, díky IPTV by se aspoň mohly lépe prodávat větší datové balíčky...
Mimochodem, Nej.cz vs. O2... Google vrací jako první
modrou stránku u O2, kde se píše, že zákazníky Nej.cz zatím nikam nemigrují a netlačí :-) Dále je zajímavé, v rovině organizační, že podle mediálních zpráv Nej.cz byla koupena konkrétně O2 = firmou co prodává služby, nikoli CETINem = firmou která spravuje infrastrukturu. Hm. Když ona Nej.CZ byla jenom jedna. Oni si to sousto asi musí ještě přebrat a interně rozdělit :-) Nebo si O2 nechá pod palcem i rádia. Jako že blahodárná vnitroskupinová konkurence...
Ve světle toho, jak vypadá reálná průchodnost a pokrytí DSL, dávalo by mi určitý smysl, pokud by si CETIN/O2 přibral operátora různých bezdrátů. Převzal by to a třeba by to tlačil moderním směrem do pásma 60 GHz. Lidi co mají tenhle bezdrát doma, většinou po DSL nijak netouží. Jako poslední míle někde na vsi je 60GHz bezdrát na dnešní poměry žůžo - O2/Cetin by tomu mohli zezadu přisunout solidní páteř. Kdyby jenom trochu chtěli. Trochu to sjednotit po předchozí sérii fúzí samotného Nej.cz, posílit co třeba apod. S mědí v zemi by se to mohlo navzájem vhodně doplňovat, tak jak už teď jsou ty karty do značné míry rozdané. A jestli to bude mít pod palcem CETIN, nebo si od své sestřičky v holdingu bude "divize Nej.cz" kupovat nějaké služby s exkluzivním supportem a dodacími podmínkami... co je nakonec lepší varianta pro koncové zákazníky? :-)
(Znovu musím smeknout před Tetou: mají HFC kabelovku a *k tomu vedle* konvenční Ethernet na optice... snad se ještě pár let nenechají koupit. To se mi to směje, dokud mám doma symetrickou optiku bez TDM.)