Kubuntu: zvuk zní jinak při otevření panelu hlasitosti

Když kliknu na ikonu hlasitosti vpravo dole, zvuk začne znít jinak, jako by se změnilo nějaké nastavení ekvalizéru. Asi 5 vteřin po zavření panelu se se škytnutím zvuk zase vrátí do normálu.

Mám to považovat za vlastnost?

To, že se občas při otevření toho panelu rozbije obraz, nevím jestli spadne nějaký ovladač, nebo služba, jsem si již zvykl. Stejně jako na to, že zvuk přes HDMI funguje jen při správné konstelaci hvězd.

Řešení asi nehledám/nečekám, jen mě to zajímá, a chtěl jsem si postěžovat. ;D

Re:Kubuntu: zvuk zní jinak při otevření panelu hlasitosti
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 00:22:06 »
Provozuju Kubuntu na vice strojich a ve vice verzich (vetsinou LTS, ale mam i 24.10) a popisovane chovani nikde nepozoruju.
Ani zmenu zvuku, ani rozbiti obrazu.
Zvuk pres HDMI pouzivam vyjimecne, to nedokazu komentovat.

Aby to nevypadalo, ze se jen chlubim, narazil jsem na nejakou regresi wifi sitovky od Intelu AX210, ktera normalne fungovala, ale po nejake aktualizaci jadra se zacala zasekavat a odpojovat. Zrovna jsem mel po ruce USB wifi miniadapter z AE za $2 tak jsem ho tam vrazil a bezi to v pohode. Tak Intel neresim a cekam, az nekdo ten kernel opravi :-)

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:43:13 »
Je to laptop, takže všechno je k tomu navěšeno přes USB-C dock. Tak ono taky často záleží, jestli se počítač k připojil zapnutý, nebo s tím vším HW bootoval, nebo zda se třeba připojený monitor nevypnul, a zvuk se nezačal přehrávat jinde, pak už to třeba po opětovném zapnutí monitoru nehraje.

Osobně si myslím, že připojování a odpojování HW by žádnému systému nemělo už dnes vadit, ale co už...

Možná se pokusím o opravu reinstalací. Linuxáci sice říkají, že tohle je řešení ve stylu Windows, a linux nic takového nepotřebuje, mě se to ale již v praxi několikrát osvědčilo... :-)

martyd420

• 216
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:46:03 »
To automatické odhlašování na místním fóru je pro vývojáře opravdu ostuda, vždyť je to dokola a dokola reportováno už... 10+ let?
Tak znovu, ale už krátce:
Mám kubuntu, dělá to na dvou kompech od verze 22.04
Jakmile je chvilku ticho, bedny začnou hučet jako s odpojeným kebelem. Jakmile běží přehrávání čehokoli, i ve zcela ztlumeném stavu hučení přestane. Stačí i otevřít nastavení zvuku a bzučení zmizí. Chvíli po zavření to zase začne.
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

mhepp

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:50:36 »
GPU: zkus místo přeinstalace napřed vytvořit nového uživatele. Vyloučíš chybu v uživatelském nastavení.

martyd420: to může být problém s bednama, že pokud není signál na vstupu, tak ho odpojí. Mám takový pocit, že podobnou situaci řeší v KODI. Tam je v nastavení, že to posílá do zvukového výstupu neustále tichý šum, aby nedošlo k odpojování.

martyd420

• 216
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:12:37 »
Bude to způsobem, jakým kubuntu odpojuje zvukovku. Podezřívám, že jsou tam nějaké ty neošílenosti, jako že zvukovka má 2 "vstupovýstupy", které se mosfetama připinkávají na různé kombinace konektorů, atd. Kali to nedělá, windows to taky nedělaly. Jen kubuntu a až od verze 22.04
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

Karmelos

• 1 065
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 11:59:56 »
Zkus defaultně mutnout mikrofon. Možná je tam nějaký filtr co potlačuje hluk nebo tak něco.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 12:06:33 »
Mám pocit, že to hučení repráků při nepřehrávání jsem taky při nějakém zapojení pozoroval. Repráky mám aktuálně zapojené do monitoru klasickým jackem, protože k monitoru je připojena dockina přes DP a ještě desktop přes HDMI, tak potřebuji, aby to hrálo podle vstupu. Tak je možné, že monitor drží vstup zapnutý a repráky nehučí. Nebo jsem si zvyk a už to nevnímám.

Mám pocit, že Ubuntu podobné problémy nemělo, hodně věcí se tam vyřešilo přechodem na Pipewire, které už má snad u to Kubuntu.

Bohužel nemohu používat Ubuntu, protože UI někdo udělal otočené o 90˚...

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 12:52:18 »
To automatické odhlašování na místním fóru je pro vývojáře opravdu ostuda, vždyť je to dokola a dokola reportováno už... 10+ let?
Tak znovu, ale už krátce:

Na root jedině s Form History Control či ekvivalenty.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 13:35:28 »
Jakmile je chvilku ticho, bedny začnou hučet jako s odpojeným kebelem. Jakmile běží přehrávání čehokoli, i ve zcela ztlumeném stavu hučení přestane. Stačí i otevřít nastavení zvuku a bzučení zmizí. Chvíli po zavření to zase začne.

Do HDA i ASoC ovladačů se pořád přidávají nové funkce pro řízení spotřeby. Obvykle se s nimi blbě hejbá z userspacu, často to bývá natvrdo zadrátované v ovladači. DAPM v ASoC frameworku https://www.alsa-project.org/wiki/DAPM lze sledovat (snad i ovládat) přes debugfs. Jenže HDA ovladač nepoužívá ASoC.

Bohužel ta automatika občas blbne, často zabugovaný HW, někdy vyloženě špatný princip (např. vypnutí zrovna nepoužívaného koncového stupně zvukovky/HDA kodeku kvůli úspoře energie ntb vede k šumu připojeného aktivního repráku, protože se od kabelu odpojí nízkoimpedanční výstup).

Pro HDA můžeš zkusit vypnout power saving parametrem modulu snd_hda_intel https://askubuntu.com/a/1230834 . Příp. zkusit https://askubuntu.com/a/1351408 , https://discussion.fedoraproject.org/t/how-do-i-disable-audio-sink-suspend-on-idle-using-wireplumber-and-pipewire-on-fedora-35-so-that-my-audio-isnt-delayed-when-playback-resumes/69861

Jinak asi opravdu jen zajistit, aby do zvukovky pořád něco lezlo

martyd420

• 216
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 14:47:17 »
https://askubuntu.com/questions/1230833/annoying-click-popping-sound-on-ubuntu-20-04/1230834#1230834

Tohle funguje, díky :)
Výchozí limit byl 6sec, zkoušel jsem zakomentovat load-module module-suspend-on-idle v /etc/pulse/default.pa ale nic se nezměnilo. Tak super, po roce nebudu muset ráno otevírat nastavení zvuku aby aby mi nevybouchla hlava :)
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM