Já popíšu matfyz a můžete doufat že to bude alespoň trochu přenositelné. Rozhodně není pravda že by nějak byla potřeba Windows jak tu lidi píšou, snad jediný okamžik kdy jsem to nabootoval byla příprava na zápočtový test z Programování II, což byl tehdy C#. Domácí úkoly šly v pohodě dělat v Monu, ale zápočtový test se psal na školním počítači s Visual Studiem, tak jsem si v tom chvíli klikal abych to pak uměl používat. Naopak mnoho jiných předmětů explicitně používalo tooly primárně z linuxového světa, které nějak šlo taky spustit na Windows (dneska by to asi bylo v pohodě když existuje WSL) ale bylo to přes ruku (YMMV, já Windows používat neumím).
Co se týče architektury, tak tam se občas hodilo mít x86_64, protože některé programy (např. simulátor výukového procesoru, na kterém se programuje) se dodávají jako zdrojáky + buildy pro nejběžnější platformy; na aarch64 (teda, je to doufám aarch64, ne?) budete muset kompilovat; a pokud tam plánuje používat mac OS a ne Asahi Linux, tak s tím bude ještě trochu větší pain. Na druhou stranu není toho zas tolik aby to nešlo jednorázově udělat přes SSH na x86 stroji.
No a pak je tam ještě občas nějaká optimalizace algoritmu na rychlost na skutečném procesoru nebo dokonce programování pomocí SSE a AVX instrukcí, tam se to hodí taky. Ale zase toho není nějak moc.
TL;DR bude to trošku opruz (obzvláště pokud používá mac OS) ale nic nepřekonatelného.