Studoval jsem počítače když ještě byly na FELu a to rozdělení chápu - už tehdy bylo naše studium dost jiné, než elektro. Koneckonců, v Brně mají taky FIT jako extra fakultu.
Tak silnoproud se taky dost lišil od řídící techniky nebo sdělovačky a taky nevznikly oddělené fakulty. Tím oddělením se začali tunelovat učitelé, duplikovat předměty a celý provoz je v součtu nákladnější.
Z těch 9 magisterských oborů FIT bych uznal tak 2, které jsou více počítačové. Ostatní mají návaznost na elektro jenže teď bez elektra a zbytek je taková „naleštěná průmyslovka“ tj. používání hotových produktů (Cisco, Juniper atd.). Ale to je jen můj osobní pohled z vnějšku. Nestudoval jsem tam, jen jim kdysi něco dodával.
Znám trochu prostředí akademického senátu a zákulisní boje a vůbec si to nezadá s běžnou parlamentní politikou. Je to samozřejmě boj o vliv a o peníze. O samotnou výuku zas tak nejde.
Mno, já to nezměním a noví studenti si to budou muset vyřešit sami :-) Nakonec přestoupit se na tu druhou dá i v průběhu studia. Ostatně těch přestupů nebývá málo.
Pozadí vzniku FITu v Brně neznám. Možná to vzniklo domluvou a spoluprací. V Praze to byl spíš animální boj.