Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?

GuruIT

Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?
« kdy: 13. 06. 2014, 11:27:27 »
Rad by som sa dozvedel, co si myslite, ci je lepsie pracovat ako normalny zamestnanec alebo radsej ako zivnost. Jako zivnost myslim tak, ze pracujete normalne vo firme (nie vlastnu firmu), len ste ako zivnostnik. Ja vidim pracu zivnostnika akurat lepsiu v tom, ze ostane cloveku viacej penazi a mozno vacsia volnost.
« Poslední změna: 13. 06. 2014, 12:10:00 od Petr Krčmář »

BoneFlute

• 1 988
    • Zobrazit profil
Re:Praca na hlavny pracovny pomer alebo zivnost
« Odpověď #1 kdy: 13. 06. 2014, 11:54:20 »
- je to nelegální (šwarcsystem)
- nemáš placené volno
- pokud onemocníš, jsi bez peněz
- klient ti může ze dne na den vypovědět smlouvu

Re:Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?
« Odpověď #2 kdy: 13. 06. 2014, 12:22:44 »
K tomu seznamu od Bone Flute bych ještě doplnil, že živnostník má nízký "oficiální" (výsledný) příjem, což může způsobit problémy ve spoustě oblastí, který tě dopředu nenapadnou a pak už s tím nic nenaděláš (např. hypotéka, různé dávky, nemocenská,... prostě všechno, kde se nějak posuzuje příjem)

GuruIT

« Odpověď #3 kdy: 13. 06. 2014, 12:27:35 »
Takze ma to teda podla vas skor nevyhodu ako vyhodu?

A preco je to nelegalne? :)

Nemo7

« Odpověď #4 kdy: 13. 06. 2014, 12:33:51 »
Protože daně. Stát si u živnostníka přijde na daleko méně daní, tak se tomu brání. :-)

« Odpověď #5 kdy: 13. 06. 2014, 12:38:52 »
Takze ma to teda podla vas skor nevyhodu ako vyhodu?
Tak pokud je to fakt švarcsystém, tj. chodíš normálně někam do práce, někdo ti diktuje, co kdy a jak máš dělat, tak bych tam moc výhod neviděl a ty peníze to imho nevyváží. Vyplatí se to jenom tak, že jsi opravdu živnostník - tj. sám si určuješ tempo práce, sháníš si zakázky, pracuješ si jak se ti chce atd. Pak je to fajn, ale pořád to není pro každýho, je to docela dřina.

Protože je to prostě zakázané. Pokud si dobře pamatuju, obsahuje nějaký zákon (?) formulaci ve stylu "jestliže je možné práci vykonávat v zaměstnaneckém poměru, má tak být vykonávána". Vygoogluj si "Švarc systém", popsalo se o tom už spousta bajtů :)

Kolemjdoucí

« Odpověď #6 kdy: 13. 06. 2014, 12:39:47 »
do zivnosti uz bych nesel. Jedine zamestnanec.

Návštěvník

« Odpověď #8 kdy: 13. 06. 2014, 12:43:30 »
Pokud by byli na živnost dva, třeba kdyby měl přítelkyni se živnosťákem, fungovalo by kdyby půlku "zakázek" čtvrtinu zakázek dělal přímo pro firmu, čtvrtinu pro přítelkyni která by je jen přeposílala od té samé firmy jemu, a naopak čtvrtinu by dělala přitelkyně přímo pro firmu, čtvrtinu ona pro něj a on jen přeposílal zakázky té firmy?

V reálu by samozřejmě všechno kódil sám a holka by dělala na živnosťák něco úplně jiného neinformatického, ale protože by dělal pro dvě právnické osoby nejednalo by se už o švarc, respektive by to bylo formálně nenapadnutelné?

« Odpověď #9 kdy: 13. 06. 2014, 12:46:49 »
ale protože by dělal pro dvě právnické osoby nejednalo by se už o švarc, respektive by to bylo formálně nenapadnutelné?
Řešíš neexistující problém. Nejde primárně o to, kolika firmám fakturuješ, ale o to, jestli způsob práce má nebo nemá rysy zaměstnaneckého poměru (např. pracuješ v jejich kanceláři, na jejich počítači, řídí tě někdo úplně stejným způsobem jako (ostatní) zaměstnance apod.) Už se tady o tom diskutovalo, vygoogli si to.

GuruIT

« Odpověď #10 kdy: 13. 06. 2014, 12:48:27 »
Tak pokud je to fakt švarcsystém, tj. chodíš normálně někam do práce, někdo ti diktuje, co kdy a jak máš dělat, tak bych tam moc výhod neviděl a ty peníze to imho nevyváží.
V podstate si ako zamestnanec, ale vsetko si platis sam, musis sa o vsetko postarat. A na druhy den uz nemusis mat pracu.

Mne ludia rozpravaju, nech idem na zivnost, lebo sa to vyplati, zarobim viacej. Ale tak peniaze nie su vsetko. Ako zamestnanec mozem dostat rozne zamestnanecke vyhody - kurzy, zahranicne cesty, atd. Pri zivnostnikovi sa zamestnavatel uz o to nemusi starat, zivnostnik si to moze zaplatit sam - ale ktory to tak robi?
Mam znameho, ktory je snad uz hadam 12 rokov zivnostnikom, ale robi tak, ako som pisal vyssie - pre firmu, nie vlastne zakazky. Co ma ako taku vyhodu, co aspon on tvrdi, ze ako zamestnanec by tolko nezarobil a robieva aj z domu. Sem-tam ked nieco potrebuje vybavit tak si odbehne. Ale to je tak asi vsetko, co som postrehol.

kartago

« Odpověď #11 kdy: 13. 06. 2014, 12:50:25 »
Zkusil jsem obě varianty, a je lepší být zaměstnán.
Pokud jsem pro jednu firmu pracoval na živnost, tak jsem musel docházet do firmy jako normální zaměstnanec a měl všechny jeho povinnosti, ale žádný z firemních bonusů. Naopak neustálé nervy z toho jak jsem jako živnostník musel zdůvodňovat  pomalu každou vykázanou vteřinu. U zaměstnanců nikdo neřešil zda vůbec nějakou práci odvedli a případně v jakém čase.

Být na živnost a pracovat jen pro jednu firmu v režimu jako zaměstnanec se vyplatí jen v případě pokud ti to  zaručí několika násobně vyšší příjem než kdyby jsi byl plně zaměstnán. Pokud by tvoje odměna měla být jen o pár tisíc vyšší než mzda tak se to nevyplatí.

Dnes jsem primárně zaměstnanec a ve volném čase jako koníčka dělám na ičo a jsem podle okolí mnohem víc happy a mám víc času.

« Odpověď #12 kdy: 13. 06. 2014, 12:50:56 »
pokial budes sediet v tej firme a robit len pre nich, tak sa ti zivnost neoplati.
Ja som po takmer 10-tich rokoch presiel na zivnost. Pre mna to ma kopec vyhod, nesedim cely den v kancli, robim kolko chcem a kedy chcem, mozem oficialne robit pre niekolko firiem.
Nevyhody su, ze nemas istoty typu: mam staly prijem, dovolenku atd.

Návštěvník

« Odpověď #13 kdy: 13. 06. 2014, 12:55:07 »
Citace
volném čase jako koníčka dělám na ičo
Co to je, dělat na ičo?

Kolemjdoucí

« Odpověď #14 kdy: 13. 06. 2014, 12:55:44 »
Zkusil jsem obě varianty, a je lepší být zaměstnán.
Pokud jsem pro jednu firmu pracoval na živnost, tak jsem musel docházet do firmy jako normální zaměstnanec a měl všechny jeho povinnosti, ale žádný z firemních bonusů. Naopak neustálé nervy z toho jak jsem jako živnostník musel zdůvodňovat  pomalu každou vykázanou vteřinu. U zaměstnanců nikdo neřešil zda vůbec nějakou práci odvedli a případně v jakém čase.

Být na živnost a pracovat jen pro jednu firmu v režimu jako zaměstnanec se vyplatí jen v případě pokud ti to  zaručí několika násobně vyšší příjem než kdyby jsi byl plně zaměstnán. Pokud by tvoje odměna měla být jen o pár tisíc vyšší než mzda tak se to nevyplatí.

Dnes jsem primárně zaměstnanec a ve volném čase jako koníčka dělám na ičo a jsem podle okolí mnohem víc happy a mám víc času.
mluvíš mi z duše