Fedora někam zapsala zadané jméno počítače

Fedora někam zapsala zadané jméno počítače
« kdy: 03. 11. 2024, 17:14:20 »
Zdravím, zkusil jsem fedoru 41 a při podější instalaci debianu (textový režim) se mi předvyplnilo to jmeno z fedory. I ksyž jsem poté přeformátoval disk a pomocí efibootmgr vymazal záznam fedory, tak stále při další instalaci debianu na přeformátovaný disk se stále nabízelo to jméno z fedory, takže v efi oblasti disku to být nemůže. Navíc i po zadání jiného jména při instalaci debianu je tento počítač v seznamu připojených zařízení k internetovému modemu-routeru pod tím jménem z fedory. Nevíte někdo kde to je uložené a jak to změnit? Musí to přece být někde v biosu.
Radek Chalupa

Re:Fedora někam zapsala zadané jméno počítače
« Odpověď #1 kdy: 03. 11. 2024, 19:37:51 »
Nejsem úplně přesvědčen o tom, že jsem ta pravá osoba, která by to mohla rozlousknout, ale s něčím podobným jsem se setkal - byl tam nějaký linux a potom jsem tam dával nějak jiný linux a ten mi při instalaci nabízel stejné jméno, jaké měl ren předchozí nějaký linux. Usoudil jsem (a fakt jen hádám), že mu to napověděl router (kombinace lokálního DNS a DHCP serveru) - buďto si to nějak nslookupnul a zjistil, jak se tahle adresa jmenovala, a to jméno nabídl. Nic smysluplnějšího mě nenapadá, protože jsem taky nevyšpekuloval, kam by se to zapsalo.

« Odpověď #2 kdy: 03. 11. 2024, 22:52:40 »
Je to převzaté jméno z DHCP serveru. Server si pamatuje MAC adresu síťovky, k té má přiřazenou IP a propaguje jméno zařízení, kterým se identifikovala Fedora. Jak psal kolega.

« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2024, 08:41:56 »
Konkrétně to jméno skrz samotné DHCP může probublat dokonce několika cestami:

Klasická identifikace klienta na straně serveru pomocí MAC adresy jede na bázi DHCP option 61 = Client Identifier. Tahle option je ale "polymorfní": může se jednat o MAC adresu, string nebo hexa číslo (informace o typu jede ssebou tuším v prvním bajtu hodnoty).

Dále existuje DHCP option 12 = Host Name, a DHCP option 81 = Client FQDN.

Nejsem si jistej, jestli do toho nějak zapadá taky DHCP option 97 = UUID/GUID - údajně to používají jenom PXE klienti (což je přesně výskyt, který u sebe pozoruju) = pro dotazy od DHCP klientů v rámci vyšších OS je to spíš irelevantní, navíc si nejsem jistej, jestli ten UUID string je striktně číselný nebo ASCII. Údajně je to dlouhé 16 bajtů.

Tolik cesta od klienta na server = "kudy to vykecala ta původní Fedora".

Opačným směrem si nejsem jistej... jestli se reálně používají tytéž opšny, které vidím v dotazech, nebo jsou relevantní např. DHCP Client FQDN suboptions, nebo jestli se klient skutečně zeptá reverzním DNS dotazem.
DHCP options pro dotazy i odpovědi jsou zřejmě kódovány čísly ze společného "adresního prostoru", takže klientovi v principu nic moc nebrání, v rámci DHCP dotazu v "parameter request listu" specifikovat žádost o sdělení svého vlastního FQDN nebo hostname, které v dotazu on sám neuvedl :-)

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2024, 11:44:27 »
Nedivil bych se, že se to zapsalo někam do biosu. Třeba můj NTB pozná v biosu, že bootuje ubuntu, zobrazí si i logo. Ubuntu mu updatuje i firmware na desce. To jméno klidně může do biosu někam propagovat skrzevá ten update, nebo uefi apod..
Gréta je nejlepší.