Zdravím, chtěl bych se zeptat na váš názor na užitečnost cizích jazyků v oblasti IT.
Jsem teď v 1. ročníku magisterského studia informatiky a začínám mít pocit, že jsem oproti ostatním v oblasti IT pozadu. Navíc nemám příliš rozvinuté logické myšlení - na testy se bez problémů naučím, ale jakmile mám vymyslet něco bez přípravy tak mám vážný problém. Proto začínám pokukovat o rozšíření obzorů a jednou z možností jsou cizí jazyky.
Je mi jasné, že základem je v IT angličtina. Tu umím na úrovni C1 a už nemám jak moc ji smysluplně zlepšit. Myslím si, že bych se do pár let dokázal naučit německy a popř. i polsky, základy už ovládám, neříkám že je budu ovládat tak dobře jako angličtinu (tu umím, protože ji používám opravdu každý den) ale minimálně na takové úrovni, že bych se s tím cizincem domluvil. Teď se ale nabízí otázka, bude se jednat o smysluplné využití času?
Klasickému informatikovi asi bude k ničemu doktorát z filozofie nebo pokročilé znalosti dějin umění. Mě by zajímalo, jestli bude informatikovi (prozatím v rámci ČR) k něčemu znalost jiného cizího jazyka než angličtiny. Beru to tak že určitě mi ta znalost neuškodí, nevím ale jestli se nevyplatí zkusit jít do větší hloubky v samotné oblasti informatiky, i když za cenu toho že mě to nebude tak moc bavit.