Pro Windows se hodne dlouho nepouziva reinstalace, na opravy mas SFC/DISM.
Urcite, za tu dobu nez tahle volovina dobehne a nahlasi, ze nic opravit nemuze, se preinstajujou asi tak 3x.
Třikrát asi ne, ale jinak souhlas, SFC/DISM je z mých zkušeností podobná rada jak „zkontrolujte, že máte aktuální ovladače, aktuální BIOS, aktuální aktualizace, že sedíte rovně a že máte čistou klávesnici“ apod. Ještě jsem nezažil, že by rada sfc /scannow a podobně pomohla. Přijde mi to jako zdržovací taktika
.
Pokud je stroj skutečně napaden, je navíc SFC absolutně k ničemu, čím déle ten stroj pojede, tím potenciálně hůře.
Jinak se přikláním k názoru, že jde s velkou pravděpodobností o nějakou fejkovou stránku apod. - kolikrát jsem od IT-negramotných známých slyšel, že si nainstalovali třeba na mobil ten a ten čistič a tohle a támhleto, protože jim telefon zahlásil, že je pomalý/zavirovaný/zkažený a potřebuje právě tohle a támhleto. A pak byl opravdu zablešený a zkažený. Bezvýhradně se jednalo o fejkové alerty v prohlížeči. A to nemusejí chodit ani na p-stránky, to byli důchodci, ti spíš hledají různé babské rady a všelikeré produkty a návody a narazí na to taky.
Ostatně zda opravdu nějaký hacker požaduje peníze, protože nadělal nějakou paseku, se docela bezpečně pozná právě po prohlédnutí „napadeného“ disku v linuxu - buďto tam data budou a budou v pořádku, nebo už jsou zašifrovaná, hacker ví, co chce, a pak je na místě se s nimi rozloučit (v takovém případě nemusejí být zašifrována všechna). V dané situacije opět dobré již zde zmíněná rada udělat klon disku, aby se dalo vracet zpět, a pokud má někdo chuť a náladu si s tím hrát, tak si s tím hrát, samozřejmě ideálně na nějaké dobře oddělené síti, aby nedošlo k zavlečení těchto potíží na další skamaráděné počítače.