Zdravím,
vybírám NAS server pro běžné domácí použití: záloha PC, media server k TV, přístup k datům z venku.
Případně i k využití jako mail server.
Vybírám mezi: Asustor AS1002T v2 a Synology DS220j
Požádal bych prosím o radu který zvolit. Je přívětivější pro uživatele Asustor nebo Synology?
QNAP, Synology a další. Na toto téma zde bude příspěvků více.
Ve výsledku je to stejně kompromis ceny, možností, účelu, očekávání, uživatelské znalosti, náročnost něco nasadit, nároky na údržbu, podpora produktu, marketing atd.
Před cca 6 lety jsem se rozhodl postavit NAS právě na FreeNAS. Hlavní kritéria při výběru byla schopnost systému zachovat integritu dat (OpenZFS), šifrování, nebýt závislý na výrobci zařízení a jeho dodávaném HW + SW, výkonová škálovatelnost, dostupnost velkého množství rozšíření.
Nebyla to hotová krabička z obchodu, zkrátka tomu člověk musel obětovat nějaký čas studiem, objednání těch správných komponent, sestavením, konfigurací atd. V průběhu let byla některá "turbulentní" období snad nejznámější přehmat s vydáním Corall. Ve výsledku jsem ale dostal to co jsem od toho očekával. Stabilní systém zvládající co potřebuji s možností škálování.
..... Ovšem zajímalo by mne jak uživatelé FreeNAS řeší přístup k datům z mobilních telefonů. Jaké používají aplikace pro ios/android
Jak uživatelé FreeNAS dělají synchronizaci a zálohy ?
Asi dle řešení které si zvolí ;-)
Řekl bych, že nejvíce začne převládat NextCloud, pro multimédia mám Plex(Pass) a není vůbec špatný.
Z ofiko plug-in (jail) je k dispozici kromě NextCloud - Asigra Backup, Syncthing.
Další řešení ať už placené nebo open-source se dají implementovat ale už to samozřejmě vyžaduje vyhradit si na to nějaký čas.
Stejně jako QNAP a Synology má FreeNAS celkem dost konektorů pro synchronizaci s cloud službami jako DropBox, OneDrive, Google Drive a mnoho dalších. Backup šifrovaných záloh do cloudu je podporován. Nutno dodat, že uživatelský komfort nastavení bude u některých cloud úložišť složitější než u QNAP či Synology.
V neposlední řadě, když na to dojde.
VPN do vlastní sítě a přístup přes FTP, NFS, SMB, WebDAV apod.
Dá se to kombinovat.
Tento rok došlo ke sjednocení produktové řady. FreeNAS je nyní TrueNAS.
TrueNAS byl určen pro komerční nasazení s certifikovaným HW, podporou, SLA, apod.
Dá se tedy koupit hotovou "krabici" ale vzhledem k segmentu na který to cílí je to cenově pro domácnost jinde.
TrueNAS bude nadále vyvíjen a dodávan zdarma. Základ bude stejný, enterprise funkce za licenční poplatek.
btw: Bude tomu 3 roky co si kolega zakoupil některý z produktů QNAP. Model už si nepamatuji, jednalo se o řešení se 4 disky v RAID. Na začátku byl spokojený po 3 měsících nasraný. Odešel řadič a při reklamaci mu bylo řečeno, že mu výrobek vyměni ale data (nebyla žašifrovaná) nelze zachránit. Poruchu řadiče jsem také zažil ale o žádná data nepřišel.