BT je standard, který si ale každý výrobce implementuje po svém. Existují různě kvalitní implementace, různě kvalitní chipsety a ve výsledku to funguje různě.
Za svůj život jsem narazil při přenosu souborů přes bluetooth na mnoho problémů, kdy mezi některými zařízeními to prostě někdy nešlo, a pokud člověk neměl po ruce jiné zařízení, aby to mohl zkusit s ním, tak se nikdy nedozvěděl, kde byl vlastně problém.
A nezapomeňte, že ten přenos souborů přes bluetooth nemusí fungovat jen mezi androidy, ale i mezi zařízeními s Windows a třeba i tím naším/vaším Linuxem. No, ale někdy to prostě taky nefunguje ani tam.
No a než aby Apple implementoval něco, co "prostě někdy nefunguje a smiřte se s tím", tak to udělal po svém, ale funkčně. Pochopitelně už ale těžko zajistí, aby Airdrop implementovali jiní výrobci, a možná ani nechce, protože by to dopadlo stejně...
A ono je to podobné třeba s Wi-Fi, která je taky standard, ale už jsem setkal s X zařízeními, kvůli kterým jsem musel přenastavovat AP, protože se jim nelíbilo zabezpečení, kanál,... nebo nic z toho nepomohlo a určité zařízení se na dané AP prostě nedokázalo připojit.
Standardy jsou fajn, ale je jich tolik a nabazí tolik variant, že běžný uživatel, ale i výrobci, se v tom ztrácejí.