Bakalářské studium (matematika,informatika)

Honza

Bakalářské studium (matematika,informatika)
« kdy: 29. 10. 2017, 12:12:58 »
Ahoj, studoval jsem necelý rok Obecnou matematiku na MUNI, ale ukončil jsem. Teď se rozhoduji kde dál a prakticky volím mezi oborem Informatika a počítačové vědy na FEL http://www.fel.cvut.cz/cz/education/bk/pruchody/pr701244314405.html /Matematická informatika na MUNI https://www.fi.muni.cz/katalog/obory_html/bc-mi.xhtml.cs .

Matematika na Obecné matematice mě bavila a chtěl bych, aby hrála většinovou roli ve studiu i dál (a to nejen v aplikované formě, ale i v té více čisté a teoretické s důrazem na pochopení souvislostí), a proto vlastně váhám mezi výše jmenovanými obory.

S programováním nemám žádné zkušenosti a určitě by mě nebavila jen práce založená na hodinách kódování bez potřeby nějakého logického zamýšlení se nad problémem a hledání řešení s pomocí matematiky (tj. ne pouze naučení "manuálu" a bezhlavé aplikace). Proto bych se rád dověděl, jak je to na oboru Informatika a počítačové vědy/Matematická informatika. Četl jsem, že například Teoretická informatika je vlastně docela podobná čisté matematice a hodně věcí v ní na ní stojí. Je to u těchto oborů  podobné? Rád bych se profiloval směrem k matematice co nejvíc.

Dál se chci zeptat, jestli by si někdo troufl porovnat obor Informatika a počítačové vědy s oborem Matematická informatika na MUNI (link na studijní plány na začátku příspěvku). Připadají mi jako dva podobné obory, jelikož i anglický ekvivalent pro oba obory se překládá stejně jako "Computer science", tak bych rád věděl, v čem a jestli se od sebe liší (hlavně mám tak nějak dojem, že na OI se toho naučím víc a lépe).

Honza

Re:Bakalářské studium (matematika,informatika)
« Odpověď #1 kdy: 29. 10. 2017, 12:15:40 »
Ještě jsem se díval na obor Matematická informatika na FJFI http://jaderka.fjfi.cvut.cz/obor/matematicka-infomatika , ale to bude asi úplně jiné kafe.

MD

« Odpověď #2 kdy: 29. 10. 2017, 12:56:58 »
Díval jste se i na obory na MFF UK? Z vašeho popisu mi přijde, že byste rád teoretičtější zaměření. Pokud si vyberete teoreticko-informatické zaměření na MFF (pro bakaáře to bude asi Obecná informatika), nemusíte se hodin bezduchého kódování příliš bát (ne že byste programování nepotkal, ale nepřišlo mi to jako náročné na samotné psaní kódu, pokud člověk vyloženě nechtěl). Jestli vás láká spíše matematika, můžete se jí více věnovat třeba i v rámci volitelných předmětů (nějaké mít musíte a nikdo neříká, že musí pocházet z informatické sekce).

Honza

« Odpověď #3 kdy: 29. 10. 2017, 13:27:29 »
Přiznám se, že o MFF jsem ani neuvažoval, asi mám od ní podvědomě trochu odstup, nevím proč. Díval jsem se teď na tu skladbu předmětů na Obecné informatice a matematiky je tam opravdu dost, to se mi líbí. Mám ale (zatím) plán pokračovat ve směru Umělé inteligence, oba dva obory jsou na FEL i MFF, pořád mi ale přijde, že FEL mne v tomhle směru vybaví lépe (hlavně do zaměstnání). Ale je to jen můj subjektivní pocit..

MD

« Odpověď #4 kdy: 29. 10. 2017, 14:33:13 »
Máte pravdu, že na MFF se tak úplně nehledí na praktické znalosti, které můžete ihned uplatnit v zaměstnání (i když se to za poslední roky dost zlepšilo). Dost studentů tento problém nepřímo řeší tak, že pracuje již během studia, čímž si teoretické zaměření školy doplňuje o praktické zkušenosti, takže ve výsledku o nic moc nepřichází.

,

« Odpověď #5 kdy: 29. 10. 2017, 15:04:21 »
Mám 2 kamarády, kteří na fujtajflu (FJFI) odstátnicovali rok dva zpátky. Oba extrémně chytří hoši. Jejich denní harmonogram vypadal tak, že od rána do pozdního odpoledne měli skoro nonstop výuku (žádné tři přednášky a hodinové pauzy v bufetu, fakt souvislá výuka), šli domů, u dvou dílů sitcomu uvařili a snědli večeři a do půlnoci samostudium. Pět dní v týdnu, celý semestr, každý rok. To chce fakt nadšení do studia a zázemí, které pomůže s duševním zdravím. Respekt.

Osobně jsem byl na MFF UK, FI MUNI a pro doplnění informatice na PřF UP (Olomouc). Všechno je to velmi podobné, liší se jenom drobnosti, pojetí a město (to mně přijde zásadní). FI má nejflexibilnější studijní plán, UP velmi osobní přístup, MFF je hodně strukturovaná. Osobně mně vyhovuje co nejmenší, nejkompaktnější město, ale je to na úkor pracovních možností.

Zvažoval jsem ještě FIT ČVUT (ne FEL, ten leda tak na PhD), kde se mnohem víc programuje, výuka je dobrá (utekli tam informatici z FEL, spolupracují s FJFI a MFF), ale odradila mě masovost studia.

,

« Odpověď #6 kdy: 29. 10. 2017, 15:12:54 »
Pro doplnění: Bc. studium v principu jsou jenom základy (matematiky, programování, myšlení) a příprava na Mgr. studium.

lopatí výzkumník

« Odpověď #7 kdy: 29. 10. 2017, 15:26:33 »
Oba extrémně chytří hoši. Jejich denní harmonogram vypadal tak, že od rána do pozdního odpoledne měli skoro nonstop výuku (žádné tři přednášky a hodinové pauzy v bufetu, fakt souvislá výuka), šli domů, u dvou dílů sitcomu uvařili a snědli večeři a do půlnoci samostudium.

To asi moc chytří nebyli, protože by takhle hloupě neztráceli čas. Takový harmonogram je ideální pro lopatu, která pak bude lepit CELÝ den někde weby.

charles

« Odpověď #8 kdy: 29. 10. 2017, 15:41:58 »
Mám 2 kamarády, kteří na fujtajflu (FJFI) odstátnicovali rok dva zpátky. Oba extrémně chytří hoši. Jejich denní harmonogram vypadal tak, že od rána do pozdního odpoledne měli skoro nonstop výuku (žádné tři přednášky a hodinové pauzy v bufetu, fakt souvislá výuka), šli domů, u dvou dílů sitcomu uvařili a snědli večeři a do půlnoci samostudium. Pět dní v týdnu, celý semestr, každý rok. To chce fakt nadšení do studia a zázemí, které pomůže s duševním zdravím. Respekt.

Potvrzuji to stejné, na FJFI jsem vydržel v tomto tempu dva semestry a odešel jsem se flákat na sokromou školu, tempo je vražedné, pokud nejste génius, musíte MFF i FJFI věnovat celý svůj osobní čas a někdy i část spánku, průměrný člověk nemá takovou školu šanci dokončit bez prodlužování studia, stojím si ovšem za tím, že se jedná na teoretickou matematiku a informatiku o nejkvalitnější stuidum v České republice. S FELem i FITem nebo MUNI neporovnatelné.

lopatí výzkumník

« Odpověď #9 kdy: 29. 10. 2017, 15:50:14 »
Vy jste lopaty :D Efektivní studium určitě neprobíhá celý den mícháním věcí dohromady a takhle rychle. Tohle je tzv. lopaťárna.

MD

« Odpověď #10 kdy: 29. 10. 2017, 16:07:47 »
Citace
Potvrzuji to stejné, na FJFI jsem vydržel v tomto tempu dva semestry a odešel jsem se flákat na sokromou školu, tempo je vražedné, pokud nejste génius, musíte MFF i FJFI věnovat celý svůj osobní čas a někdy i část spánku

První 2-3 semestry na bakaláři MFF byly dosti intenzivní, ale pak už je to spíše pohodička (člověk se v tom naučí chodit, ty nejtěžší věci jsou vystudované). Obtížnost navazujícího Mgr. byla řádově menší.

Samozřejmě záleží na tom, jestli váš to studium baví/zajímá, nebo si prostě chcete odstudovat svoje a jít pryč. Pro tu první skupinu je tu spousta příležitostí, jak studovat pět dní v týdnu 8 hodin denně.

Ale v reálu to tak není. Pokud bychom počítali, že tedy máme 4 dvouhodinovky (přednášky/cvičení) denně, znamená to zisk cca 60ti kreditů za semestr. Doporučená hranice je ale 60 kreditů ročně (aby nebylo nutné prodlužovat studium), takže stačí jet v polovičním tempu. A pokud se smíříte s tím, že budete studovat třeba o rok déle (to je stále zadarmo), ta hranice je ještě níže (v předpisech je, že musíte získat alespoň 45 kreditů ročně, aby vás pustili dál).

qwertz

« Odpověď #11 kdy: 29. 10. 2017, 16:49:20 »
Tazatel by si měl položi otázku proč nedokončil. (o matematice na muni jsem nic dobrého neslyšel)

...stojím si ovšem za tím, že se jedná na teoretickou matematiku a informatiku o nejkvalitnější stuidum v České republice. S FELem i FITem nebo MUNI neporovnatelné.

Evidentně si pletete sociopatii s kvalitním studiem. Ale nemusíme tady žvanit jako bezvýznamní anonymové na fóru. Položte si otázku, proč na nejlepších US univerzitách (a tedy i nejlepších na světě) probíhá studium úplně opačným způsobem než na té vaší MMF?

Pár expertů z těchto tzv. prestižních českých fakult jsem měl možnost potkat v praxi. V práci zcela nepoužitelní a na pivo taky.

charles

« Odpověď #12 kdy: 29. 10. 2017, 17:03:58 »
Evidentně si pletete sociopatii s kvalitním studiem. Ale nemusíme tady žvanit jako bezvýznamní anonymové na fóru. Položte si otázku, proč na nejlepších US univerzitách (a tedy i nejlepších na světě) probíhá studium úplně opačným způsobem než na té vaší MMF?

Pár expertů z těchto tzv. prestižních českých fakult jsem měl možnost potkat v praxi. V práci zcela nepoužitelní a na pivo taky.

To souhlasím, avšak co se teoretické přípravy a uplatnění v oblasti výzkumu týče, MFF a FJFI opravdu strčí do kapsy i MIT. Absolventi MFF a FJFI většinou nepatří do praxe. V tom jsme si asi nerozumněli.

Pro vystudování MFF a FJFI je určitá zapotřebí dávka socipatie, případně kombinace autismu a vysoké inteligence. Nikdo normální by totiž v tak obrovském tempu a nasazení nevydržel tři až čtyři roky v kuse.

Pokud se považujete za normálního člověka s nadšení pro IT a matematiku, o FJFI či MFF ani neuvažujte a vyberte si raději aplikované studium na soukromé škole nebo FEL/FIT, kombinované nejlépe s ekonomikou/managementem. Ušetříte si tím spoustu trápení a času.

,

« Odpověď #13 kdy: 29. 10. 2017, 17:34:03 »
Oba extrémně chytří hoši. Jejich denní harmonogram vypadal tak, že od rána do pozdního odpoledne měli skoro nonstop výuku (žádné tři přednášky a hodinové pauzy v bufetu, fakt souvislá výuka), šli domů, u dvou dílů sitcomu uvařili a snědli večeři a do půlnoci samostudium.
To asi moc chytří nebyli, protože by takhle hloupě neztráceli čas. Takový harmonogram je ideální pro lopatu, která pak bude lepit CELÝ den někde weby.
Jeden šel po státnicích rovnou do R&D v energetice, druhý dělá strojové učení ve startupu. 8)

Citace
Potvrzuji to stejné, na FJFI jsem vydržel v tomto tempu dva semestry a odešel jsem se flákat na sokromou školu, tempo je vražedné, pokud nejste génius, musíte MFF i FJFI věnovat celý svůj osobní čas a někdy i část spánku

První 2-3 semestry na bakaláři MFF byly dosti intenzivní, ale pak už je to spíše pohodička (člověk se v tom naučí chodit, ty nejtěžší věci jsou vystudované). Obtížnost navazujícího Mgr. byla řádově menší.

Samozřejmě záleží na tom, jestli váš to studium baví/zajímá, nebo si prostě chcete odstudovat svoje a jít pryč. Pro tu první skupinu je tu spousta příležitostí, jak studovat pět dní v týdnu 8 hodin denně.

Ale v reálu to tak není. Pokud bychom počítali, že tedy máme 4 dvouhodinovky (přednášky/cvičení) denně, znamená to zisk cca 60ti kreditů za semestr. Doporučená hranice je ale 60 kreditů ročně (aby nebylo nutné prodlužovat studium), takže stačí jet v polovičním tempu. A pokud se smíříte s tím, že budete studovat třeba o rok déle (to je stále zadarmo), ta hranice je ještě níže (v předpisech je, že musíte získat alespoň 45 kreditů ročně, aby vás pustili dál).
Porovnávali jsme rozvrhy na MFF a FJFI. Už si to nevybavím přesně, ale utkvěly mi dvě věci.

1. Na FJFI měli k přednáškám skutečně tříhodinová cvičení z algebry, zatímco informatici na MFF měli jenom 90 minut a bralo se mnohem míň věcí.
2. Celý ten rozvrh z FJFI byly fakt bloky od 8:00 do 16:30 skoro bez pauzy na oběd, od pondělí do pátku. Oproti tomu na MFF se začínalo dvěma cvičeními v pondělí odpoledne, úterý až čtvrtek byly 2-3 přednášky/cvičení denně, k tomu tělocvik a angličtina, v pátek jen jedna přednáška ráno.

Honza

« Odpověď #14 kdy: 29. 10. 2017, 17:38:46 »
Tazatel by si měl položi otázku proč nedokončil. (o matematice na muni jsem nic dobrého neslyšel)

Bylo to kvůli kombinaci více faktorů, které tu nechci moc rozebírat, každopádně zkoušky jsem zvládl, výuce většinou rozuměl. A jestli je tam matematika dobrá nebo ne - nemám s čím srovnávat, ale učitelé vesměs skvělí, naučí, výjimky jsou samozřejmě všude. Co se náročnosti týče - v Praze by to bylo asi ještě o levl výš, to je pravda.

Každopádně jak jste tady nastínili náročnost na MFF nebo FJFI, o tohle moc nestojím. Mám ještě nějaké osobní aktivity, kterým se chci seriózně věnovat (tzn. každý den minimálně 2-3 hodiny) a co jsem se díval na rozvrh (FJFI), tak to je fakt každý den souvislá výuka od rána do odpoledne, na MFF podle poslední odpovědi by to mohlo být snad lepší.

na FELu se mi líbí víc skladba předmětů, možnosti minor oborů (matematika) a jak už jsem říkal kvalita (což je ale jen subjektivní z toho, jak to na mne působí).

V Brně se mi líbilo celkové prostředí, přístup a vím, že už jsem tam byl spokojený jak s kolejí, tak s okolím, dojížděním a hlavně skloubením dalších zájmů s výukou. Do Prahy mě prakticky táhne jen to, že z Otevřené informatiky na FELu (nebo MFF, která by přišla taky v úvahu, FJFI kvůli rozvrhu určitě ne) si toho odnesu víc. (Jak říkám prioritou je Umělá inteligence a podobné směry matematicky zaměřené)

Každopádně díky za odezvu, cokoliv dalšího k věci by vás napadlo, sem s tím.