Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti

a6b

• 222
    • Zobrazit profil
Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti
« kdy: 03. 02. 2026, 21:43:27 »
dcera je na jazykovem gymplu a nachystala si anglickou prednasku o digitalni stope co nechavame na internetu.
rikam ji mas to pekne, mluvis to pekne, ale je to teorie, umis poslat sifrovanou zpravu, neumi, umis pouzivat tor a onion site a routovani, neumi, a tak to pokracovalo.

tak si rikam, jestli se neuci prilis povsechne informace, ale jestli ji nemam naucit pouzivat pgp, gpg, tor, protonmail, dalsi rucni nastroje na sifrovani i autentizaci. totez plati o tom co na sebe vykecaji na socialnich sitich a do ruznych chatu ai.

jfila

Re:Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:03:30 »
Nechci začít trolovat gymnázium vs průmyslovka, dělal jsem elektro průmyslovku. Měli jsme to hodně praktické od soustruhu, pájce k programování PC a 8051 až po zapojování kabelů do zásuvek a programování "chytrých domácností" (rok 2007). Bavilo mě to a všechno jsem měl spíš jako prohlubování znalostí. Doma jsem nehrál hry ale programoval (HTML, js, Visual Basic, c a assembler pro MCU). Malovat v AutoCAD 2000, Assembler a pochopení fungování elementárních částí MCU pochází odtud a Kirchhoffovy zakony vše jsem se naučil tam. Měl jsem možná také štěstí na učitele, vzpomínám, že jsme si "hráli" než něco biflovali. Praktické činnosti je potřeba procvičovat a na to už na VŠ není prostor, pak do práce přicházejí inženýři, kteří neumějí pájet ale čest výjimkám.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:25:29 »
Záleží... S Torem jsme si na gymplu kdysi hráli na školních PC, ale dneska bych ho za vyloženě bezpečné spojení nepovažoval. End-to-end šifrovanou zprávu poslat umí (sám jedu přes Signal), aniž by o tom věděla... ProtonMail je fajn vědět, že existuje a jak se používá, GPG člověk chytí, když to potřebuje.

Ale naučit nějaké zásady, jaká data můžu dávat externím LLM (a na co si běžet svůj lokální model), je rozhodně fajn.

jjrsk

• 886
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 17:50:27 »
...End-to-end šifrovanou zprávu poslat umí ...
Neumi ...

Bezpecnost na siti z pohledu uzivatele je predevsim o uvedomeni si ... a nic takovyho jim v zadny skole nereknou, jak by mohli, sami tomu nerozumej.

To ze nekde zmacknu "zasifrovat", ono to i (mozna) neco udela, neznamena, ze to je jakkoli bezpecnejsi, nez to vyvesit v podobe bilboardu k silnici. Stejne tak to ze ty nedas na fackbook svoji nahou fotku neznamena, ze ji tam neda tvuj spoluzak, kterymu ji posles protoze "te silene miluje" ...

Tzn jde o to, ze kdyz tomu nerozumi,, tak tomu zadny data (natoz pravdivy) nedavam. Deti v mem okoli treba vedi, ze kdyz to po nich nekde chce vek/datum narozeni, maji si vymyslet neco na tema 32.2.1888 ...

...
Prakticky chodej do firem inzinyri, kteri nezvladnou poslat email, opsat 5 znaku, secist sloupec cisel v excelu ... to vse jsou zcela osobni zazitky, a jasne, sem ten ITk, sem silene narocnej.