Nízká rychlost bondingu s pfSense u O2

Nízká rychlost bondingu s pfSense u O2
« kdy: 11. 02. 2026, 18:30:41 »
Zdravím, objednal jsem si u O2 bonding. Máme rychlost internetu 50/10. Po instalace má být rychlost 100/20, ale po měření mám jen 40/12. Což je ještě míň než bylo. Protože jsem při instalaci nebyl doma, tak jsem to nemohl ověřit. Chci se zeptat jesli se musí ještě něco aktivovat nebo nastavit v routeru, než je znovu zavolám. Router mám pfsense a mám to nastavené takto.

Re:Nízká rychlost bondingu s pfSense u O2
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2026, 20:07:49 »
Dobrý den, zkusil bych nastavit MTU=1492.

« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2026, 20:12:30 »
Dobrý den, zkusil bych nastavit MTU=1492.

To jsem zkoušel, původně jsem tam měl 1492 a pak jsem to změnil na 1500. Ani jedna hodnota nepomohla. :(

« Odpověď #3 kdy: 11. 02. 2026, 20:25:18 »
HW toho pfsense?

« Odpověď #4 kdy: 11. 02. 2026, 20:32:23 »
HW toho pfsense?

pfsense mně běží jako virtuálka na protectli -  Core(TM) i3-1215U + 64 GB RAM, 2,5Gbit NIC.

Samotné pfsense má přiděleno 6 jader a 4 GB RAM a pro sebe 2,5Git NIC - tak jako předtím.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:06:08 »
Sviti na terminatoru vsechny ctyri kontrolky?

Ozi

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:11:26 »
Z uvedeného si troufnu odhadovat, že se jedná o nedostatečnou kvalitu metalického vedení přípojky Cetinu (last mile).
Pokud vím, tak nic menšího než 100/20 se neprodává a je to rychlost dosažitelná na jednom páru. Může být, že nedostatečnost technických parametrů vedení se snaží operátor "dohnat" bondingem (který se častěji používá, když je potřeba jít nad možnosti jednoho páru).
Je chvályhodné hledat chybu nejprve u sebe, ale asi bych se nebál to rovnou reklamovat - musí splňovat 80% deklarované hodnoty, moc dobře to vědí.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 18:13:43 »
Právě než je zavolám, tak jsem chtěl vyloučit chybu u sebe. Jinak mně svítí všechny 4 kontrolky - respektive hlavně ty 2, které označují připojení k internetu. Ještě jsem to zkoušel všechno celé restartovat - terminátor i pfsense i proxmox a bez výsledku. Zkoušel jsem i znovu zapojit kabely, kdyby tam byl špatný kontakt. Taky nic.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 20:29:57 »
Tak sviti 4 nebo 2 kontrolky? :-)
Poslete fotku.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 20:40:05 »
Tak sviti 4 nebo 2 kontrolky? :-)
Poslete fotku.

Napsal jsem to blbě, ale svítí všechny 4. Já si koupil ten zyxel terminátor a měl jsem tam jenom jeden kabel rj11(bez bondingu) s rychlostí 50/10 a pak přišel ten cetin a dal mi tam nový model terminátora s koncovkou rj45 s bondingem. Posílám fotku.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 21:16:04 »
Diky, tohle je zapojene spravne. Protoze ale terminator nema diagnosticke rozhrani, nemuzete zkontrolovat synchronizacni rychlosti (to muze jen operator v ramci diagnostiky).

Muzete zkusit vytocit pppoe z pocitace primo pripojeneho k terminatoru, a pak vyzkouset rychlost?