Optimisto. Zvlášť s těmi plně automatickými aktualizacemi. Už roky tajně doufám, že jednoho dne mi nějaké takové levnější SOHO přistane v ruce.
Archer řada od TP-Linku to umí.
Ale zatím se tak bohužel fakt nestalo. Nemluvě o tom, že nějaké "automatické aktualizace" vydrží pár let a pak je po aktualizacích a po podpoře od výrobce. Přitom životnost těch zařízení je podstatně delší.
Ty krabičky sice vydrží fungovat dlouho, ale (třeba) wifi standardy se vyvíjejí celkem slušnou rychlostí. Takže v konfiguraci all-in-one, jedna krabička jako router, AP, VPN... dává smysl si prostě po pěti letech koupit něco nového už kvůli rychlostem a pokrytí. A držet je dlouho po podpoře na přípojce s veřejnou IP (tj. pokud to není za cgNAT) pak považuju za rizikové i když to bude čistě jen router a kompletně zabezpečnovat veřejně vystrčený server se mi nechce.
Zrovna nedávno jsem od tchýně odvážel starý levný asi dvanáct let starý TP-Link, který jen u ní bez problémů fungoval asi deset let a je normálně funkční i dál. Dlužno podotknout, že proto, že ho nahradila O2 Smart Boxem; nejspíš proto, že jí to "dobře poradil" nějaký pitomec od O2 protože reálně ho naprosto nepotřebuje (a ono kdo taky jo)
Jo, takové routery znám. Člověk je rád, když u nich ve vedlejší místnosti v paneláku dostane víc jak 2 Mbit, zatímco na přípojce od poskytovatele to jsou desítky. A pak tomu poskytovateli volají naštvaní zákazníci, že si tady platí drahý internet a ono jim to nejede, nemluvě o tom, kolik divných problémů umí udělat pojmalu umírající zdroj. Takže naprosto chápu, proč zákazníkům tlačí novější routery, dělal bych to taky.
Apropo, proč má tychýně SOHO krabičku a ne nějaký RPi routřík, o který se jí staráš?