Distro pro 13letého kluka na herní PC

Molex1

• 240
    • Zobrazit profil
Re:Distro pro 13letého kluka na herní PC
« Odpověď #15 kdy: 06. 04. 2026, 11:41:22 »
Hoďte tam Windows 11. Na hry ale i prakticky cokoliv včetně kancelářského balíku to prostě potřebuje. Druhotnou licenci koupíte na aukru za stovku a dá mu to do života daleko víc než jen, že aby mohl cokoliv dělat, tak bude muset řešit 10 problémů...
Stejně kdekoliv od školství, po korporát bude po něm požadována znalost Microsoftího softwaru... nebo bude potřebovat specializovaný software do školy v jakémkoliv odvětví, který nejspíše poběží jen na Windows (stavař, strojař... cokoliv).
Linux může mít v dualbootu a může si s tím hrát... také jsem to tak měl v době základky a střední...

A to se nebavím o hrách... :)

« Odpověď #16 kdy: 06. 04. 2026, 13:30:43 »
google AI radi... ale osobne jsem pro windows protoze anticheat.

Top Steam-Ready Linux Distributions
Bazzite: Built on Fedora, this is considered the best SteamOS-like experience, offering pre-installed Steam, Discord, and specialized gaming tools.
Nobara Project: A Fedora-based distro created by a Proton contributor, heavily optimized for gaming with pre-installed graphics drivers, OBS, and Steam.
Pop!_OS: Developed by System76, it provides a seamless experience for NVIDIA and AMD users with a great software store for gaming apps.
Garuda Linux: An Arch-based, "bloated" (performance-focused) distro that comes out-of-the-box ready for gaming with a vibrant KDE desktop.
CachyOS: For power users, this offers extreme performance optimizations and the latest drivers, often yielding higher FPS.
Reddit
Reddit
 +4

« Odpověď #17 kdy: 06. 04. 2026, 13:31:21 »
Přesně tak. Nehledě na to, že ten PC tutově nebude používat jenom na hry, ale třeba taky na office (Word, Excel, PowerPoint), takže Windows jsou jasná volba.
Jak souvisí kancelářský balík s Windows?
Třeba tak, že MS Office je nativně podporován jenom na Windows.
Aha. Já nepoužívám Windows patnáct let. Manželka nepoužívá Windows minimálně deset let. Děti nepoužívají Windows co jsou na světě. Ale "kancelářský balík" === Microsoft Office? Proboha, je rok 2026...

« Odpověď #18 kdy: 06. 04. 2026, 13:34:39 »
Hoďte tam Windows 11. Na hry ale i prakticky cokoliv včetně kancelářského balíku to prostě potřebuje. Stejně kdekoliv od školství, po korporát bude po něm požadována znalost Microsoftího softwaru... nebo bude potřebovat specializovaný software do školy v jakémkoliv odvětví, který nejspíše poběží jen na Windows (stavař, strojař... cokoliv).
Na hry možná. Školství a jeho představy o softwaru jsou všeobecně směšné -- ty vůbec nemá cenu řešit -- a až bude potřebovat ten specializovaný software, koupit licenci Windows je naprosto nulový problém. Jediný důvod jsou jen ty hry, hry a zase jen hry.

« Odpověď #19 kdy: 06. 04. 2026, 14:26:07 »
Přesně tak. Nehledě na to, že ten PC tutově nebude používat jenom na hry, ale třeba taky na office (Word, Excel, PowerPoint), takže Windows jsou jasná volba.
Jak souvisí kancelářský balík s Windows?
Třeba tak, že MS Office je nativně podporován jenom na Windows.
Aha. Já nepoužívám Windows patnáct let. Manželka nepoužívá Windows minimálně deset let. Děti nepoužívají Windows co jsou na světě. Ale "kancelářský balík" === Microsoft Office? Proboha, je rok 2026...
No právě. Dneska i namátkou u "blbýho" skladníka vyžadují znalost Word a Excel, resp. automaticky se předpokládá, že to dotyčný ovládá. Stejně tak ve školách se v informatice pracuje pod Win a s MS Office, např. různé projekty a práce se běžně vytvářejí a následně prezentují v PowerPointu. Možná před 30 roky by to byla jiná...

« Odpověď #20 kdy: 06. 04. 2026, 14:40:30 »
Stejně tak ve školách se v informatice pracuje pod Win a s MS Office, např. různé projekty a práce se běžně vytvářejí a následně prezentují v PowerPointu. Možná před 30 roky by to byla jiná...
Chápu. A z LibreOffice byla zrovna včera vyřazena podpora PPTX ::)
Ježkovy voči, kde jsem se to ocitl...

« Odpověď #21 kdy: 06. 04. 2026, 15:23:38 »
To sice nebyla, ale v LO si můžeš něco bastlit doma, ale sotva tím lze argumentovat ve škole, kde je MS Office (nemluvě o tom skladu atd.). Takže ano, doma si v LO vytvoříš prezentaci, ale na školním PC to budeš odbavovat v MS PowerPoint, který tím pádem musíš ovládat.

Karmelos

• 1 282
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 06. 04. 2026, 20:36:27 »
Na herní PC patří Windows. Bohužel. Argument že kvuliva word excel ppt není už dneska úplně relevantní. Podle mě se dneska dá všecko ubastlit ve webový opici 365.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #23 kdy: 06. 04. 2026, 21:50:42 »
Udělal jsi velkou, ale velikou chybu.
Měl jsi mu koupit xbox nebo playstation.

Jako mluvit o Linuxu v tomto kontextu je dost ujeté.
Musíš se ptát toho uživatele!!!

« Odpověď #24 kdy: 06. 04. 2026, 22:28:13 »
Argument že kvuliva word excel ppt není už dneska úplně relevantní. Podle mě se dneska dá všecko ubastlit ve webový opici 365.
Něco dá, ale je to opruz a nelze to vůbec srovnat s klasickou nainstalovanou verzí MS Office.