Zkušenosti s ČVUT FJFI

javaman ()

Re:Zkušenosti s ČVUT FJFI
« Odpověď #45 kdy: 23. 03. 2017, 18:40:20 »
Na Vysku se vykasli je to na nic. Jediny co se ceni je praxe, cim driv budes makat tim lip :)

OMG, co je zase tohle za nesmysly? Praxe se cení, což je píčovina, kterou vymysleli hloupí lidé. Nejlepší je mít kvalitní vzdělání, které samozřejmě obsahuje i dostatek praxe. Pokud není přes teorii čas na dostatečnou praxi, tak pořád budeš asi tak 5x lepší než jakýkoli lempl bez té průpravy, i kdyby měl 10 let praxe.

Praxe se dnes stejně počítá špatně. Školní praxe by měla být daleko náročnější než běžné pracovní blbosti.

podivín

« Odpověď #46 kdy: 23. 03. 2017, 21:31:18 »
Já tam momentálnš studuju bakalářské (tedy jadernou fyziku, ne IT) a musím říct, že je to fakt jízda. Občas sice chcípám z toho, jak to nezvládám, ale jinak se to dá. (Ale je u nás v ročníku dost lidí, kteří nemají sebemenší problémy, jak to kurňa dělají?)
Všechny moje představy o vejšce mi to zbořilo (to ty už je máš asi zbořené, když jdeš na bakaláře).

Lidí na ASI moc neznám, ty dva co znám jsou pohodáři. Já osobně tu školu doporučuji. Občas vídám na nástěnce nabídky práce s tím, že fjfi nebo mff "silně preferovány". Ono celkově to míchání ekonomky a matematiky je sice zajímavé, ale nějak mě to nikdy moc nelákalo.

Pro srovnání mám matiku na jiným levelu, než kamarádi ze střední, co jsou teď ve stejném ročníku na fitu.
Pokud ti nevadí teoretické zaměření, tak bych do toho šel.

javaman ()

« Odpověď #47 kdy: 23. 03. 2017, 21:41:07 »
Ty první ročníky testují hlavně vůli. Takže projde jen ten, který se snaží. Bohužel to nijak neselektuje podle inteligence. Takže ostatní, kterým to jde samo, asi mají jen lepší vůli. Obecně dobrá vlastnost, ale bez inteligence k ničemu. Proto vychází tolik hloupých lidí. Síto tam je, ale trochu nevhodné.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 24. 03. 2017, 23:29:21 »
FJFI je zcela jednoznacne super-elitni skola. Stejny level jako MFF, nekde jsou pred MFF nekde za.

Kazdopadne matika (A) je tam hardcore. To prirovnani k MIT sedi, spis bych to prirovnal ke Caltech.

Jeslti je to vhodna skola nebo ne ... clovek s dostatecnou inteligenci by si na tohle mel umet odpoved sam.
Jak se to vezme, v něčem hardcore, ale třeba čistě matematické disciplíny jako teorie množin nebo logika tam na nějaké extra úrovni nejsou (zajímalo by mě, proč).

fjfi

« Odpověď #49 kdy: 25. 03. 2017, 09:54:13 »
Jak se to vezme, v něčem hardcore, ale třeba čistě matematické disciplíny jako teorie množin nebo logika tam na nějaké extra úrovni nejsou (zajímalo by mě, proč).

ty jsi tam ty předměty absolvoval?

javaman ()

« Odpověď #50 kdy: 25. 03. 2017, 09:59:08 »

Všichni ví, že na FJFI se nejde tak do hloubky. Tam je to jen o učení píčovin rychle nazpaměť. Čím víc, tím lépe. To je síto! :D Na MFF máš daleko více keců kolem. Je otázka, jestli je to reálně rozdíl, ale vždy tam ten rozdíl byl takový.

Kiwi

« Odpověď #51 kdy: 25. 03. 2017, 11:13:28 »
To je přesně ono. Právě ty s náročnými problémy potřebuju. Kdokoli jiný je proti tomu lempl (třeba lopata). Takže prostě ty víš, jak poznat dobré lidi a to se mi líbí. Jak to vlastně víš?

Mám zkušenosti, že na náročné školy chodí i pozéři typu zboj, kteří sice na to nemají, ale zase chtějí získat prestiž tím, co jim titul přinese. Proto tu pořád píše ty nesmysly, jak je MFF elitní a jak matiku zvládnou jen ti nejlepší. Sám si tím tvoří svět, kde on je ten dobrý.

Jen právě mám problém, že v reálu to prostě funguje trochu jinak a škola není znamením. Je to škoda, ale nemůžu za to.

To je jednoduché. Nevím to. Prostě se s někým potkám, buď pracovně, nebo třeba na pivku je to něčí kámoš, chvilku se bavíš a tak nějak poznáš, jestli to, o čem mluví, má hlavu a patu a jakým způsobem uvažuje, aniž by u toho používal google.
Sám dlouhodobě spolupracuju jen se třemi kolegy (dva FEL ČVUT, jeden FEL ZČU, když už se to tu řeší, ale jinak bych řekl, že to není podstatné), jinak jsem OSVČ, takže tento problém ani řešit nemusím.
Ale musím přiznat, že jsem už potkal i v pohodě lidi, kteří sice perfektně měli zmáknutou technologii, na níž dlouhodobě dělali, ale určité věci je prostě nenapadly – např. že se nějaký problém dá vyřešit s konstantní časovou složitostí (vůbec je nenapadlo, že by to třeba mohlo jít, takže se ani nesnažili použít google), nebo se jim nad něčím zase nechtělo přemýšlet (FP vs. FXP výpočet), když už to opravdu bylo žádoucí pro úspěšné vyřešení problému, a raději tvrdili, že to s daným železem prostě nejde (jeden byl FELák z ČVUT, druhý VŠB TU). Tak tuhletu lenost přemýšlet jsem tedy zatím nikdy u žádného matfyzáka ani jaderňáka nezaznamenal.

Všichni ví, že na FJFI se nejde tak do hloubky. Tam je to jen o učení píčovin rychle nazpaměť. Čím víc, tím lépe. To je síto! :D Na MFF máš daleko více keců kolem. Je otázka, jestli je to reálně rozdíl, ale vždy tam ten rozdíl byl takový.

To bych zrovna netvrdil. Analýzu nebo algebru tam podle mě berou dost do hloubky, numeriku taky. Ostatní disciplíny asi podle zaměření. Ale v té analýze a algebře bývali vždycky kovaní všichni. Stačí se podívat třeba na jaderňáckou sbírku příkladů z algebry (už je to teda spousta let zpátky, co jsem v tom listoval) – k jejich řešení by žádné učení nazpaměť ani zdaleka nestačilo. Za klasiku v tomto oboru se všeobecně považuje Proskurjakov, ale v té sbírce z FJFI byly ještě mnohem vypečenější příklady, kdy je zapotřebí se opravdu dost zamyslet, jak na to.

Jestli tam TEMNO nebo logika není na stejné úrovni nedovedu posoudit, ale k tomu "proč" bych řekl, že asi kvůli tomu, že to je přeci jen fakulta na technické univerzitě, takže asi stále berou na vědomí to, že hlavním úkolem je vychovat inženýry, kteří to budou prakticky aplikovat, a k tomu asi opravdu není nějaké hluboké meditování nad množinami všech množin a nad logikami vyšších řádů nezbytné. Navíc oni s matfyzem vždycky docela úzce spolupracovali, takže by asi nebyl problém si zapsat i matfyzácké předměty, kdyby o to někdo vyloženě stál.

Michal Kovačič

« Odpověď #52 kdy: 25. 03. 2017, 12:34:55 »

Já to nevím...

javaman ()

« Odpověď #53 kdy: 25. 03. 2017, 13:52:54 »
Na další ještě odpovím.

Já to nevím...

Já v podstatě také ne, jen mi to každý z MFF tvrdí a bere FJFI jako slabší. Samozřejmě se tam berou věci více a rychleji, ale to neznamená pro MFF lépe. Pak vidím ty lidi v reálu a pracuji s nimi. Takže těžko říct, ale obecně by MFF mělo být kvalitnější. Bohužel absolventi tomu až tak neodpovídají. Ale souhlasím docela s Kiwi, pak to ještě rozepíšu.

qwertz

« Odpověď #54 kdy: 25. 03. 2017, 16:52:04 »
To já mám zkušenost, že pokud má někdo třeba VŠE, ...

Jsem si nevšiml, že by pavěda typu ekonomie byla "technické nebo přírodovědné vzdělání".....

Lepší je jít na elitní než pseudoelitní.
Nevím jaké máte měřítko vy, ale elitní škola v česku není. Za elitní univerzitu lze označit Stanford, MIT, Berkley apod. V česku jsou vysoké školy tak nějak střední proud, a v závislosti na typu žebříčku vede v rámci ČR pokaždé někdo jiný. Velký rozdíl v kvalitě vzdělání tu nebude, jen rozdílný přístup na některých školách argeguje více "mimoňů" a "asociálů".

fjfi

« Odpověď #55 kdy: 25. 03. 2017, 17:27:57 »

Jsem si nevšiml, že by pavěda typu ekonomie byla "technické nebo přírodovědné vzdělání".....

Nevím jaké máte měřítko vy, ale elitní škola v česku není. Za elitní univerzitu lze označit Stanford, MIT, Berkley apod. V česku jsou vysoké školy tak nějak střední proud, a v závislosti na typu žebříčku vede v rámci ČR pokaždé někdo jiný. Velký rozdíl v kvalitě vzdělání tu nebude, jen rozdílný přístup na některých školách argeguje více "mimoňů" a "asociálů".

Absolvoval jsem několik online kurzů ze Stanfordu. Například Logika byla v porovnání s MFF výsměch co se týčě obtížnosti. V tom online kurzu jsem dal téměř vše na plný počet. U Mlčka jsem potřeboval několik pokusů a prolezl jsem s odřenýma ušima.

« Odpověď #56 kdy: 25. 03. 2017, 17:34:30 »

Absolvoval jsem několik online kurzů ze Stanfordu. Například Logika byla v porovnání s MFF výsměch co se týčě obtížnosti. V tom online kurzu jsem dal téměř vše na plný počet. U Mlčka jsem potřeboval několik pokusů a prolezl jsem s odřenýma ušima.

Ta online varianta odpovídá té vyučované AFK?

fjfi

« Odpověď #57 kdy: 25. 03. 2017, 18:05:40 »

to nevím. V online verzi se dá samozřejmě podvádět. Reálné testy budou určitě těžší. Sylabus je údajně stejný.

pro srovnání jejich učebnice a Mlčkův text

https://wiki.eecs.yorku.ca/course_archive/2014-15/F/4412/_media/intro_to_logic.pdf

http://blackhole.sk/~kabel/doc/logika.pdf

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 25. 03. 2017, 19:14:35 »

to nevím. V online verzi se dá samozřejmě podvádět. Reálné testy budou určitě těžší. Sylabus je údajně stejný.

pro srovnání jejich učebnice a Mlčkův text

https://wiki.eecs.yorku.ca/course_archive/2014-15/F/4412/_media/intro_to_logic.pdf

http://blackhole.sk/~kabel/doc/logika.pdf
V USA dost spoléhají na sebedisciplínu studentů, prostě jim dají něco k přečtení a předpokládá se, že student si to nastuduje. Pak si o tom popovídají stylem "co to ten Henkin zase vymyslel"...

fjfi

« Odpověď #59 kdy: 25. 03. 2017, 19:29:13 »
V USA dost spoléhají na sebedisciplínu studentů, prostě jim dají něco k přečtení a předpokládá se, že student si to nastuduje. Pak si o tom popovídají stylem "co to ten Henkin zase vymyslel"...

v USA jsem nestudoval, ale tak jak píšete to určitě není. Minimálně u základních kurzů jsou pouze písemné testy.