Jak fungují eDoklady?

Re:Jak fungují eDoklady?
« Odpověď #45 kdy: 06. 10. 2025, 17:36:43 »
Přesně tak. To ale technokrati nechápou. Nicméně za dané situace se s tím právní systém nějak popasoval a umí ty problematické situace vesměs řešit. Ano - jistě ne dokonale.
Tak se jako technokrat zkuste tím právním systémem inspirovat. Právní systém má více pojistek proti používání neplatného dokladu – třeba to stříhání rohů. Ustřihnout roh mobilu jako označení e-Dokladu s již neplatnými údaji by nebylo něco, s čím by uživatelé byli spokojeni.

(Teď mi došlo, že jsem se v době výměny občanky z důvodu změny trvalého pobytu vůbec nepodíval, jak to vypadá v eDokladech. Protože původní občanka je platná jen s lístkem o změně trvalého pobytu a nová ještě neexistuje nebo nebyla převzata. Škoda, že jsem to propásl.)

To ale bohužel systém dokladu na 2 dny taky nevyřešil a způsobil navíc zmatky.
To, aby se někdo prokazoval dávno neplatným dokladem, ten systém vyřešil. Zmatky nezpůsobil systém dokladu na dva dny, ale chybějící nebo nefunkční automatická aktualizace.

Jak jsme byli všichni svědky, tak je předně matoucí ta nutnost hlídat aktualizace i v případě, že to není potřeba. A to je věc, která by se měla řešit. Jenže takové řešení nenabídne člověk, který právě vidí jen ty jedničky a nuly.
Nebojte, po vás, který vidí jen jedničky a nuly, to řešení nikdo nechce. Jak to vyřešit je dávno známé, dokonce i v této diskusi už jsem to psal.

Pak jste zřejmě (od slova zřejmé) nepochopil o co mi jde. V mém případě, by naopak ztotožnění fugovalo bez problému a to na základě dokladu vydaném při aktivaci eDokladu.
Ztotožnění na základě dokladu, který má být dávno neplatný, nepovažuju za funkční.

Navíc vy jste argumentoval tím, že pro ověření plnoletosti stačí i starý (a třeba neplatný, o tom je celou dobu řeč) doklad. Netušil jsem, že stejnou úroveň bezpečnosti chcete aplikovat i na volby.
« Poslední změna: 06. 10. 2025, 17:39:03 od Filip Jirsák (forum) »

Tom5

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 06. 10. 2025, 20:29:20 »
Právní systém má více pojistek proti používání neplatného dokladu – třeba to stříhání rohů. Ustřihnout roh mobilu jako označení e-Dokladu s již neplatnými údaji by nebylo něco, s čím by uživatelé byli spokojeni.

Stříhání rohů? To o kterém se píše v zákoně č. 269/2021 Sb? :) Stříhání rohu není žádná pojistka.

Zmatky nezpůsobil systém dokladu na dva dny, ale chybějící nebo nefunkční automatická aktualizace.

Vy si pletete příčinu a následek. Ta aktualizace je nutná právě kvůli platnosti dat jen na 2 dny. A to v řadě případu zcela zbytečně. V případě voleb naprosto zbytečně.

Jak jsme byli všichni svědky, tak je předně matoucí ta nutnost hlídat aktualizace i v případě, že to není potřeba. A to je věc, která by se měla řešit. Jenže takové řešení nenabídne člověk, který právě vidí jen ty jedničky a nuly.
Jak to vyřešit je dávno známé, dokonce i v této diskusi už jsem to psal.

Ano, je to vyřešení špatně. Klasický rovnák na vlastní ohýbák a ještě se u toho plácat po zádech a dělat, že už je to rovný.

Pak jste zřejmě (od slova zřejmé) nepochopil o co mi jde. V mém případě, by naopak ztotožnění fugovalo bez problému a to na základě dokladu vydaném při aktivaci eDokladu.
Ztotožnění na základě dokladu, který má být dávno neplatný, nepovažuju za funkční.

Vzhledem k tomu, že není neplatný tak ho nemůžete nepovažovat za funkční. :-)

Vzhledem k vaší neustálé tendenci mi podsouvat věci, které jsem netvrdil, považuji další diskusi za zbytečnou. Já vám dám ještě malou dobře míněnou radu: uvědomte si, k čemu to ztotožnění a další prokazování slouží, co ho činí nezpochybnitelným a k čemu vlastně slouží zneplatňování. Vypadá to totiž, že se stále soustředíte na konkrétní technickou stránku věci a zcela vám uniká účel.

« Odpověď #47 kdy: 06. 10. 2025, 21:11:48 »
Stříhání rohů? To o kterém se píše v zákoně č. 269/2021 Sb? :) Stříhání rohu není žádná pojistka.
Ano, stříhání rohů, o kterém se píše v zákoně. Je to pojistka proti používání samotné občanky s neplatnými údaji.

Vy si pletete příčinu a následek. Ta aktualizace je nutná právě kvůli platnosti dat jen na 2 dny.
Vy si pletete, o čem jsem psal. Já jsem psal o tom, co způsobilo zmatek.

A to v řadě případu zcela zbytečně. V případě voleb naprosto zbytečně.
Že je to v některých případech možná zbytečné je jedno, když potřebujete vyřešit i ty případy, kdy to zbytečné není. U voleb to zbytečné není – fakt nechcete, aby se vám u voleb někdo prokazoval neplatným průkazem.

Ano, je to vyřešení špatně. Klasický rovnák na vlastní ohýbák a ještě se u toho plácat po zádech a dělat, že už je to rovný.
To je dost odvážné tvrzení, když vy lepší řešení nemáte. Když vám e-DOklady nevyhovují, tak je nepoužívejte. Proto máte možnost volby.

Vzhledem k tomu, že není neplatný tak ho nemůžete nepovažovat za funkční. :-)
Aha, takže problém je v tom, že vy nechápete funkci dokladu totožnosti. Považovat za funkční doklad totožnosti, který obsahuje neplatné údaje, může jedině někdo, kdo nechápe jeho funkci.

Vzhledem k vaší neustálé tendenci mi podsouvat věci, které jsem netvrdil
Nemáte žádný takový příklad.

považuji další diskusi za zbytečnou.
To je škoda – ale třeba když si mé komentáře přečtete ještě jednou, tak je pochopíte a něco se dozvíte.

Já vám dám ještě malou dobře míněnou radu: uvědomte si, k čemu to ztotožnění a další prokazování slouží, co ho činí nezpochybnitelným a k čemu vlastně slouží zneplatňování.
To je vtipné, když rady rozdává někdo, kdo problematice vůbec nerozumí. Zajímalo by mne, k čemu tedy podle vás ztotožňování slouží, když podle vás vůbec nevadí pro ztotožnění použít doklad s neplatnými údaji.

Představte si třeba úvěrovou firmu, která půjčí 6. 10. 2025 paní Josefíně Novákové, pěkně podle předložené občanky do smluvy opíše její jméno, příjmení, datum narození a trvalé bydliště, aby bylo jisté, komu půjčují a od koho případně mají vymáhat dluh, pokud by nesplácela. Paní domnělá Nováková nebude splácet, tak to úvěrová společnost dá k soudu. Soud konstatuje, že 6. 10. 2025 žádná Josefína Nováková nebyla v registru obyvatel vedena. A že sice kdysi existovala paní Josefína Nováková se stejným datem narození a trvalým bydlištěm, ta už ovšem byla 6. 10. 2025 měsíc provdaná a jmenovala se Brzobohatá. Načež spor uzavře s tím, že se nepodařilo věrohodně prokázat, komu tedy úvěrová společnost vlastně půjčila, a že jí doporučuje příště si lépe ověřit, s kým vlastně smlouvu uzavírá.

Přitom podle vás se nic nemohlo stát a používání dokladů s neplatnými údaji je úplně v pohodě a je to funkční.

Tom5

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 06. 10. 2025, 21:44:34 »
Přitom podle vás se nic nemohlo stát a používání dokladů s neplatnými údaji je úplně v pohodě a je to funkční.

:-D A opět. Zase mi podsouváte něco, co jsem netvrdil. Pořád dokola. Nejste schopen se poučit a nejste schopen pochopit meritum problému a jeho řešení. Ale já vás nepotřebuji přesvědčit. Takže se teď opravdu loučím

Logik

• 1 051
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 06. 10. 2025, 23:33:12 »
Citace
...ta už ovšem byla 6. 10. 2025 měsíc provdaná a jmenovala se Brzobohatá.
Já jen dodán, že

1) že úplně stejný podvod (použití starých, už neplatných údajů) jde provést i s libovolným papírovým dokladem, který např. prohlásím za ztracený a nevrátím ho při vystavení nového z důvodu změny údajů

2) To, že se tato možnost podvodu neřeší, ukazuje na to, že soudy v takovém případě evidentně berou identitu takového podvodníka za prokázanou. Soud by v takovém případě nejen uzavřel, že i přes změnu jména je jasné, kdo smlouvu uzavřel, ale navíc, pokud by toto jednání bylo vedeno motivem úvěr pak nesplácet, by šlo o trestný čin podvodu.

3) v případě potřeby toto jde velmi snadno řešit tím, že by u dokladů byla uvedena platnost údajů k datu posledního ověření, tedy by ve smlouvě bylo osobě, která k času X.Y byla identifikována jako ... (v reálu by se jen napsal patřičný paragraf a do smlouvy by se oproti současnému stavu jen dodalo datum "ověření údajů" v dokladu).
Ale ono se toto vlastně už implicitně děje: mj. právě proto se dává do smlouvy číslo OP, aby bylo jasné, jakým způsobem byla daná strana smlouvy identifikována, což obsahuje i implicitní udání času, ke kterému byly údaje na dokladu zaručeně platné.

PS: Nicméně zrovna banky povinně kontrolují akutální platnost dokladů (kvůli možnosti odcizení dokladu) takže příklad je poněkud "nerealistický".