Jestli chcete z toho vyjít s čístým štítem je tu jediné 100% spolehlivé řešení, které ale hodně záleží na tom jak moc proběhly změny a možnosti hardware.
Podmínky:
1) Dva sloty na sata SSD / Nvme - Musí se klonovat z jednoho do druhého přímo (NELZE na externí disk)
2) Původní netknutý funkční disk Hdd/ssd/nvme - Původní disk který na 100% funguje a bootuje Windows (u bitové kopie nebo klonu jinou aplikací to bude "Buď a nebo")
3) Možnosti instalace software s admin přístupem - Vyžadováno programem
Pokud ani jedno nejde, návod níže nebude to fungovat ale je alternativa ve formě externí klonovací stanice, ale nikdy jsem nezkoušel tak nemohu tedy doporučit.
Postup / důvody rozvedu
1) Běžte a kupte větší disk od samsungu - Klonovací program Samsung magician dovolí klonovat pouze na disk samsung
2) Disk napojit na volný sata kabel / nvme slot - Nelze klonovat do externího rámečku
3) Přihlašte se do Windows a stáhněte program Samsung magician a nainstalujte - nic jiného
4) Provedtě restart aby se vše v pořádku načetlo a program fungoval
5) V sekci data migration vyberte původní disk a disk samsung na který data naklonovat
6) Naklonujte disk a postupujte podle pokynů
7) Restartujte a ihned po zapnutí běžte do Efi/Bios a zkontrolujte že jsou tam dva zavaděče pro Windows (Boot manager) - Nenechte Pc dojít do stavu načtení windows!
8 ) Pokud ano, Pc vypněte a vymontujte původní hdd/ssd
9) Zapněte Pc a windows bez problému naběhne na novém disku - pozice disků bych neměnil než bych si ověřil 100% funkčnost systému
Vysvětlení proč zrovna takto a ne jinak:
- Clonezila / macronium v 80% způsobí že system nahlásí "něco se pokazilo" a tady to bude stejné - jako každý se pokusí opravit zavedení pomocí Flashdisku s windows
- Vždy to dopadne "toto pc nelze opravit" - mockrát testováno, výsledek vždy stejný, jedině čistá reinstalace windows (viz níže).
- Pokud dáte "reinstalovat Windows ale ponechat data" Win posléze naběhne ale budou zde zvláštní chyby, nebude fungovat Office (ani po reinstalaci), uživatelské účty budou házet chybu přihlášení a některá data nepůjde otevřít (nemáte oprávnění), u účetního software bych to osobně neriskoval.
- Testováno na discích Crucial, lexar, WD, Adata, seagate (sata, nvme, hdd) - vždy to dopadne stejně
- Jediné Naprosto spolehlive klonovaní bylo vždy na disk od samsungu a jejich programu na "data migration" (12 z 12 bylo 100% funkční systém)
Pokud se rozhodnete reinstalovat od začátku tak si vyberte značku dle chuti, pokud ale migrujete Windows tak Samsung magician a podmínka jejich disku je jediné naprosto spolehlivé řešení.
Nezapomeňte, že toto je windows a ne linux, zdánlivě funkční klon může přestat náhle fungovat - Klon od Macronium rok zpět = windows fungoval 2 dny a pak konec (dokud se to nestane, tak nevěříte že to je možné), neopravitelné, kompletní reinstalace všeho bez zálohy protože jsem si nenechal origo disk, už nikdy víc. Minimálně měsíc ponechat originalní disk bokem kdyby něco.
Offtopic *** Týden zpět jsem kolonoval z WD blue na Crucial SSD Win 10 (protože disk již někdo koupil v akci), všechny varianty výše jsem si prošel, nakonec jsem reinstaloval Win 10 protože to byla jen stanice s Office a pár programů.
Kdybych tam měl účetnictví + jiná kritická data která se musí přenést tak to ani není o penězích ale o tom že to musí fungovat. Klonovat windows skrze linux s tím, že bude bez problému fungovat je hodně odvážné.