K Wi-Fi se připojí vždy jen jeden počítač

adam

K Wi-Fi se připojí vždy jen jeden počítač
« kdy: 25. 08. 2010, 15:13:13 »
Čau!

Máme v dome WiFi sieť, zabezpečenú pomocou WPA2, router je edimax br-6204wg. Máme dva počítače - jeden je Lenovo ThinkPad na ktorom beží linux, druhý je MacBook s OSX 10.6 (Snow Leopard). Ak je iba jeden z nich zapnutý, pripojí sa k WiFi bez problémov (v celom dome). Ale ak sú zabnuté oba, minimálne jeden z nich sa nedokáže pripojiť. Zvláštne je, že ak sú oba relatívne blýzko k routeru (v tej istej miestnosti), tak sa občas pripoja aj oba naraz. Ak sú v inej miestnosti,  tak vždy as aspoň jeden nepripojí. Vie niekto, čím by to mohlo byť spôsobené a čo urobiť aby som mohol mať oba počítače pripojené naraz?

PS: Máme ešte tlačiareň, ktorá podporuje WiFi. Tá má tiež niekedy problémy s pripojením. Predpokladám, že problém bude ten istý.
« Poslední změna: 25. 08. 2010, 23:44:12 od Petr Krčmář »

Kontroloval si IP adresy ci ich nemaju rovnake?

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
Taaakze tipujem ze jeden ten notebook podporuje nkovu siet a druhy len b/g. A ak sa prave ten nkovy pripoji prvy, router prepne rezim a dalsie maju problem.

Alebo je jedno zariadenie vzdy velmi blizko a ide po gckovej sieti a druhe by zvladalo len bcko na danu vzdialenost a preto sa uz do siete nepripoji.
Osobne by som dal force na nejaku rozumnu rychlost, povedzme g na 30 mbps.

Osobne by som skusil vsetky 3 zariadenia dat blziko seba ci sa potom pripoja. A pozriet podporu pre b/g/n...

Ak pouzivaju DHCP, [co je predpokladatelne] rovnake IP by dostat nemali, ale overit to nikdy neskodi.

adam

Čau PCnity,

Dik za odpoveď, vyzerá že dáva zmysel, ale bohužiaľ, skoro ničomu nerozumiem :)

Takže: Ako zistím podporu pre b/g/n? A ako dám "force .... g na 30 mbps" ? ;) V admin rozhraní routeru som našiel pod Wireless/Basic settings voľbu "Band" z možnosťami 2.4 GHz (B), 2.4 GHz (G) a 2.4 GHz (B+G) - je to aspoň vzdialene súvisiace s tím, čo píšeš?

Tie IPčky som čekol, sú rôzne. Ono by to asi nefungovalo vôbec, keby boli rovnaké nie? Ale ako píšem, keď sú tie kompy oba blýzko k routeru, tak fungujú.

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
Ako Proof Of Concept skus nastavit Band pevne na 2.4 GHz (B).
Potom daj tie 2 ntbky dalej od routra skus sa pripojit :)

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
Inak rovnake IPcky mozes mat v pohode... Hoc aj rovnake MAC adresy, len systemy nebudu chapat preco dostavaju "nejake nevyziadne odpovede" :)

r23

6204 - RTL8186. Pěkný šrot. Zkus update fw a reset konfigurace + nastavit vše znova. Většinou to pomůže.

http://www.edimax.com/en/support_detail.php?pl1_idSelect=support.php%3Fpl1_id%3D1%26mwsp%3D1&pl1_id=1&pd_id=11&button=Go#02

adam

OK Tak som prepol ten Band na 2.4 GHz (B), a zdá sa, že to funguje - čize oba kompy sa v pohode pripoja aj naraz aj keď sú ďalej od routera. Super, dík!

Čiže vysvetlenie je toto: jeden z tých kompov, keď je príliš ďaleko, sa dokáže pripojiť k WiFi iba cez "b", ale keď sa medzitým ten druhý pripojil cez "g", tak sa ten prvý už nevie pripojiť, lebo router je medzitým v móde "g". Chápem to správne? Ten router nedokáže fungovat v móde "g" aj "b" naraz? Ten upgrade firmwaru by tomu pomohol, alebo je to nejaká principiálna vlastnosť toho protokolu?

Ok, tak či onak, dík moc. Čau!

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
Tu ti firmware nepomoze. Jedine vacsia antena respektive lepsi signal.

IEEE 802.11g umoznuje maximalnu teoreticku rychlost 54 Mbps pricom pouziva inu modulaciu a ma mensi dosah nez by to iste zariadenie malo s bckom...

IEEE 802.11b ma maximalnu teoreticku rychlost 11 Mbps s tym ze aj z nej dokaze klesat aby si predzil dosah...

Ked uz sa jedno gckove zariadenie pripoji, vacsinou sa ten router ukotvi v gckovom rezime [uprednostni rychlejsieho :] a ten druhy ktory by sa na tu vzdialenost pripojil uz len v bcku ma smolu.

Re: K Wi-Fi se připojí vždy jen jeden počítač
« Odpověď #9 kdy: 02. 10. 2010, 08:51:58 »
Samozrejme, ze AP (Router) dokaze fungovat v obidvoch (troch) normach naraz ak je tak nastaveny. Ak je AP nastavene na mod b+g (b+g+n), tak sucastna asociacia klientov je mozna v ci uz v norme 11b, alebo 11g, pripadne aj 11n. Kazdy bude vyuzivat svoju rychlost a svoj mod (per packet). Upgrade firmware moze pomoct, hlavne vtedy ak sucastna verzia zacina nejak 1.0.1 a pod. Je dobre, pred upgradom preskumat, co ta nova verzia opravuje a ci by ti vbec mohla pomoct. Moze opravovat pre teba nepodstatne veci.
To, ze sa nemozes pripojit moze suvisiet s automatickou regulaciou vykonu. Automatika v urcitych pripadoch nastavi vykon a citlivost tak, ze to vyhovuje len niektoremu klientovi.
Ak mozes, skus sa pohrat s manualnym nastavenim vykonu, jak na PC, tak na AP.

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 10. 2010, 11:32:33 »
Lacne wifi chipsety to teda zarucene nedokazu ;) Dokonca pri tych skokoch dochadza k vacsiemu packetlossu. Osobne ma takto buzeroval jeden D-Link ktory sice po po asociovani 5G klientov asocioval aj 2.4G ale tam uz zacali problemy.

« Odpověď #11 kdy: 02. 10. 2010, 14:44:45 »
A ktore ze su to tie lacne chipsety? Ja by som povedal, ze chipsety su v tom nevinne, problemom vsak byva nekvalita samotneho firmware v AP alebo nekvalita ovladacov wifi kariet. Samozrejme som to myslel na jednom pasme, aj ked ani na dvoch alebo viacerych pasmach (2.4G/5G/10.5G) by nemal byt problem, pretoze asociacna obsluha je zalezitostou BBP/MAC procesora a nie samotneho RFIC.
Mnoho vonkajsich sieti pracuje napr. na norme 11b (vyhradne), dokonca specialne samotny hw je len pre normu 11b (neobsahuje 11g cast) a to nie z dovodu, ze by bol problem s associaciou klientov, ale s tym, ze pri miesanej asociacii narasta rezia, cim dochadza k financnym stratam za pasmo, ktore sa spotrebuje na reziu.

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 02. 10. 2010, 17:47:46 »
Nemam ani tusenia akym chipsetom to bolo osadene. A v podstate to ani nehra rolu, dolezite je ze pevne nastavenie pasma probmely odstranilo.

Michal

« Odpověď #13 kdy: 03. 10. 2010, 08:11:27 »
Problem neni v chipsetu nebo nastaveni rezimu, Realtek 8186 sice neni zadna bombova novinka, nicmene bez problemu zvlada pripojeni az deseti klientu v ruznych rezimech. Zasadni problem dnesni doby je ve velkem mnozstvi wifi siti, wifiny se montuji snad do vsech zarizeni na elektriku. Vznikle interference pak pusobi problem s asociaci klientu. V prvni rade je potreba se podivat na mnozstvi siti v dosahu AP a klientu, intenzitu signalu na jednotlivych kanalech a najit nejmene zaruseny kanal. Na tuto cinnost je nejvhodnejsi utilita Netstumbler viz : http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/monitoring/netstumbler/ . Dalsim problemem muze byt i chyba ve firmware. Vymena je u techto krabicek vcelku jednoducha, zvladne ji i zacatecnik. Zkontrolujte take funkcnost antenky APecka. Opet nejlepe utilitou Netstumbler. Pro kvalitni spojeni by intenzita signalu nemela klesnout pod -70 Db.